Haal meer eiwit uit je pasta

Zeewier_pasta_770

Per dag heb je als actieve sporter zo’n 1,2-2,0 gram eiwit per kilogram nodig en zo’n 35 gram vezels (14 gram per 1000 kcal). Zowel in eiwit als in vezels schiet onze voeding al snel te kort. Met een glas melk (7 gram eiwit) en een kommetje havermout (6 gram vezels) bij het ontbijt, een eitje met een stapel boterhammen bij de lunch (8 gram eiwit en 8 gram vezels) en een stukje kipfilet met groenten en pasta bij de avondmaaltijd (30 gram eiwit, 10 gram vezels) kom je er niet.

door Miriam van Reijen

Nieuwe soorten pasta kunnen uitkomst bieden. Naast de bekende (witte) pasta gemaakt van tarwe komen er steeds meer varianten op de markt die wat meer vezels en meer eiwitten bevatten. Wat te denken van bijvoorbeeld pasta gemaakt van quinoa, van boekweit of van zwarte bonen? In onderstaande tabel zie je de nieuwste pastasoorten en hoe ze scoren op vezels, koolhydraten en eiwitten. Vanavond allemaal aan de zeewierpasta?

Voedingswaarden per portie

gewicht Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Vezels (g)
50 gram zeewierpasta* 89 5 14 15
100 g zwarte bonenpasta 380 52 33 27
100 g quinoapasta 368 14 84 9
100 g kamutpasta 362 13 73 9
100 g boekweitpasta 339 13 72 6
100 g rode-linzenpasta 334 25 48 11
100 g kikkererwtenpasta 340 25 56 13
100 g amandelpasta 332 5 37 5

*Met 50 gram zeewierpasta heb je een behoorlijke portie. Doordat de pasta rijk is aan vezels vult een portie van 50 gram behoorlijk.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>