Kipchoge gelooft in magische marathon onder twee uur

Eliud Kipchoge waagt in mei op het racecircuit van Monza een poging de marathon onder de twee uur te lopen. De Keniaanse olympisch kampioen gelooft heilig in die magische missie. Nooit liep een atleet onder de twee uur. Het wereldrecord staat sinds 2014 op 2.02.57.

Kipchoge moet dus drie minuten sneller dan er ooit is gelopen op de klassieke afstand van 42,195 kilometer, maar hij gelooft dat het kan. ,,Het is absoluut geen gekkenwerk. Ik begrijp de scepsis, maar ik behoor tot de mensen die denken in mogelijkheden. Het is mogelijk en daarom ga ik het proberen”, aldus Kipchoge. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Ik gok op 2:01.01 en dat gaat daarna 25 jaar stand houden tot een of ander genetisch voorgeprogrameerde chinees het record verbreekt op de eerste gemixe zomer/winterspelen van 2042 in een stad die nog ergens gebouwd moet gaan worden door onderbetaalde robots gefabriceer doo een generatie kansarme overgeprikkelde obitaswerknemers uit voormalig eu-lidstaten. 2:01:02 zou trouwens ook kunnen voordat kipchoge als legende met pensioen om de politiek in de gaan

  • Luc Krotwaar

    Als hij echt onder het uur doorkomt en ook op 25 km nog op schema zit dan is bij 32 km de kaars uit en wordt het of een eindtijd boven de 2 uur 10 maar waarschijnlijker een dnf. Maar wel moedig van hem, heeft veel te verliezen ten opzichte van een veilige lage 2 uur 2 minuten in bijvoorbeeld London of Berlijn. De enige winnaar hier is Nike, alle publiciteit rondom de zgn heilige graal van een sub 2 uur telt, of het nou lukt of niet. Ik gun het iedereen om mee te gaan in de hype. En hoop dat hij van de poging geen verdere schade gaat ondervinden dan een mislukt voorjaar.

    • Onder de 2 uur is geen kwestie van de ideale omstandigheden, ideale weer of supertalent. Er kan nog veel beter getraind worden. Minder duurlopen, minder lang lopen en meer en regelmatig krachttraining. Het lichaam moet sterker worden (lees stabieler) om de weerstand tegen vermoeidheid te kunnen weerstaan.
      Zoals Luc terecht opmerkt is Nike met alle publiciteit de enige winnaar. Willen is kunnen, lijkt de filosofie, voor succes zul je ook moet sleutelen aan het trainingsprogramma van de lopers. Om lang hard te kunnen lopen moet je niet lang en hard lopen in de trainingen maar de voorwaarden verbeteren waaronder lang hard gelopen kan worden.