De 44e Egmond Halve Marathon nader bekeken door René van Zee

IMG_2126
foto: Losse Veter

De Saucony Egmond Halve Marathon is een van de interessantste loopevenementen die Nederland rijk is. In het dorp Egmond staat heel het weekend alles in het teken van dit evenement dat al voor de 44e keer door Le Champion wordt georganiseerd. Voorafgaande aan de Saucony Egmond Halve Marathon, waarbij de lopers de keuze hebben tussen de halve en de kwart marathon, werd op zaterdag de 19e mountainbike wedstrijd Egmond-Pier-Egmond georganiseerd. De Egmond Halve Marathon was met 17.787 deelnemers volgeboekt. Egmond heeft een rijke geschiedenis door de vele sterke winnaars zoals Wilson Kipsang, Kamiel Maase, Wiliam Kipsang, Lornah Kiplagat, Greg van Hest, German Silva, Tegla Loroupe, Gerard Tebroke en Mari ten Kate, enmaar ook door het bijzondere parcours: deels over het strand deels door de duinen. De Saucony Egmond Halve Marathon is beroemd en ook vaak berucht door de steeds wisselende en soms zeer moeilijke weersomstandigheden.

door René van Zee

Ook dit jaar had Global Sports Communications, het management van Jos Hermens, een sterk deelnemersveld samengesteld met aan het hoofd Ghirmay Ghebreslassie (1995) uit Eritrea. In 2013 zag ik hem voor het eerst in actie bij het WK Cross in Bydgoszcz waar hij 7e werd. Enkele weken later stond hij aan de start in het Duitse Paderborn, vroeger bekend van de 25km-loop, waar veel Nederlanders zegevierden. De daar volkomen onbekende, toen nog 17-jarige, Ghebreslassie verraste een ieder door daar op het niet zo snelle parcours een nieuw parcoursrecord te realiseren in 1.00.07. De opmerkelijke prestatiereeks zette zich voort met in 2014 een zevende plaats bij het WK Halve Marathon in 2014 in Kopenhagen (1.00.10). In 2015 werd hij verrassend wereldkampioen op de marathon in Peking. In 2016 liep hij drie marathons: hij werd vierde in London (2.07.47) en bij de Spelen in Rio. In november won hij de New York Marathon in 2.07.51 en was daarmee de jongste winnaar ooit.

IMG_2151
foto: Losse Veter

De vraag was natuurlijk of hij de favorietenrol in Egmond kon waarmaken. Het lastige parcours heeft zijn eigen wetten en vele favorieten beten daar in het verleden hun tanden op stuk. Hij kreeg concurrentie van de winnaar uit 2012 en parcoursrecordhouder Dawit Wolde. Van Nederlandse zijde kreeg hij concurrentie van Abdi Nageeye, elfde tijdens de Olympische Spelen in Rio, en de pas van een griep herstelde Michel Butter. De wedstrijd zou een van de mooiste en spannendste worden in de geschiedenis van Egmond. Het was vrij rustig weer en het strand lag er als een biljartlaken bij. De tussentijden gaven het aan: 10km in 29.56. Na 15 kilometer gingen Wolde en Ghebreslassie aan de leiding, kort daarop gevolgd door Abdi Nageeye en Kalipus Lomwai. Drie kilometer voor de finish kwamen de vier lopers bijelkaar. Abdi maakte een zeer sterke indruk. In de eindsprint was Dawit Wolde de sterkste, voor de verrassend sterk finishende Abdi Nageeye. De winnende tijd was 1.02.41, de anderen volgden op twee en drie seconden.

Reacties mannen
Dawit Wolde wordt voor Global Sports Communications begeleid door Theo Joosten (oud -bondscoach middenafstand). Joosten: ‘Voor de wedstrijd wisten we niet waar Dawit stond. Hij bereidt zich voor op het komende indoorseizoen. Dat betekent dat hij de laatste tijd minder duurwerk heeft gedaan. Ik ben zeer tevreden over de wijze hoe hij vandaag heeft gelopen.’ Dawit Wolde (lachend): ‘Ik bereid me voor op het indoorseizoen. Ik ben de parcoursrecordhouder bij deze wedstrijd en moest dat wel laten zien. Ik wilde heel graag winnen en dat is gelukt.’

