Wat eet Eelco Sintnicolaas? Naast vers en gevarieerd eten is er ruimte voor M&M’s en poffertjes

Eelco_3_wateet_770
foto: Losse Veter

Sinds 2007 is Eelco Sintnicolaas (1987) niet meer weg te denken uit de (inter)nationale meerkamptop. Met het Nederlands in- en outdoor record zijn alle ogen op hem gericht als hij aan mag treden in Rio de Janeiro. Door zijn goede prestatie in Götzis wist hij zich al in mei 2015 te kwalificeren voor de Spelen. Helaas bracht 2016 vervolgens niet wat hij er van had verwacht.

Als meerkamper moet je heel wat in je mars hebben: kracht voor de werpnummers, souplesse voor de springnummers en snelheid voor de loopnummers. Of je daar speciale voeding voor nodig hebt? Het eetpatroon van Eelco Sintnicolaas (28) bewijst van niet.

Als we de meerkamper vragen om een tip voor lopers hoeft hij niet lang na te denken: ‘Iets ongezonds op zijn tijd moet kunnen. Als je basis maar bestaat uit verse producten met veel variatie.’ Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Voor maat houden met dat ‘ongezonds’ heeft Sintnicolaas een simpele oplossing: het gewoon niet in huis halen. Hoewel je hem off season wakker kunt maken voor gele M&M’s, zorgt hij zodra de wedstrijden beginnen dat die gewoon niet in huis zijn. In het wedstrijdseizoen zijn het vooral normale producten die in huize Sintnicolaas-Derks op tafel staan.

Doe maar gewoon
Net zoals veel sporters ontbijt hij normaal gesproken met havermout, melk en vruchten, inclusief een glas water en kop koffie. Hierna is hij klaar voor de eerste training van de dag.

Rondom de trainingen zorgt de tienkamper goed voor zijn energie. Tijdens de training drinkt hij een sportdrank met extra BCAA’s (aminozuren die spierherstel ondersteunen) en direct daarna een eiwitshake van zijn sponsor. Ook de lunch is op en top ‘doe maar gewoon’: boterhammen met ei, kipfilet en twee stuks fruit.

Bij het avondeten experimenteert hij samen met zijn vriendin Naomi Derks graag met verschillende recepten. ‘Een van onze favorieten is zoete aardappel, pompoen en ui uit de oven. Om wel voldoende eiwit binnen te krijgen, eet ik daar graag een stukje vis of vlees bij. Of, ook heel lekker: wraps met kip, avocado, komkommer, zongedroogde tomaten en paprika.’

Halve pot kwark
Heb jij ook altijd zin in iets zoets na de avondmaaltijd? Maak je niet druk, zelfs een Europees meerkampkampioen als Sintnicolaas heeft na het diner vaak trek in een zoete afsluiter. ‘Maar dan wel zelfgemaakt!’ Gewoon wat appel in een schaaltje afgedekt met een kruimellaagje van havermout, rietsuiker en boter. Vanillevla erbij: zo klaar!

Net voor het slapen gaan, eet hij zijn laatste portie eiwit zodat hij heel de nacht kan herstellen: een halve pot magere kwark met wat honing.

Als er een meerkamp op het programma staat, verandert er niet veel aan zijn menu. ‘Wel houd ik goed rekening met de timing van de onderdelen en mijn maaltijden. Met een volle maag aan het hoogspringen beginnen is geen pretje. Meestal komt de energie die dag vooral uit sportrepen en sportdrank. Die geven voldoende energie, maar zijn wel licht verteerbaar. Heel soms zijn er in de restroom maaltijden beschikbaar, zoals rijst met kip. Als het tussen de onderdelen kan, eet ik daar wat van.’

Af en toe iets nieuws proberen is aan Sintnicolaas wel toevertrouwd. Zo kwam hij laatst spontaan op een nieuw idee voor een ontbijt. Kwarkpoffertjes. (Zie kader voor recept.)

Recept kwarkpoffertjes:
100 ml magere kwark
100 ml amandelmelk
4 el havermout
1 schep wei-eiwit (bananensmaak)
0,5 tl bakpoeder
2 eieren
Bereiding: Maal de havermout in een blender fijn. Meng met de andere ingrediënten. Verwarm een beetje olie in de holtes van een poffertjespan en verdeel vervolgens het beslag eroverheen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>