42.257 deelnemers aan de start

Kou en wind verwacht bij de 34e VCM Marathon komend weekend in Wenen

Dit weekend vindt voor de 34e keer de Vienna City Marathon (VCM) plaats. De VCM-Marathon is met voorlopig 42257 deelnemers het grootste sportevenement  van Oostenrijk. Dit jaar wordt aan het jeugdprogramma op zaterdag de 10 km mannen en vrouwen  toegevoegd, dat tevens Oostenrijks kampioenschap is. De  weersomstandigheden waaronder zaterdag en zondag de lopers van start gaan zien er niet goed uit. Vooral het Oosten van Oostenrijk werd woensdag geteisterd door heftige sneeuwval. In de buurt van St. Pölten viel binnen 24 uur een meter sneeuw.

Door: Rene van Zee

De komende dagen blijft het koud. Organisator Wolfgang Konrad: „ We zijn niet gelukkig met het huidige weer met zeer lage temperaturen. Hoewel de temperaturen de komende dagen wat omhoog aan, maken we ons het meest zorgen om de sterke wind. Bij ons staat het welzijn, zowel van de toplopers. als van de hobbylopers op de voorgrond, we hebben de nodige maatregelen getroffen“.

Favoriete bij de vrouwen is de winnares van vorig jaar de Ethiopische Shuko Genemo. Zij won vorig jaar in 2.24.31 .Het was de op een na snelste  tijd ooit in Wenen gelopen .Het parcoursrecord staat al sinds 2000 op naam van de Italiaanse Maura Viceconte met 2.23.47. Genemo krijgt concurrentie van haar landgenote Meseret Mengistu, die in 2015 de Paris Marathon won. Zij heeft een PB van 2.23.26. Outsiders zijn  Nancy Kiprop (1979) uit Kenia, zij liep dit jaar in Dubai 2.25.26 en heeft een PB van 2.25.13. Zij heeft een  lange carriere achter zich!  De organisatie verwacht veel van  Angela Tanui uit Kenia. Zij maakt in Wenen haar debuut en heeft een PB van 67.16.

Bij de mannen is de grootste kanshebber Eliud Kiptanui. Zeven jaar gleden verhinderde de gaswolk op IJsland, dat hij naar Wenen vliegen kon. Hij werd in 2015 in Berlijn tweede achter Kipchoge in 2.05.21. Concurrentie kan hij verwachten van Deribe Robi uit Ethiopie, die in 2015 in Eindhoven  tweede werd in een PB van 2.05.58.  

Wij filmden Eliud Kiptanui in 2011 in Kenia:

Opvallend de deelname van Sergey Lebid (Oekr), de negenvoudig Europees Crosskampioen is 41 en  Luke Kibet, die in 2007 de VCM-Marathon won en  in hetzelfde jaar wereldkampioen werd. De Oostenrijkse kanshebber is Valentin Pfeil (2.16.37). Het parcoursrecord bij de mannen staat met 2.05.41  op naam van Getu Feleke uit 2014.
Op de 10km vrouwen komt de Estlandse drieling leila, Liina en Lily Luik aan de start. Iedere organisatie wil de drieling graag aan de start hebben. In Rio vielen ze niet op vanwege hun  prestaties op de marathon. Zij vielen wel op,door gezamenlijk danspasjes te maken aan de finish.

Kanshebbers op het Oostenrijks kampioenschap 10km zijn bij de mannen Andreas Vojta en bij de vrouwen Andrea Mayr.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>