Abdijcross: internationaler dan ooit

0O0A4247Abdijcross2016_770
foto: Losse Veter

De Abdijcross in Kerkrade mag zich op zaterdag 14 en zondag 15 januari voor eerste keer in het 53-jarig bestaan een zogenaamde EAA Permit Meeting noemen. Een erkenning van de Europese atletiekbond EAA voor de jarenlange inspanning van atletiekvereniging Achilles-Top om het evenement naar een hoger niveau te tillen.

De organisatie van de Abdijcross heeft er alles aan gedaan om een kwalitatief hoogstaand en internationaal deelnemersveld aan de start te krijgen op zondag 15 januari. Met ruim tien nationaliteiten, waarbij het accent vooral ligt op Euopese atleten, is zowel bij de mannen als de vrouwen een spannende race te verwachten. Meerdere atleten die op de startlijst staan, deden in december mee aan de Europese kampioenschappen cross in het Italiaanse Chia.

Bij de mannen is de winnaar van 2016, de Belg Dame Tasama, ook nu weer in Kerkrade aanwezig. Hij moet onder meer afrekenen met meervoudig crosskampioen Khalid Choukoud uit Nederland. Uit Zweden komt David Nilsson, die zowel bij de sterk bezette veldlopen in Tilburg (4e) als Soest (3e) bewees uitstekend in vorm te zijn. Atleten uit Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en Italië completeren het veld. De op papier sterkste deelnemer is echter Dawit Wolde uit Ethiopië, die op de halve marathon 1.00.46 uur liep. Outsider is de man uit Burundi, Onesphore Nkunzimana, tweevoudig deelnemer aan de Olympische Spelen.

Tifenn Pilot Doco, nog maar twintig lentes oud, is de favoriete bij de vrouwen. De Francaise studeert momenteel in Maastricht en is er op gebrand om in Kerkrade te vlammen. Veerle Dejaeghere uit België en haar landgenote Imana Truyers zorgen voor de concurrentie, tevens starten twee Zweedse atletes. De Duitse Alima Reh is degene die momenteel in bloedvorm verkeert en zich een podiumplaats toedicht.

Bij de korte cross mannen en vrouwen is de complete nationale top present.

Dat de Abdijcross continue aan de weg timmert, blijkt wel uit het feit dat het inmiddels uitgegroeid is tot een driedaags evenement. Vrijdag 13 januari is voor de eerste keer de Doubdle Ladies Night fun Run, waarvoor zich nu al meer dan 200 dames aangemeld hebben. Op zaterdag 14 januari is er de Eurode Trail Run over 10,5 en 21 kilometer.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>