Jos Hermens: ‘Sifan kan 5 seconden sneller volgens Alberto Salazar’

Gister was de persconferentie waar Sifan Hassan toelichting gaf op haar keuze om naar de VS te gaan. Wij spraken na afloop met Jos Hermens over deze keuze en wat er uit de eerste onderzoeken en testen met Sifan is gekomen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Martijn Jorritsma

  @Jeroen, het is anders redelijk goed gedocumenteerd:

  https://www.propublica.org/article/former-team-members-accuse-coach-alberto-salazar-of-breaking-drug-rules

  https://www.propublica.org/article/alberto-salazar-disputes-allegations-some-of-which-were-never-made

  https://www.propublica.org/article/more-athletes-say-track-coach-alberto-salazar-broke-drug-rules

  Of hij over de grens is gegaan op het gebied van de dopingregels, is de vraag. Feit is wel dat Salazar dingen heeft gedaan die voor een groot deel van atletiekliefhebbers toch echt te ver gaan.

 • Jeroen, dat je IQ niet uitmuntend is, was al duidelijk aan je schrijfstijl en zeker ook uit de dingen die zegt. Maar dat jij je blindstaart op louter positieve testen, want anders is iemand volgens jou “sowieso onschuldig” is gewoon domweg naïef.

  Het negeren van de hoeveelheid bewijs die er ligt over o.a. de schildkliermedicatie die heel NOP slikt, maakt dat jouw domheid tot een nieuw hoogtepunt is gestegen. Schrijf/typ dan gewoon niets.

 • Colin Bekers

  Wat ben jij toch heerlijk naïef Jeroen. Alleen al door het een storm in een glas water te noemen, laat je merken dat jou normen van wat wel en niet mag behoorlijk vervaagd zijn. Dat Salazar dingen heeft gedaan/doet die voor een weldenkend atletiekliefhebber te ver gaan is in ieder geval wel duidelijk,
  Hoeveel atleten worden er momenteel nog met terugwerkende kracht alsnog positief bevonden?
  En die voormalige teamleden van Salazar die verzinnen hun verhaal dus?
  Je moet als weldenkende atleet gewoon niet willen gaan trainen bij een trainer en groep die onder dergelijke dopingverdenking staan. Zeker als je duidelijk uitspreekt volledig antidoping te zijn.

 • haico Scharn

  Jos, ik hoop natuurlijk dat ze natuurlijk 5 seconden sneller gaat lopen. Jij kent Alberto als geen ander en wat we zeker weten is zijn trainingsinzet. Hier ontbrak het bij jou ook niet. Toch verloor je van hem. Het waarom zullen we niet weten. Vandaag de dag is hij de trainer van Mo Farah en enkele anderen. Het buitengewone talent van hem zorgt ervoor dat hij telkens wint. Is dat bijzonder nee. iedereen is fit tot op 9500 meter, De winst wordt bepaald door wie de laatste 400 meter kan afleggen in <52' In 1971 was dit Jurgen Haase, Daarna GebereSelasie en nu is dit Mo. Dankzij Nike kan hij de beste krijgen. Honore zag het talent en heeft haar tot volledige bloei gebracht. Dit alles terwijl hij de telefoon niet altijd uit had. Belangrijkste regel bij het trainen is altijd: Je moet de atleten opvoeden naar zelfstandigheid. Daarom blijft het jammer dat zij niet gekozen heeft voor een Nederlandse atletiek coach. Ze had dan beter Nederlands geleerd en het gevolg was geweest dat zij dichter bij atletiekminnend Nederland had gestaan. Nu zie ik haar meer als een Ayaan hirsh ali. Paar jaar profiteren van Nederland en dan verhuizen

 • hoevaak word mo en galen getest?
  ik denk echt heel vaak.

  dus ze zijn met de huidige regels clean.
  alberto is hun trainer. dus ook clean.

  ze zijn niet gepakt en in onze rechtstaat telt dat zwaarder van verdachtmakingen.

