Jesper van der Wielen en Andrea Deelstra overtuigende winnaars van het NK cross

Bij de lange cross mannen over 10,8 km hield Jesper van der Wielen (Cifla) het een halve ronde spannend, om daarna ruim en makkelijk naar de winst te snellen in een tijd van 33:59. Bij de lange cross vrouwen over 7,2 km was Andrea Deelstra (av Heerenveen) overtuigend de snelste en liet de nr’s 2 en 3 ver achter zich.
 
De complete vaderlandse atletiek top van het cross circuit was zondag aanwezig in Amsterdam bij de Runnersworld NK cross, georganiseerd door atletiekvereniging Phanos. Het parcours van de Phanos boscross in Amsterdamse bos was het toneel van de Nederlandse kampioenenstrijd op de korte en lange cross. Op het fraaie, en door de regen zware parcours over de heuvel, streden de atleten om de nationale titels, aangemoedigd door de vele toeschouwers.
 
Dames korte cross
Bij de dames was de complete top 5 van het Lotto Crosscircuit aanwezig. De strijd ging tussen de zusjes Ummels en 2016-winares Manon Kruiver (nova), waarbij Bo Ummels in de spannende eindsprint won in 9:55, vlak voor Brit Ummels in 9:56 en voor Kruiver in 9:59.
 
Heren korte cross
In een groot veld met ruim 100 deelnemers voltrok zich een ongekend spannende strijd over 2,7km tussen Nils Pennenkamp (Phanos Amsterdam) en Bas van Hooren (Atletiek  Maastricht). Hierbij ging Pennekamp in de laatste meters Van Hooren voorbij ging en sleepte de titel in de wacht, beide hadden dezelfde tijd 8:37.
 
Dames lange cross
Bij de lange cross over 7,2 km was Andrea Deelstra bij de start de favoriet. Zij veroverde ook de titel in een tijd van 25:34. Op 1,5 minuut achterstand werden de overige podiumplekken verdeeld: Jill Holterman (Zaanland) werd tweede en Veerle Bakker (Leiden Atletiek) derde.
 
Heren lange cross
Met 3 ronden van 3,6 km was de lange cross het sluitstuk van de Runnerworld NK cross. Jesper van der Wielen won overtuigend in een tijd van onder de 34 minuten. Ondanks de zware modder en heuvels vloog hij over het parcours. Daarachter was lange tijd een achtervolgende groep van vier man, maar uiteindelijk werd Edwin de Vries (av Castricum) tweede en Lucas Nieuweboer (KAV Holland).
 
Ook kwamen zondag de junioren A in actie voor de titels. Vooral bij de junioren jongens A was de strijd bijzonder spannend. De 7,2 km werd Bram Andriessen (AKU) het snelste afgelegd in een tijd van 23:42 voor Robin van Riel (Atilla). Bij de meisjes won Jasmijn Lau (Ciko ’66) in 22:38.
 
Voor de volledige uitslagen van de Runnersworld NK cross en de Phanos boscross en bosloop zie http://runnersworldnkcross.nl/uitslagen/
 
Voor Atletiekvereniging Phanos stond de zondag ook in het teken van het 100 jarig bestaan van Phanos en haar voorgangers Blauw Wit en Sagitta. Uit handen van de Amsterdamse wethouder voor Sport, Eric van der Burg, kreeg Phanos de jubileumpenning van Amsterdam uitgereikt.

(Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Kunnen ook het NK cross houden tijdens de abdijcross in Kerkrade. Dit heeft een sterke bezetting opgeleverd en een goede ambiance.
  Zeker het verblijf in de Abdij van Rolduc.

 • Alex Bouwmeester

  Het probleem is natuurlijk de timing. Zelfde weekend als EK indoor bijvoorbeeld; en ook middenin de voorbereiding op het outdoor seizoen.

  NK indoor was ook zeer slecht bezet. NK indoor voor de VS heeft ook op veel onderdelen erg slechte bezetting (die speelt zich ook nu af; maar 5 dames starten op de mijl daar bijvoorbeeld),

  Als indoor altijd persé in februari moet; zet dan gewoon als regel neer dat de NK cross altijd in het najaar zijn. Of het dan Soest of Abdij of Warande of wat dan ook is maakt mij persoonlijk niet zoveel uit.

 • wegkalender:
  nov: Zevenheuvelen
  dec: Montferlandrun
  jan: Egmond
  feb: Schoorl
  maa: CPC/enz.

  Er is geen noodzaak voor crossen of indoor meer in de winter (alleen voor sprint/technisch).

 • Bij de jeugd hele mooie crossen gezien, ook de korte crossen waren prima. Ik zou deze locatie even de tijd en de kans geven.
  Ik had niet de indruk dat de EK indoor een groot probleem was. Al die trainingsstages misschien wel. Werken aan de toekomst krijgt makkelijk prioriteit boven oogsten in het heden, zelfs voor oudere toppers? Of juist voor oudere toppers?