Abdy Nageeye: ‘Ik wist dat Ghebreslassie de wedstrijd in het begin altijd hard maakt. Ik moest een klein gaatje laten vallen, maar dat kon ik weer wat goed maken tussen 10 en 15 kilometer. Toch bleef er een achterstand en eerst drie kilometer voor de finish kon ik het gat dichten. Het laatste stuk heb ik zeer sterk gelopen en ik ben blij met het resultaat.’

IMG_2014

Vrouwen
Het vrouwenveld was ook sterk bezet met Desi Jisa (Bahrein, vroeger Ethiopië). Zij wordt getraind in Ethiopië door Getaneh Tessema (Global). Verder stonden onder andere Ivy Kibet (Kenia) en Azemera Abreha en Tejitu Siyum (Ethiopië) aan de start. Jisa, Kibet en Abreha bleven lang bij elkaar. De tussentijd na 15kilometer was 52.15. Zij bleven aan de leiding, waarbij net als bij de mannen, de eindsprint de beslissing moest brengen. Desi Jisa was de sterkste in 1.12.08, gevolgd door Azemera Abreha in 1.12.11, terwijl Ivy Kibet derde werd in 1 12.14. De vrouwen werden kort voor de finish door de mannen ingelopen. De vrouwen startten 9.17 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de mannen en de vrouwen. Het parcoursrecord bij de vrouwen stond sinds 1999 op naam van Irma Heeren met 1.10.03 en bij de mannen op naam van Dawit Wolde (1.00.46 uit 2012). Opmerkelijk was het sterke lopen van Ruth van der Meijden, die vijfde werd in 1.13.57,terwijl de soepel lopende Andrea Deelstra als zesde in 1.14.49 finishte.

Ruth van der Meijden: ‘Ik ben zeer tevreden met mijn prestatie. Ik voelde me sterk en toen het tempo in het begin niet al te hoog lag, ben ik aan kop gaan lopen. Tot 15 kilometer kon ik met de kopgroep mee komen. Met de tijd ben ik dik tevreden. Ik ga me nu voorbereiden op de marathon.’ Armand van der Smissen (manager van Ruth): ‘Ruth neemt haar sport zeer serieus. Zij heeft haar baan opgegeven om zich volledig op het lopen te concentreren. Ik hoop dat zij de steun van de Atletiekunie krijgt die zij verdient.’

Atletiekunie grijp de kans!
Dit is mijn conclusie na de uitstekende prestatie van de Nederlandse atleten. Het is duidelijk dat vooral Abdi Nageeye grote vooruitgang boekt. Hij loopt samen Michel Butter in Rotterdam. Wanneer Butter en Khalid Choukoud weer 100 procent fit zijn, moeten zij samen met Nageeye in staat zijn zich te plaatsen voor het WK. Ook Ruth van der Meijden maakte een een goede indruk. De ogen moeten langzaam open gaan op Papendal. Helaas was er niemand in Egmond aanwezig. John Bos heeft een mooie functie binnen de Development Commissie van European Athletics gehad. Van hem verwacht ik dat hij die functie ook binnen de AU, bijvoorbeeld voor stimulering en ondersteuning van onze marathonlopers, ter harte neemt.

Samenvatting
Het was een feest in Egmond op deze prachtige dag aanwezig te zijn. Alleen maar tevreden atleten, prima georganiseerd door Le Champion. Een compliment voor eventmanager Jan Willem Mijderwijk. Le Champion is een grote sportorganisatie, die maar liefst 80 loop-, wieler- en wandelevenementen organiseert. Ieder jaar nemen zo’n 200.000 deelnemers aan een van de evenementen deel. Tot de loopevenementen, die le Champion organiseert, behoren ook de TCS Marathon Amsterdam en de Dam tot Damloop.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>