René van Zee: Op weg naar Het WK Cross in Kampala [dagboek deel 1]

René van Zee is op uitnodiging van de internationale atletiekfederatie IAAF op weg naar het WK Cross in Oeganda. De delegatie brengt van tevoren een bezoek aan Kenia. Vandaag deel 1 van het verslag van deze reis.

De eerste tussenstop was in Nairobi waar de IAAF voor enige journalisten een Day in the Life of Jemima Sumgong en Eliud Kipchoge organiseerde van 20 maart tot 23 maart. Beide atleten wonnen zowel de marathon in London 2016 als goud bij de Olympische Marathon in Rio. Op de eerste dag vertrok ons vliegtuig al heel vroeg naar Eldoret. Daar stond een bezoek op het programma in Kapsabet, waar we Jemoma Sumgong te midden van haar trainingsgroep een dag volgden. Zij begon pas vrij laat met wegwedstrijden en heeft nooit baanwedstrijden gelopen. Toch maakte ze geweldige vorderingen. Meestal liep ze de marathons zeer goed, maar kwam enkele malen steeds net iets te kort, hoewel ze de Rotterdam Marathon in 2013 won.

Door het vermeende dopinggebruik (Jeptoo) bij een aantal atleten in de Rosa groep, trad haar trainer Claudio Berardelli terug en kreeg haar man Noah Talam de leiding over het Rosa-kamp en werd trainer van zijn vrouw, Jemima waarmee hij in 2012 was getrouwd. Uit het huwelijk werd niet alleen hun dochter geboren, maar lukte het haar trainer haar naar overwinningen bij de London Marathon 2016 en de Olympische Spelen in Rio 2016 te leiden. De overwinning op de marathon in Rio betekende gelijk de eerste Keniaanse overwinning bij de vrouwen op de marathon bij de Olympische Spelen ooit. De groep van haar man bestaat uit 16 mannen, waarvan 4 als tempomaker opgeleid worden en 7 vrouwen met 7 hazen.

Jemima Sumgong verklaarde, dat zij bij haar nieuwe trainer op meer begrip ten aanzien van haar functioneren kon rekenen, een totaal andere trainingsaanpak en dat dit haar sterk gemaakt had. Dit leidde er toe dat zij die twee belangrijke overwinningen behaalde. Haar man Noah Talam verklaarde ‘dat de weg naar het succes vooral gebaseerd was op het ondersteunen van de geest, waardoor de atleten meer zelfvertrouwen krijgen. Ik heb als atleet (2.12) de pijn gevoeld van training en wedstrijden, waardoor ik de atleten ook beter kan aanvoelen.’

Jemima Sumgong traint 200 kilometer per week. In de trainingsgroep groep zitten ook zeer sterke loopsters, zoals de winnares van de Tokyo Marathon 2017 Sarah Chepchirchir die een persoonlijk record van 2.19.47 heeft. Al zijn atleten leggen er de nadruk op dat de groep een eenheid is en zich op de training als zodanig gedraagt. Jemima Sumgong en haar man zijn Zevendedag-adventisten en dat ziet men terug na de training als een atlete het gebed leidt, hoewel niet allen dezelfde godsdienst beleiden.

Dit seizoen wil Sumgong graag deelnemen aan het WK in London, in de toekomst wil ze ook haar tijd verbeteren, misschien wel in Berlijn. Zij werd geïnspireerd door haar oom, die 400m-hordenloper was. Haar landgenote Catherine Nedreba was haar voorbeeld. Dat zij over een prima instelling beschikt, bleek wel door haar overwinning in London 2016, toen zij op haar hakken werd getrapt, hard op haar hoofd viel en toch won. Jemima Sumgong werkt bij het Keniaanse leger en traint in Kapsabet. Zij heeft een persoonlijk record op de halve marathon van 66.43 (2017) en van 2.20.41 op de hele marathon (2014, Boston). Jemima Sumgong is een atlete die een trainer heeft met visie. Op de tweede dag volgen we dinsdag op de tweede dag van de Day in the Life Eliud Kipchoge.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>