Rechter vraagt om ‘kleine stapjes’ in conflict rondom Cruijff-hardloopevenement

Het atletiekplatform Losse Veter en de Cruyff Foundation gaan proberen hun conflict over de organisatie van een hardloopevenement ter eerbetoon aan Johan Cruijff bij te leggen. Dat is de voorlopige uitkomst van een kort geding dat donderdag diende in Amsterdam.


Foto: Femmy Weijs

Losse Veter had de stichting voor de rechter gedaagd, nadat deze vorige maand een eind had gemaakt aan de samenwerking. Volgens Dennis Kaspori, eigenaar en oprichter van het platform, is de foundation aan de haal gegaan met het idee voor de loop. Hij geldt als de bedenker van de Cruyff Foundation 14K, een run van 14 kilometer langs 14 voor Cruijff gedenkwaardige locaties. Op 25 april, Cruijffs geboortedag, wordt het evenement voor de tweede keer gehouden. Zo’n 5.000 lopers hebben zich ingeschreven. Lees verder in de Volkskrant

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Van de website lechampion: De opbrengsten van de diverse runs en alle bijbehorende acties komen volledig ten goede aan de projecten van de Cruyff Foundation.. Nu Ben ik niet al teveel thuis in de afdrachten etc maar 30k/30% is de eis van losseveter . Is dit winst of moeten er allerlei kosten gedekt worden? Zo ja welke kosten? Ik ben het er mee eens dat als het grootse deel winst dit wel erg gortig is voor een goede doelen loop.

 • 20% inschrijfgeld en 10% sponsorgeld. Rekenen is ook een kunst want als dat leidt tot 30% van het geheel mis ik iets. Los van de bedragen werk mag je voor betaald worden i.i,g.bis het volgens mij niet sjiek de bedenker buitenspel te (willen) zetten?

 • Een handige move van de Cruijff foundation om op deze wijze te doen alsof Losse Veter inhalig is. Even de hoofdzaak helder houden Volkskrant! De hoofdzaak is dat Dennis Kaspori een leuk idee had. De Cruijff foundation was laaiend enthousiast over dat idee en de ideeën die vervolgens uit de koker van Kaspori kwamen werden aan de loop van het eerste jaar toegevoegd. Vervolgens stond het hoofd van Kaspori niet stil en werd een evenement geboren in samenwerking met diverse partijen. En dan opeens… is het van de Cruijff foundation. De kinderen op school leren we dat 1 van 14 regels van eerlijk spel ( volgens Cruijff) is samenwerken, elkaars kwaliteiten zien, benoemen en gebruiken. De foundation zelf doet het tegenovergestelde. Vervolgens nemen zij Le Champion in de arm die zij betalen voor de te leveren diensten, gaan met andere partijen in zee, die betaald worden voor geleverde diensten. Ook de mensen zelf bij de Cruijff foundation laten zich met een goed salaris betalen ( check salaris van de directeur!! en hoe de vorige directeur jarenlang boven bsd norm zat). Moet Losse Veter dan voor niets werken? Moet Losse Veter dan voor niets het idee afgeven? De eis is ontstaan nadat zonder overleg Losse Veter buiten spel was gezet en het idee van Losse Veter was gestolen. In die context dient het geplaatst te worden. Wie de geschiedenis van Losse Veter kent, de arbeidsethos en de gedrevenheid van Dennis en Vivian zal niets anders kunnen dan beamen dan zij ver staan van buitensporig veel geld verdienen. En vergelijk dat maar eens met wat de werknemers bij de Cruijff foundation verdienen, of het uur tarief van de geciteerde advocaat, die ook voor het goede doel werkt, toch?

  • Bas van Dam

   Dennis komt nu tegen wat vele vrijwilligers in de sport (en zeker in de atlatiek) vaker zien. Zodra iets succesvol is wordt je bedankt voor bewezen diensten en gaan andere partijen met het idee, het geld, de eer of alle drie vandoor. Ik heb dit zelf al te vaak gezien met als topper vorig jaar waar de mensen die ooit begonnen met werken aan het grootste evenement ooit uiteindelijk niet eens bedankt werden.

   Ik vind dan ook dat je als vereniging heel erg voorzichtig moet zijn uberhaupt nog ergens vrijwilliger voor te zijn en nieuwe ideeen altijd heel erg goed vast moet leggen.

     • Zaken doen met de entourage van wijlen Johan C., is ook wel een beetje vragen om problemen. Lees bijvoorbeeld het goed gedocumenteerde boek van journalist Menno de Galan ( De coup van Cruijff), of lees het uitgebreide artikel in de Volkskrant van 13 juni 2015.