Victor Mids neemt een loopje met onze perceptie

Victor Middelkoop – beter bekend onder zijn artiestennaam Victor Mids – bespeelt op intrigerende wijze andermans brein, waarbij niets is wat het lijkt. Het televisieprogramma Mindf*ck, dat aan het derde seizoen begint, is dan ook een regelrechte hit. Dankzij optische illusies die geregeld tijdens het hardlopen zijn uitgedacht. Hardlopen werkt daarbij verhelderend voor hem, in tweeërlei opzicht. ‘Geregeld leidt het tot een creatieve oplossing of een gewenste ingeving. Zie ik plots de uitkomst voor ogen. Menig truc is tijdens het hollen uitgedacht.’

door Marco Knippen

Het tegenovergestelde is daarentegen ook het geval. ‘Soms heb ik zoveel om over na te denken, dat het voor stress zorgt en ik naar rust verlang. Dan is het heerlijk om een rondje te rennen. Even weg uit de hectiek, het hoofd leegmaken.’
Vaak is het maar een kwartiertje, en steevast dezelfde route. Meerdere keren per week, naast een dagelijkse work-out van zeven minuten. ‘Ik wil mij niet hoeven afvragen waar ik ben, of ik nog de goede kant oploopt. Dat ontregelt, terwijl het juist een meditatiemoment hoort te zijn. De passen tellen, de ademhaling voelen, de repeterende beweging ervaren; heerlijk vind ik dat. Er is geen betere manier om even afstand van alles te nemen.’

Met de paplepel kreeg Middelkoop hardlopen overigens niet ingegoten. Tijdens zijn jeugd zat hij op hockey en tennis. ‘Ik vond het leuk, maar had verder geen ambities.’ Op een winterse dag spoorde een vriend, Sander Verheul, hem aan eens mee te gaan. Hij liet zich overhalen, door zijn aanstekelijke positivisme. ‘Ik ben hem er nog altijd dankbaar voor. Hoewel het geen liefde op het eerste gezicht was, raakte ik er gaandeweg verslingerd aan. Inmiddels zit het in mijn systeem, kan ik er niet meer buiten.’ Lees het volledige interview in Losse Veter magazine 16

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>