Expert Anton Engels: Basisoefeningen rompstabiliteit voor de loper (Deel 1)

Fysiotherapeut Anton Engels was degene die zich eind jaren ’90 samen met sportarts Peter Vergouwen hard maakte voor de introductie van rompstabiliteit voor atleten en lopers. Hij heeft zich daar de afgelopen jaren flink in verdiept. In de introductie gaf hij eerder al zijn visie op rompstabiliteit en legde hij uit waarom hij liever spreekt over functionele kracht. In deel 1 legt hij samen met zijn partner Anjolie Engels-Wisse de basisoefeningen uit. Deze oefeningen zijn voor iedereen geschikt en zijn gemakkelijk thuis te doen. Volgens Engels horen deze oefeningen thuis in het trainingspakket van iedere loper.

Zie ook: Expert Anton Engels: ‘Ik spreek liever van functionele kracht dan van core-stability’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • cool 🙂 vanaf vanavond direct uitproberen 🙂 weer paar minuten voor de avond routine 🙂

  Ik ben zeker voor het invoeren van rompstabiliteit aangezien dit je centrale punt is wat alles aanstuurt. ben je hier minder goed ontwikkeld, dan is in mijn ogen het blessure risco groter + dat je meer moeite hebt om de ledematen goed aan te sturen

 • als ik zo eens rondvraag op de trainingen dan is de gedeelde mening dat we allemaal helemaal suf worden van de stomme oefeningetjes… en de ‘uitgebreide’ oefenstof. WE WILLEN GEWOON LOPEN!!

 • Ik ben graag benieuwd naar de achterliggende gedachtes achter deze oefeningen.

  ‘Ik spreek liever van functionele kracht dan van core-stability’
  Deze oefeningen hebben niet zozeer met kracht te maken, maar lijken meer losmakend van aard.

  Als deze oefeningen dienen voor rompstabiliteit voor de loper, dan vraag ik mij af wat de overdraagbaarheid is van oefening gedaan liggen op de rug, op knieen, handen en knieen en zittend naar stabiliteit tijdens het lopen.

  Buiten het feit dat het trainen van de rompstabiliteit weinig effect lijkt te hebben op blessurepreventie en prestatie (zie discussie deel 1), lijkt er niet heel veel stabiliteit te worden getraind bij deze vormen.