Dagboek René van Zee (deel 6): Een bezoek aan wereldkampioen cross Geoffrey Kamworor

In het kader van „Day in the Life of“, georganiseerd door de IAAF had ik drie dagen na het WK Cross in Kaptagat een gesprek met Geoffrey Kamworor. Geoffrey Kamworor was natuurlijk zeer tevreden met het prolongeren van zijn titel uit 2015 in Guiyang.

Door: René van Zee, foto: Jean Pierre Durand

„Ik was ook heel blij voor de fans, die de lange reis van Kenia er voor over hadden om mij te komen aanmoedigen. Zij werden daarvoor beloond. Het was voor mij een verrassing, dat de Oegandees Joshua Cheptegei zo hard vertrok, het was een heel  hoog tempo. Ik dacht wel, dat hij nooit tot het eind toe dit  tempo kon  volhouden. Ik heb mijn eigen tempo aangehouden en geprobeerd hem in het vizier te houden. Cheptegei werd zeer sterk door het Oegandese publiek ondersteund. Ik had wel het gevoel, dat ik hem in de slotfase nog kon  gaan terugpakken, ik moest geduld hebben tot de laatste kilometer…. Heel groot was de voorsprong nu ook weer niet“.    Het was de goede taktiek, Cheptegei zakte door het ijs en Geoffrey behaalde zijn vijfde wereldtitel . Zijn eerste wereldtitel behaalde hij  in 2011 bij het   WK Cross  in Punta Umbria (Junioren), gevolgd door 2014  het WK halve marathon in Kopenhagen, 2015 het WK Cross in  Guiyang (Senioren),  2016  het WK halve marathon in  Cardiff en 2017  het WK Cross in Kampala.

Op de vraag welke titel voor hem de mooiste was, was zijn antwoord: „Het was de wereldtitel in Kampala, omdat  er zoveel fans uit Kenia  bij waren. Leuke bijkomstigheid was, dat ik vorig jaar in Cardifff op precies dezelfde datum, 26 maart, ook wereldkampioen werd op de halve marathon….“.  Zijn landgenoten Paul Tergat en John Ngugi werden vijf keer achter elkaar wereldkampioen cross.“ Ik  wil de beste zijn  en acht mij in staat dat  record te verbeteren“. Na de finish zocht hij direct zijn coach Patrick Sang op om met hem de vreugde te delen. Patrick Sang, zelf winnaar van de zilveren medaille op de steeple bij de Olympische Spelen 1992 in Barcelona, speelt in de carriere van zowel  Geoffrey Kamworor als van Eliud Kipchoge een belangrijke rol. Beide atleten  horen tot het Global management en trainen  samen in Kaptagat.

Kamworor:“Sang heeft mij altijd, vanaf het moment dat ik bij hem train, ondersteund, hij geeft me prima adviezen en daar ben ik hem zeer dankbaar voor“. De carriere van Kamworor begon  toen hij 17 jaar was:. “Ik won een wedstrijd en kwam in contact met Patrick en ging bij hem in Kaptagat  trainen.Hij bracht me ook in contact met Global. Ik was een aantal keren in Nederland, een heul leuk land.”

“Eluid Kipchoge is een goede vriend en we trainen in dezelfde groep. Ik heb Eluid lange tijd gevolgd in zijn carriere en heb veel bewondering voor hem, Ik kan veel van hem leren, vooral van de adviezen, die hij me geeft. Hij is een voorbeeld voor mij. Ik ben er van overtuigd, dat ik hem in de toekomst op de marathon  kan verslaan. Dit seizoen staat vooral  in het teken  van de 10000m bij het WK in London. In 2015 werd ik in Beijing achter Mo Farah tweede op de10000m, daarmee was ik niet tevreden. Die titel is mijn droom en daar doe ik alles voor.  Het WK-Cross paste  goed in de  voorbereiding. Voorlopig blijf ik de cross en de 10000m nog trouw, daarna wil ik definitief naar de marathon. De eerst komende wedstrijd zijn de Trials in Kenia voor de 10000m in London.”

Mijn grote idool is altijd Paul Tergat geweest. In Kaptagat komen ook Oegandese atleten trainen, Global heeft intensieve contacten in Oeganda. Kamworor  begrijpt, dat zeer goede atleten, zoals Kiprotich  in het kamp komen trainen:” Het voordeel van Kaptagat is, dat er zeer goede atleten trainen en de trainingsomstandigheden  en organisatie zeer goed zijn“, aldus Geoffrey Kamworor.  Ik had het geluk bij alle titels die Geoffrey gewonnen heeft aanwezig te zijn, een atleet met grote mogelijkheden en een geweldige instelling.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>