Trailrunning: Het gaat niet om het landschap, maar om de mindset

Het zou verbazen als u als fervent hardloper anno 2016 nog nooit van trailrunning hebt gehoord. Dit ruime begrip is min of meer een verzamelnaam voor hardlopen op onverharde paden in heuvelachtig terrein met doorgaans grote hoogteverschillen. Maar waar komt dat gekke idee in hemelsnaam vandaan?

door Steven Pauwels & Inka Bellés Naudi

Wij vroegen het aan niemand minder dan Gregory (Greg) Vollet. Deze prille veertiger is inmiddels aan zijn tweede carrière bezig als Community Marketing Manager bij Salomon Running. In de hedendaagse trailrunningwereld is hij allesbehalve onbekend. Hij is manager van het befaamde Salomon Running Team en verzorgt de kalender van ‘zijn’ atleten, die zowat dertig procent van de beste twee dozijn ter wereld uitmaken. Ontegenzeggelijk is dit team met namen als Kilian Jornet, Emilie Forsberg, François D’haene het meest succesvolle merkenteam dat deze sport tot op heden gekend heeft. ‘Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor Salomon Running TV’, valt Greg in. ‘Je zou grofweg kunnen stellen dat ik verantwoordelijk ben voor de ontwikkeling van trailrunning in de wereld’.

Salomon_trailrunning_493020_770
foto: Wouter Roosenboom

Deze Fransman, tegenwoordig wonende in Metz-Tessy (Haute-Savoie), kende in het verleden ook al succes als mountainbiker. ‘Tijdens mijn profcarrière, die zeven jaar duurde, won ik onder andere een wereldbekermanche in het crosscountry mountainbike.’ Net voor de eeuwwisseling was Gregory de evenknie van onder andere Cadel Evans en de Belgische Filip Meirhaeghe. Een van zijn laatste wapenfeiten was een zevende plaats op het wereldkampioenschap in 2000 dat plaats vond in de Spaanse Sierra Nevada. In zijn stem is zowel trots als afgunst waar te nemen. Later leren we waarom.

‘Nadien raakte ik verzeild in de wereld van adventure racing.’ Dit is een fenomeen dat net als de triatlon, dus back-to-back, verschillende outdoorsporten combineert. Naast mountainbiken bestaat deze sport ook uit trailrunning, raften, kajakken en klimmen. ‘Van hieruit ontsproot mijn passie voor trailrunning. De nobele waarden van het mountainbiken – mijn eerste passie, waardoor ik geobsedeerd was sinds mijn vijftiende – zijn langzaamaan uit die sport verdwenen. Ik zag deze sport onder invloed van de UCI (Internationale Wielerunie) veranderen. De crosscountrydiscipline die ik beoefende, werd steeds korter, sneller en spectaculairder om binnen een televisie-format te passen. Wedstrijden met drie ronden werden later negen kleinere ronden enzovoort.’ Het plezier dat hij in het mountainbiken verloren was – naar eigen zeggen door de Olympische Spelen – hervond hij in trailrunning.

Lees verder in de Trailrungids die we onlangs samen met Salomon publiceerden.

Salomon_trailrunningmagazine_cover_770

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>