Wereldkampioen marathon Ghebreslassie vastgelegd voor Saucony Egmond Halve Marathon

15th IAAF World Athletics Championships Beijing 2015 - Day One
foto: Christian Petersen/Getty Images for IAAF

De Saucony Egmond Halve Marathon heeft op zondag 8 januari een absolute wereldtopper aan de start staan. De 21-jarige Ghirmay Ghebreslassie uit Eritrea is als regerend wereldkampioen op de marathon de grote favoriet voor de overwinning. Kortgeleden bewees hij nogmaals zijn status als topper door als jongste loper ooit de TCS New York City Marathon te winnen. Le Champion is zeer verheugd dat Ghebreslassie het nieuwe wedstrijdseizoen start in Egmond.

De Saucony Egmond Halve Marathon is een unieke wedstrijd. Het gaat niet om de snelste tijden, alleen de klassering telt. Weet Ghirmay Ghebreslassie zich ook in deze enerverende strijd tegen de elementen staande te houden? Het is in ieder geval duidelijk dat hij over een grote winnaarsmentaliteit beschikt. In 2015 in Peking op het wereldkampioenschap marathon liet hij alle topfavorieten achter zich. Met zijn toen 19 jaar was Ghebreslassie de jongste wereldkampioen ooit op de klassieke afstand. En ook in New York kwam hij op ruim een minuut voorsprong alleen over de finish (2.07.51). Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindige hij als vierde. De Eritreeër heeft op de halve marathon een persoonlijk record van 1.00.09 staan.

Het internationale deelnemersveld wordt verder aangevoerd door oud-winnaar Dawit Wolde uit Ethiopië. Hij verbrak in 2012 het parcoursrecord van de Saucony Egmond Halve Marathon (1.00.46). Andere concurrenten zijn de Ethiopiër Tesfaye Abera, winnaar van de Dubai Marathon (2016) en Mumbai Marathon (2015), Ykalo Fsaha (trainingspartner van Ghebreslassie uit Eritrea) en Kalipus Lomwai uit Kenia (winnaar Route du Vin Halve Marathon en Hamburg 10K 2016).

Vanuit België komt de sterke Koen Naert ook een gooi doen naar het podium. Naert maakte in 2015 indruk door als eerste Europeaan over de finish te komen van de Berlijn marathon (2.10.31). Zijn prestatie was goed voor een Olympische kwalificatie. Afgelopen zomer resulteerde dit in een 22e plaats in Rio de Janeiro. Voor hem wordt met name ook de ontmoeting met de Nederlandse topatleten Abdi Nageeye, Khalid Choukoud, Michel Butter en Ronald Schröer interessant.

Damesveld
De strijd om de titel bij de vrouwen wordt uitgemaakt door de Keniaanse Ivy Kibet (zusje van de Nederlandse Hilda Kibet, derde Venloop Halve Marathon 2016), Tejitu Daba uit Burundi (tweede Dam tot Damloop 2016), de Ethiopische Tejitu Siyum (tweede Breda Singelloop 2016) en de eveneens Ethiopische Belaynesh Shifera (derde Barcelona Marathon 2015).

De vrouwelijke prominenten krijgen 9.17 minuten voorsprong op de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. De loper of loopster die het eerste over de finish komt, wint een extra prijs.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>