René van Zee: Op weg naar het WK cross in Kampala (dagboek deel 5)

Een dag voor het begin van het WK Cross  in Kampala,  was er gister traditiegetrouw de persconferentie  voor ongeveer zeventig journalisten. Hieraan namen oa deel: Sasha Gollish (CAN) – NACAC cross country champion, Asbel Kiprop (KEN) – world and Olympic champion, 1500m, Stephen Kiprotich (UGA) – world and Olympic champion, marathon en Faith Kipyegon (KEN) – Olympic champion, 1500m, verder namen deel Tegla Loroupe en Paul Tergata is  ambassadeur.

Aan dit WK Cross nemen 557 deelnemers deel uit 59 landen. Sinds 2007 waren nog niet zoveel deelnemers aan de start. Het ontbreken van vele Europese landen is een doorn in hettoog van  Seb Coe en  wil daar verandering in brengen. „We moeten de jonge coaches ervan overtuigen, dat een cross nog altijd een zeer belangrijk onderdeel is in de voorbereideng van de midden-.en lange afstand.is“  meende Coe.

Andere geluiden komen er uit Denemarken. De Deense atletiekpresident verwoordde het zo: „we hebben in Denemarken heel veel lopers, veel meer dan  in de technische disciplines. We stimuleren de schoolcross, we organiseren na het succesvolle WK Halve Marathon in twee jaar het WK Cross.Wij vinden de cross heel belangrijk. Aan die laatste twee evenementen nemen  we altijd deel.  Een van de begeleiders formuleerde het nog straffer. „Wil je cross- en wegatletiek stimuleren en verbeteren, dan moet je beginnen met  vertegenwoordigers uit de weg- en crossatletiek in de top van de atletiekbond te brengen. Dit doen we in tegenstelling tot Nederland veel duidelijker. Daar moet men op Papendal maar eens over gaan nadenken.

Opvallend veel Nederlandse managers aanwezig: Jurie van der Velden, Valentijn Trouw , Michel  Boeting .Verder zagen we ook Getaneh Tessema, maar ook Jacques Valentin, die als representant van Asics naar Kampala was gekomen. Asics is sponsor van de IAAF sinds 1 januari en vervanger van Adidas. Het was opvallend, dat Lornah Kiplagat was uitgenodigd bij dit evenement. Zij werd als een vorstin onthaald in Kampala. Sinds zij met de wedstrijdsport is gestopt heeft ze niets meer van de Atletiekunie gehoord… Zij is de enige Nederlandse crossloopster, die wereldkampioene Cross (2007) werd. Blijkbaar is het in al die jaren bij de atletiekunie niet opgekomen eens te vragen, hoe ze dat heeft bereikt..

Tijdens de parcoursbezichtiging kregen we iets nieuws te horen. Op het congress van de IAAF in december beloofde Coe  tijdens kampioenschappen in contact te treden met de atleten . Doel was respons te krijgen en atleten mee te laten spreken. Daarbij werd ook Lornah Kiplagat ingezet ,die de atleten over haar carriere vertelde. Het gebeurde allemaal op de tribune bij de finish. In de middag kwamen een aantal bussen Keniaanse fans in Kampala aan na een lange busreis. Het wordt gezellig in Kampala..

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>