Sifan Hassan kiest voor trainingsgroep van Alberto Salazar [update: video interview Hassan en Hermens]

"IAAF World Indoor Championships - Day 3"
foto: Christian Petersen/Getty Images for IAAF

De Nederlandse atlete Sifan Hassan, die in maart van dit jaar nog een gouden medaille won bij de Wereld Indoor Kampioenschappen in Portland, heeft besloten om een nieuwe weg in te slaan. Afgelopen maanden heeft ze de Nike campus in Portland gebruikt om op zoek te gaan naar een nieuwe trainingssituatie.

Ze is in Amerika intensief begeleid door een team van professionals op het gebied van training, fysiotherapie, psychologie, bewegingswetenschappen en voeding. Ze heeft hard gewerkt aan het herstel van haar blessure en daarnaast kennis gemaakt met de groep en het begeleidingsteam, waaronder coach Alberto Salazar en assistent coach Pete Julian. Hassan heeft naar aanleiding van deze periode besloten om permanent in Portland te gaan trainen. Voorlopig gaat ze daar trainen, in de toekomst zal er gekeken worden of ze onderdeel gaat worden van het Nike Oregon Project.

Er loopt momenteel een onderzoek door de WADA/USADA naar Salazar. Jos Hermens: “We wachten het rapport van WADA en USADA af. Ik heb beide partijen gesproken en ik ben er van overtuigd dat Sifan in goede, veilige en schone handen is. Daarnaast is Sifan een volwassen vrouw en is ze er zelf bij. Ze zal voor al haar medische testen en supplementen bij haar topsportarts Peter Vergouwen blijven in de Gelderse Vallei.”

Hassan kiest voor een intensieve begeleiding: “Als ik daar ga trainen zijn er altijd meerdere coaches die me begeleiden en staat er altijd een fysiotherapeut en krachttrainer klaar. Dit is waar ik behoefte aan heb. De focus ligt voor de volle honderd procent bij de atleet.”

De persconferentie (grotendeels) gefilmd:

Quotes van de persconferentie:
Sifan: “Ik ga in Amerika wonen, daarnaast ga ik regelmatig op trainingsstage op hoogte. In de zomer kom ik terug naar Nederland. Het maakt niet uit waar ik woon, ik heb niet één plek waar ik woon.”

Sifan: “Ik heb daar fysieke tests gedaan. Ik ben zwakker dan andere atleten, dat vinden ze fantastisch, dat betekent dat ik sneller kan lopen dan ik eerder heb gedaan.”

Sifan: “Je hebt voor de verschillende trainingen een gespecialiseerde coach die je begeleidt.”

Sifan:”Ik heb een beslissing gemaakt, niet omdat dit jaar niet goed is gegaan. Ik had dit al langer in mijn hoofd. Honoré is een hele goede coach en ik ben ontzettend dankbaar voor wat hij voor mij heeft gedaan. Financieel was het helaas niet mogelijk dat hij mij fulltime coachte. De professionaliteit van een heel begeleidingsteam die 100 procent focus heeft voor de atleet zie ik nu in Amerika.”

Jos: “Ik had niet snel verwacht dat ze Sifan zouden aannemen, maar nu zijn ze razend enthousiast. Laaghangend fruit noemen ze dat, er valt nog heel veel te verbeteren. Sifan heeft meer begeleiding nodig, die krijgt ze dag en nacht in Amerika.”

(Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Dit komt niet echt als een verassing, op letsrun stonden allang berichten dat ze gespot was in Oregon.
  Hopelijk dat ze er haar plaats heeft gevonden en weer mooie resultaten gaat laten zien!

 • En daar gaat haar reputatie. Als ze in de toekomst goed presteert zal er altijd twijfel zijn over de eerlijkheid van haar prestaties. Oftewel, een domme beslissing.

 • @ Lourdes, niet zoveel azijn drinken! Mo Farah traint daar ook, is toch de absolute top!
  En volgens mij wordt als je het artikel leest heel erg duidelijk dat ze er alles aan wil doen om geen doping binnen te krijgen.
  Dus niet zo negatief doen.

