Waarom Nafi Thiam misschien nooit meer een medaille haalt in de zevenkamp

NafiThiam_Zurich_D4_19832_770_OP
foto: Orange Pictures

Heeft Nafi Thiam zich op de Olympische Spelen van Rio 2016 voor het laatst tot olympisch kampioene in de zevenkamp gekroond? Er liggen namelijk voorstellen op tafel om de zevenkamp (bij de vrouwen) en de tienkamp (bij de mannen) om te vormen tot een achtkamp. Onze beste vrouw – olympisch kampioene Nafi Thiam – en onze beste man – Thomas Van der Plaetsen – zijn geen voorstanders. “Dit zou alles veranderen.” Lees verder op hbvl.be

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Mooier dan nu wordt de meerkamp niet! Ik hoop dat de beleidsbepalers van de IAAF de hervormingsvoorstellen ook uitvoerig bespreken met de “hoofdrolspelers” ( de atleten/tes)
  en niet het kind met het badwater weggooien.

  Bert Vreeswijk

 • Hoi Kees,
  Je valt in herhalingen. Dat heb ik je al eerder trachten uit te leggen O ja, dan val ik dus ook in herhaling, sorry.
  1. 10 kamp is te duur (vooral pols, discus)
  2. 10 kamp duurt te lang (vooral pols, maar ook 5 onderdelen op een dag)
  3 10 kamp is voor velen niet haalbaar
  4. 10 kamp kan je te weinig keren in een jaar beoefenen.

  Wees eens kritisch. Als je vrij van elke vorm van historie een meerkamp vandaag de dag mag opzetten zou je dan de huidige 10 kamp verzinnen?
  Een vorm als de 8 kamp is mogelijk een oplossingsrichting (en 4 x lopen, 4x technisch (2x werpen, 2x springen) geeft een aardige balans en is haalbaar in 2 sessies van maximaal een 4 uur. Daar los je bovenstaande problemen deels mee op.

  Bij een beetje goed beleid starten ze zo’n introductie vanuit de jeugd. De huidige generatie topmeerkampers is met het huidige systeem opgegroeid. Dus die generatie moet je niet vragen plotsklaps te veranderen, je kan het antwoord raden. Een nieuwe generatie weet al snel niet beter.
  En wellicht kan de 10 en 8 kamp zelfs naast elkaar bestaan.
  Verder, een identiek programma voor mannen en vrouwen heeft ook zijn charme in zijn eenvoud voor een breder publiek dan louter liefhebbers. Daarbij zou ook de puntentelling sterk moeten worden versimpeld, Weia heeft onlangs al aangetoond in een posting in de nl facebook atletiekgroep dat de huidige telling onnodig gecompliceerd is voor het puntenbereik van concurrenten, dat kun je lineair afdoen. En zelf vergelijkbare analyses jaren geleden (1989?) ook al eens uitgevoerd.

  En ja, dan mis je historische vergelijking. Daar kom je ook wel weer over heen. En ja, ook jammer voor mijn historische verzameling 10 kamp prestaties (ik heb indertijd een database aangelegd van een kleine 43000 10 kamp resultaten wereldwijd tm 2012 van 6700 punten of meer ongeacht de vigerende telling en ook een database met alle olympische resultaten sinds 1912). En eind 2012 alle behaalde resultaten trachten her te berekenen voor alle puntentellingen van 1962, 1971 en 1977 naast de vigerende 1985 telling en ook andersom alle totalen van vandaag de dag dus herberekend naar al deze oude puntentellingen, En zo ranglijsten kunnen maken voor al deze tellingen).

  Conclusie: Ja Bert mooier wordt het wellicht niet, maar wel meer toegankelijk en dus hopelijk meer beoefend, als ze het goed doen begrijpelijker qua punten, flitsender, frequenter, goedkoper,

 • Weia Reinboud

  Waar is iets over dit voorstel te vinden? Bij de IAAF vind ik het niet, dus ook niet wat de reden zou kunnen zijn. Bij de jongens U18 hebben ze een octathlon, met 100, ver, kogel, 400 / horden, hoog, speer, 1000. Best een leuk ding 😉

 • Ik vind het wel zo prettig als mensen hun naam volledig vermelden, maar dat terzijde. RvW.
  Jij hoopt dat door het wegvallen van polsstokhoog en discus bij de mannen de meerkamp toegankelijker zal worden, maar juist al die moeilijkheids barrieres die jij noemt vormen ook gelijk de charme van de meerkamp. Dat is ook een deel van de “uitdaging” die je als atleet zoekt en niet iedereen kan het opbrengen, om als eerste op de baan te staan en als laatste het licht uit te doen, dat maakt je ook zo bijzonder als meerkamper/ster. En wat de hervormingsvoorstellen van de EAA ( Weia de voorstellen liggen nog niet bij de IAAF) betreft om de 800 m voor de zevenkampsters te wijzigen en op te hogen naar een 1500 m. lijkt mij een miskleun! Maar Kees net als jij wil ik graag weten wat de argumenten zijn om de boel op zijn kop te gooien,Het gevolg kan zijn dat de “herkenbaarheid” van de meerkamp voor een deel zal verdwijnen en daarmee ook de interesse van sporters en publiek!

  Bert Vreeswijk

 • Frank Koopmans

  @Weia. Die “leuke” octathlon is al weer een paar jaar verleden tijd. Komend jaar doen de B’s gewoon een leuke decathlon op het WK 😉 Polshoog, een van de meest attractieve onderdelen, schrappen onder het mom van meer attractie. Je moet er toch niet aan denken…