Nederlandse top gaat bij Saucony Egmond Halve Marathon strijd aan met internationale atleten

De Nederlandse wedstrijdlopers gaan zich tijdens de Saucony Egmond Halve Marathon mengen in het internationale deelnemersveld. Organisator Le Champion heeft voor de 45e editie op zondag 8 januari 2017 de sterkste lopers van Nederland vastgelegd: Abdi Nageeye, Khalid Choukoud, Michel Butter en Ronald Schröer. Bij de vrouwen staan Ruth van der Meijden, Andrea Deelstra en Miranda Boonstra aan de start.

 Egmond2016_32901_770_OP
(Foto: Orange Pictures)

De Saucony Egmond Halve Marathon is de meest legendarische halve marathon van Nederland. De winterse omstandigheden en het uitdagende parcours over het strand en door de duinen hebben al vaak voor spektakel gezorgd bij de ontknoping van de wedstrijd. Abdi Nageeye heeft de meeste kans op een podiumplaats. Tijdens de vorige editie bewees hij al met zijn vierde plek lang met de Afrikanen mee te kunnen. Nageeye is bovendien al maanden in topvorm met als hoogtepunt zijn elfde plaats op de Olympische marathon in Rio de Janeiro.

Ook Michel Butter heeft al vaak meegelopen in Egmond, met als beste prestatie een tweede plaats in 2009. Nadat eerder dit jaar zijn Olympische avontuur mislukte, heeft hij zich de laatste tijd met name gefocust op snelheidstrainingen. Butter hoopt hierdoor sterker te beginnen aan zijn nieuwe uitdaging, het EK marathon in 2018.

Als beste crosser van Nederland kan Khalid Choukoud goed uit de voeten op het zware parcours van de Saucony Egmond Halve Marathon. Door de jaren heen heeft hij bij de winterklassieker al vijf top 10 noteringen behaald. Choukoud zal met veel vertrouwen aan de start verschijnen, zeker gezien zijn uitstekende prestatie in Amsterdam. Hij werd hier Nederland kampioen marathon in een tijd van 2.11.23. Tenslotte mag Ronald Schröer niet uitgevlakt worden als kanshebber. De laatste maanden is hij bijzonder goed op dreef in een aantal wedstrijden, zo werd in het sterk bezette veld van de Warandeloop in Tilburg negende (tweede Nederlander).

Nederlandse vrouwen
De Nederlandse vrouwen zullen iets meer moeite hebben om met het internationale loopgeweld om te gaan, maar de onderlinge strijd wordt zeker interessant. De grote favorieten voor het Nederlandse podium zijn Ruth van der Meijden en Andrea Deelstra. Van der Meijden pakte tijdens de TCS Amsterdam Marathon in een PR van 2.33.44 haar eerste Nederlandse marathontitel. De eerste maanden van 2017 richt ze zich op een aantal grote wegwedstrijden. Voor Deelstra stond het afgelopen jaar ook in het teken van de Olympische marathon, maar ze kon helaas niet goed omgaan met de warme weersomstandigheden. Miranda Boonstra maakt in Egmond haar comeback, nadat ze maandenlang met blessureleed te kampen had.
 
Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.sauconyegmondhalvemarathon.nl.

(Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Kijkend naar de laatste edities maakt Abdi het meeste kans.
  Laatste 4 edities waren dit de beste Nederlanders
  2012: Khalid 6e
  2013: Butter 9e
  2014: Abdi 5e
  2015: Abdi 4e
  2016: Abdi 4e
  Zou heel mooi zijn als hij een podiumplaats kan bemachtigen.
  Nog niet bekend is welke wereldtoppers uit andere landen, voornamelijk Afrika er meedoen.
  Zou bijzonder zijn als ze zich richten op een sterk Europees veld zoals bij de Warandeloop. Met veel Spanjaarden, Italianen, Belgen enzo.

 • Tja, een podiumplaats hangt natuurlijk gewoon af van welke (hoeveel) toplopers gecontracteerd worden. Maar goed, van wedstrijden lopen wordt je beter. Hopelijk gaan de Nederlanders volle bak.

 • Helaas Michiel. Dat gaan we niet meer mee maken.
  Dan word er op een of andere manier wel iets gevonden om het af te gelasten. Maar ik vond Egmond lopen onder die heroische weersomstandigheden heerlijk.
  Hopelijk word het echt heel erg koud en gaat het door.