Opmerkelijke vraag: ‘Zet alle atletiekrecords op nul’

Moeten alle atletiekrecords op nul gezet worden? In een open brief aan federatiebaas Sebastian Coe pleit Gianni Merlo, voorzitter van de internationale bond voor sportjournalisten, voor zo’n tabula rasa. De dopingdoem waaronder veel piekprestaties uit de jaren 80 rusten, is dermate groot dat de huidige generatie sporters een onhaalbare strijd uitvecht, luidt het.

Ondanks dertig jaar vooruitgang in voeding, trainingstechniek en materiaal, blijven in de damesafdeling zeven wereldrecords uit de jaren tachtig overeind staan. Onbereikbaar scherp ogen ze, de tijden van Florence Griffith, Marita Koch of Jarmila Kratochvilova. In een aantal gevallen heeft sindsdien geen enkele atlete de prestaties van haar voorgangsters nog maar benaderd. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Mocht het al zo zijn, dan is het onwaarschijnlijk dat dit in 1 generatie gebeurd zou zijn. Denk dan eerder aan omgevingsfactoren of als je toch op de genetische tour wilt: epigenetische factoren.

 • Minder doping is mogelijk. Later kan een volgende reset nodig zijn.
  Een nationale bond moet maar eens het voortouw nemen, Een bond met WRs.
  Al zou het in NL al een goede invloed kunnen hebben op het topsportklimaat. Zeker gekoppeld aan leuke initiatieven om records aan te moedigen.

 • Weia Reinboud

  Je zou ook elke 20 jaar(5 olympiades) opnieuw kunnen beginnen. Zijn er dan significante verschillen dan zou dat aan doping te wijten kunnen zijn.

  • Dan gaan mensen toch onofficiele lijstjes maken van “all-time wereldrecords” die door het grote publiek (en commentatoren) omarmd gaan worden denk ik. In mijn hoofd vergelijk ik springers toch altijd met Beamon, Bubka en Powell.

  • De biologie kent de term devolutie niet. Zelf wanneer de mens zwakker zou worden, dan noemen wij biologen dit evolutie.
   Overigens als daadwerkelijk zo is dat de mens sinds de jaren 80 zwakker is geworden dan kan dat niet aan evolutie liggen. Er namelijk onwaarschijnlijk dat er in 1 generatie een evolutionair voorplantingsnadeel is geweest voor topsporters.