 • Atletiekliefhebber

  Beste,

  Ik kan het niet laten om te reageren. Ik denk dat ik zelden zo een domme reactie ben tegengekomen als die van Jeroen. Ik heb soms het idee dat jij bewust aan het trollen bent. En even jouw stelling neer te halen: Er is een heel groot verschil tussen clean zijn en niet gepakt worden.

  Als je geen kennis van zaken hebt, reageer dan gewoon niet. Of ga je eerst eens verdiepen in zaken.

  Sinds eind jaren 90 zijn er zo ontzettend veel praktijk cases waar je je kennis eindelijk kan verdiepen. Zoveel sporters die doping hebben gebruikt en nooit zijn betrapt. En anders kan je altijd nog het boekje kopen van Thomas Dekker. Maar als je er bewust voor kiest om dom te blijven, dan is dat jouw keuze.

 • De Russen zijn/waren ook allemaal clean. O.m. geen enkel positief dopinggeval tijdens de OS van Londen. Ondertussen weten we (toch de naïevelingen onder ons) beter. Er zijn heel wat methodes om dopinggebruik volledig te verbergen en/of te maskeren. In het uiterste geval met medewerking van de eigen federatie en/of nationale autoriteit. Overigens niet alleen in Rusland. Ook in China, Turkije, (Oost)-Afrika, deels ook in de USA, duidelijk ook in de UK (zie Farah, Wiggins, Froome enz. ), Spanje, Italië en nog enkele landen.

 • Er is geen sporter die mij zo teleurgesteld heeft als Michael Boogerd(ik was een groot fan). Daarnaast heb ik heel veel respect dat hij het eerlijk heeft toegegeven. Hoe het in de topatletiek er aan toe gaat, weten alleen de topatleten zelf. Ikzelf beschuldig in ieder geval niemand: dat is nogal gemakkelijk. Je hoeft alleen je mond open te doen.

 • Jammer dat Sifan Hassan heeft gekozen voor een andere begeleiding, en niet in de laatste plaats omdat ze daarmee een flink aantal mensen die vanaf het begin voor haar klaar stonden de rug heeft toegekeerd. Natuurlijk moet je als topsporter kiezen voor de beste begeleiding en omstandigheden en die had ze in mijn ogen zeker, de door haar behaalde resultaten hebben dat bewezen, Mogelijk had er nog meer ingezeten, als ze wat meer naar haar trainer had geluisterd.!
  Ik ben bang dat het respect waar Sifan ongetwijfeld ook naar op zoek is, nu bij eventuele mooie resultaten in de toekomst, bij vele atletiekliefhebbers toch gevoelsmatig een bittere nasmaak zal opleveren! Ik hoop dan ook dat ze geen spijt krijgt van haar genomen beslissing.
  “Het gras is namelijk niet altijd ergens anders groener” Sifan!

  Bert Vreeswijk

 • @Mark
  Dat eerlijk toegeven van Michael duurde anders wel een tijdje. Eerst nog jaren de onschuld uitgehangen als Klavan, dansende ster en weet-ik-wat.
  Pas toen de allerlaatste insider hem niet meer serieus nam, en het bewijs extreem overweldigend werd, kwam er die “respect verdienende eerlijke toegave”.
  Topsporters worden aan andere standaarden gehouden als het gaan om eerlijkheid dan jij en ik? Pas als het echt niet anders kan je misdrijf tegen de sport, het bedriegen van je fans erkennen? Toffe goser Michael!

 • @Cloxxki

  Ik zal best alle ins-en outs niet kennen, het feit is echter wel dat het toegeven niet positief voor hem is afgelopen. Een leuk woordgrapje. En was hij de enige binnen de wielersport van zijn generatie? Ik ken Michael niet, dus moeilijk om hem een toffe gozer te noemen. Ik eindig hierbij de discussie.