 • Rene Godlieb

  ” De complete vaderlandse atletiek top van het cross circuit was zondag aanwezig in Amsterdam bij de Runnersworld NK cross”,…….

  Beste mensen help me even…. stond ik vanmiddag bij een andere wedstrijd te kijken?

  Mannen lang alleen Jesper vd Wielen, Vrouwen lang alleen Andrea Deelstra (Jip Vastenburg stond in eerste instantie op de startlijst, maar haakte weer eens af door een blessure, of wilde geen risico nemen).
  Wat nou complete top.
  Neemt niet weg dat ik genoten hebben van de strijd die er was op een werkelijk geweldig crossparcours. Hulde aan de organisatie! Zij verdienen kwa deelnemersveld meer toppers.

 • Bij de jeugd telt niet. Een N.K veldlopen met 10 deelneemsters bij de dames is een aanfluiting. Niets te verwijten aan de organisatie, wel aan de bond voor een waardeloze timing. Dit doet de sport geen goed.

 • Je stond bij de juiste wedstrijd te kijken Rene. Afgezien van de zeer schamele opkomst van Nederlandse topatleten (mannen en vrouwen lange cross) waren het op alle andere afstanden goed bezette wedstrijden. Bij de meisjes A zelfs meer deelneemsters dan bij de vrouwen senioren.

  De timing van dit NK is prima (3 weken voor een WK cross), indien je nu al midden in je voorbereiding zit van het outdoor seizoen vraag ik me af wanneer je wilt pieken? in april? En dan in juli schrijven dat het NK outdoor ook een verkeerde timing in het seizoen heeft omdat je uitgeblust of geblesseerd bent?

  Wellicht moet je het NK gewoon wat aantrekkelijker maken (prijzengeld lotto cross circuit en/of NK cross, tickets WK cross, voorselectie EK cross?)

 • misschien is de cross meer iets van het vorige millennium toen er geen wedstrijden waren in de winter. Nu kan iedereen op de weg lopen of eventueel een baanwedstrijd doen op het zuidelijk halfrond (daar is iedereen immers toch op stage).

 • Hulde aan de organisatie, het parcour was geweldig! jammer dat er zo weinig vrouwen mee deden. Verder mooie wedstrijden gezien! Volgende jaar weer!

 • De oplettende lezers van deze site kunnen zich misschien herinneren dat ik het wegblijven van de meeste toppers een maand geleden al had voorspeld. Bij de dames senioren komt zelfs de 2e en 3e garnituur niet opdagen, want een 10e en tevens laatste plaats met een kwartier achterstand spreekt voor zich. Eigenlijk zou ik willen dat mijn uitspraken niet bevestigd worden, maar helaas zit ik er niet dikwijls naast. Afschaffen van het NK cross ( en misschien nog wel een paar slecht bezette kampioenschappen ) is dan een logische keuze, maar dan doe je veel andere welwillende loopsters en lopers te kort. Alle andere oplossingen ( ook die met mijn standpunten ) zullen echt niet helpen, zolang we in ons land vooral goed zijn in het kweken van “Kampioenen van de training”.

 • Bas van Dam

  Wij verdienen meer toppers? Ik heb een heleboel toppers gezien van heel jong tot heel oud. Daarnaast ook heel veel betrokken trainers (en ouders); het zit in de grond wel goed met de Nederlandse Atletiek.

  Op een paar na komen de meeste “toppers” vrijwel nergens opdagen; daar maak ik me na de vele NK’s waar dat zo was geen zorgen meer over.

 • Er zijn verschillende tendensen te noemen die ervoor zorgen dat de cross (in de top) aan deelnemers verliest.
  -Meer keuze aan wedstrijden (indoor, cross, weg)
  -Meer (geld in) weg wedstrijden
  -seizoenen en doelen die door elkaar lopen.

  Enige reële oplossing is mee gaan met de tijd. cross hoeft dan niet verloren te gaan. maar wel te dienen voor de crossers. (en dus niet de lange afstandsatleten die graag de weg op willen).
  De korte cross en de jeugd is prima bezet namelijk.

  Wellicht een idee om de kalender steeds meer vastigheid te geven per maand en zo ruimte te laten voor iedere discipline ??

  -Cross (verankeren in nov+dec+jan) NK eind Januari.
  -Indoor (februari-maart) NK eind februari,
  -Weg (zal altijd blijven bestaan voor de lange afstandslopers. maar (op de klassiekers na) in de maanden november, december en januari aub afschaffen die rondjes om de kerk! Er blijft in de maanden Sep+okt en (eind) Maart+April nog genoeg over in de marathonseizoenen als men echt wil.

  Nk cross kan dan in abdij of mastbos gelopen worden, of elders natuurlijk! afgelopen jaren hebben diverse plekken aangetoond dit prachtig te kunnen: hellendoorn, oldenzaal, amsterdam. om je vingers bij af te likken deze edities.

 • De cross kan beter samengaan met mountainrunning (en trail) om te komen tot een vol kalenderjaar voor de echte liefhebbers en specialisten.