Nike gaat magische 2-uursgrens aanvallen op autocircuit van Monza

map-Mlogo-01_copy_original

Nike kwam enkele weken geleden met het bericht naar buiten dat zij een aanval willen doen op de magische grens van 2 uur op de marathon. De laatste jaren wordt regelmatig gespeculeerd over het moment waarop de eerste marathonloper de ruim 42 kilometer weet af te leggen binnen de 2 uur. De meest optimistische voorspellingen hebben het nog steeds over meerdere jaren.

SU17_Breaking2_Camp3_Monza-8696_copy_original

Nike wil dat proces echter versnellen en heeft daarom het Breaking2 Project gelanceerd. Drie door hen gesponsorde atleten zullen dit jaar een poging wagen. Wanneer is nog steeds niet bekend. Waar de recordpoging zal plaatsvinden is vandaag bekend gemaakt. Nike heeft gekozen voor het autocircuit van Monza in Italië.

Het circuit, waar de atleten een ronde van 2,4 kilometer lopen, heeft volgens Nike de meest optimale omstandigheden voor een recordpoging. Daarbij is onder andere gekeken naar de weersomstandigheden en het wegdek.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Op een 400m baan – de afstand is op 30cm van de rand uitgezet – verlies je gerust 5 meter per ronde als je niet precies de binnenbaan volgt. Maar op een circuit met ruime lange bochten moet het makkelijker zijn om op het randje te lopen. Hoeveel cm vanaf de rand van de bocht gaan ze de marathonlijn uitzetten, en hoeveel is er dus te winnen?

 • Autoracecircuits schijnen gemeten te worden in het midden van de baan, oftewel het gemiddelde van de binnenrand en de buitenrand. Dat zou enorm veel schelen per ronde van 2,4 km t.o.v de atletiekmeting.

 • Het is alleen een show dat 2uur mogelijk is. De hazen zijn de hele race aanwezig en stappen in en uit de auto om het tempo de hele wedstrijd aantegeven.

 • @Jesper. ze stappen niet in en uit de auto. Bij de test gisteren in Monza reed een Tesla in precies het goede tempo vlak voor de atleten. Achter de Tesla liepen 6 hazen in een 1-2-3 opstelling met daarachter de atleten waar het om ging. Het leek erop dat elke ronde van 2,4 km er twee hazen uitstapten en weer 2 nieuwe hazen van start gingen. De laatste ronde hebben ze alleen gelopen.

 • Ja, het is allemaal marketing. Maar wat geniet ik toch van dit soort initiatieven. Ik kan ook genoeg kritiek op het project bedenken, maar het is toch gewoon super tof om dit te ondernemen en ik vind het mooi dat Nike dit ondersteund.

 • ik ben benieuwd wat we gaan zien; superschoenen, superpakken. Het is te hopen dat ze eindelijk met een slimme oplossing voor die bevoorrading komen, Ook wil ik wel graag data en statistieken zien.

 • Komt er ook nog een verplichte schoenenwissel? Komt het merk zeker goed in beeld. Ik stel voor na 32 km een super lichtgewicht schoen van 75 gram om de laatste 10 km onder de 28 minuten te kunnen lopen. Sorry, deze Zeeuwse humor moest ik hier even kwijt.

 • Nike = marketing zij investeren wat miljoenen en genereert vervolgens het veelvoud aan extra omzet.

  Ik vind dat er 2 aparte categorieën marathon records moeten komen. Er ontstaan nu zoveel variabelen dat tijden niet met elkaar te vergelijken zijn.

  1 een categorie zonder hazen op normaal schoeisel en zonder auto’s of motoren die als gangmaker en windvanger kunnen dienen, Drinken moet je zelf pakken vanaf een tafel. Ook alle andere technische en externe menselijke hulp, behalve km tijden tijden langs het parcours zijn niet toegestaan.
  2 een (wetenschap) categorie waarin alle technische en menselijke hulp is toegestaan zolang het binnen de huidige reglementen is toegestaan

  Je kunt binnen catogrie 2 dan ook naar hartelust verder experimenteren. Nike laat veel toe:)

  • Ten eerste: Wat noem jij normaal schoeisel? Zijn de schoenen van Adidas met Boosttechnologie normaal? Als je vernieuwing als abnormaal beschouwt, dan wordt het terug blote voeten.

   Ten tweede: Deze poging komt sowieso niet in aanmerking voor een record. Zelfs de marathon van Boston kom niet eens in aanmerking voor een wereldrecord om de bekende reden.

   Ten derde: Natuurlijk is dit een soort marketing. Nike is geen liefdadigheidsinstelling. Ze willen net als andere bedrijven winst maken door producten aan de man te brengen. En om ervoor te zorgen dat de “gewone” sporter hun producten blijft kopen, moeten ze met innovatieve producten blijven kopen.

   Ondanks het feit dat in absoluut niet pro Nike ben, zie ik niet in wat er mis is met dit project. Adidas werkt trouwens aan eenzelfde project.

 • Twee categorieën records op de marathon is eigenlijk onzin of beter gezegd onwetendheid. De huidige regels laten geen categorie 2 toe. “Deelnemers moeten zelf hun drank e.d. pakken” is gewoon een bestaande regel, maar in vooral Nederland wordt er de hand mee gelicht. Ook het uit de wind zetten door motoren en fietsers is in o.a. Rotterdam eerder regel dan uitzondering. De regels voor hazen zijn me niet precies bekend, maar het moeten in ieder geval normale deelnemers aan de wedstrijd zijn. Het lopen met PACE op het startnummer geeft dan te denken, maar als ze met een normaal nummer lopen en ze doen hetzelfde is er zeker niets aan de hand. Ze mogen zich natuurlijk op een autocircuit niet een ronde in laten lopen en dan weer op kop gaan sleuren, zoals in het verleden op de baan nog wel eens gebeurde. En naast al deze hulp moet de betreffende atleet wel een 10 km binnen de 26.30 minuten kunnen lopen.

 • Bas van Dam

  Prachtig al deze publiciteit. Onze mooie sport komt hierdoor weer in beeld.

  Net als bij andere onderdelen van de atletiek zijn de omstandigheden belangrijk maar zolang het de juiste afstand is en, en dat is bij rondjes 100% het geval, je binnen de marges blijft voor hoogteverschillen en afstand start en finish is dit allemaal geldig lijkt me.

  Ik meen dat het WK (en OS) ook op relatief korte rondjes werd gelopen waardoor het wedstrijdverloop veel beter te volgen was.

  Andere organisatie dan de organisatie waar het WR gelopen wordt zullen altijd schermen met “oneerlijke” omstandigheden. Dan moet je zelf die omstandigheden scheppen voor jouw marathon.

 • @Christophe: schoenen die voor iedereen op dit moment te koop zijn voor normale prijzen. In het zwemmen bv zijn de full body suits een tijd gebruikt tot de FINA ingreep. Ze waren duur en van meerdere merken te koop.
  En uiteraard is het een record maar geen IAAF erkend record. Het publiek heeft weinig oog voor het verschil. Daarom praat ik toch over een wetenschap categorie waarin alles kan en mag. Ik geef er gewoon een naam aan om een discussie te openen:)