 • Tsjonge Jan Roose, jij durft wel zeg. Volgens weet jij veel meer dan anderen over Sifan Hassan, ik zou graag een toelichting van je lezen. Binnen 2 jaar, waarom niet eerder of later? En vooral het ‘gelukkig zit ….. of niet….’ doet me op het puntje van m’n stoel zitten. het is een cliffhanger naar meer, ik kan niet wachten……

 • ik denk dat we het eerder moeten hebben over waarom Sifan deze keuze maakt. Omdat haar trainer in NL niet kan overleven op een trainers salaris. Op de KNAU hoeft ze ook niet te rekenen.

  Ik zou zeggen, laat atleten het schaatsmodel overnemen. Tijd voor een commerciële ploeg.

 • Zo gedurfd is het nu ook niet, want ik baseer me gewoon op ervaring. Ik heb op dit forum al meer gewaagde voorspellingen gegeven over een paar van onze toppers, o.a. over Jip Vastenburg en enkele marathonlopers. En dan werd er behoorlijk gehapt door de hedendaagse deskundigen. Voorlopig heeft nog niemand mijn ongelijk kunnen aantonen. Ik wil er nog wel eentje bovenop gooien: Wat vinden jullie van Choukoud, die niet wil crossen, nu aan allerlei waarschijnlijk lucratieve maar ook onbelangrijke wegwedstrijden meedoet en naar mijn gevoel steeds langzamer gaat? Of is dat nog steeds de vermoeidheid van de Amsterdam Marathon!!!! Ja Peter, uitroeptekens en wat zouden die nu weer betekenen.

 • Martijn Jorritsma

  Dat viel mij ook op. Die commerciële ploegen hebben we trouwens al heel lang: TDR, Team Seven Hills etc. Probleem is volgens mij vooral dat er wel heel veel geld omgaat in het hardlopen, maar dat daar maar bar weinig van terechtkomt bij de (ontwikkeling van) de topatleten. Zou goed zijn als hardlopende marketeers etc. eens meedachten met de Atletiekunie hoe je die gigantische groep joggers aan verenigingen en uiteindelijk aan de bond kunt koppelen. Als je nou eens een tientje kreeg van iedereen die meer dan driehonderd euro per jaar uitgeeft aan hardloopschoenen, hippe hardloopkleding, telefoonhouders, koptelefoons en inschrijfgeld voor color-runs, dan komen we volgens mij al een heel eind.

 • Den exter

  Beste lezer,

  Alles draait blijkbaar om geld.
  Topsport (atletiek) in Nederland.
  Honore hoedt is een toptrainer.
  Als ik alles mag geloven wat er geschreven is over de kwestie “hassan”
  is Nederland , lees atletiekunie/noc nsf of welke instantie dan ook ,blijkbaar niet in staat om Honore, financieel in dit geval, 1 op 1 te “koppelen” aan een aantal (aankomende)topatleten
  Jammer. Hoe kan dit opgelost worden.

  Chris den exter

 • “Er bestaan geen goede trainers, alleen goede atleten”, was één van de gevleugelde uitspraken van een gewezen topatleet. Ik train geen atleten, maar ik geef desgevraagd adviezen. Elke atleet heeft een ander aanpak nodig, dus in groepsaanpak geloof ik niet. Wat voor de ene atleet prima werkt, is voor de ander gif. Wel zie ik veel trainers, die eigenlijk omhoog gevallen loopgroep begeleiders zijn. Met veel wetenschappelijke prietpraat hangen ze de toptrainer uit. Een goede trainer moet tegen zijn of haar pupil ook durven zeggen, dat er niet meer in zit. Dat nog meer of harder trainen vooral blessures zullen opleveren. En ze moeten niet meegaan in een onhaalbare ambitie van een aardig meedraaiende loper of loopster, maar niet meer dan dat. Het laatste is in Nederland blijkbaar vloeken in de kerk, maar met alleen ambitie kom je er niet. Vooral bij de vrouwen is het schrijnend: Wie houdt het daar nog langer dan 10 jaar vol op nationaal topniveau, want internationaal komen de meesten er helemaal niet. En bij de mannen gaat het ook deze kant op. Mij elke keer aanvallen met het “vroeger was alles beter verhaal” is lekker gemakkelijk. Verdiep je eerst eens in deze geschiedenis.

 • B. Roodmess

  Hoi Jan,

  Veel van wat jij zegt snijdt hout wat mij betreft. Jouw huidige stijl van reageren komt blijkbaar vaak op mensen over als ‘vroeger was alles beter’. Als je daar rekening mee houdt, dan kun je je punt misschien beter maken.

  Groet,
  B. Roodmess

 • Beste Jan, je bent betrokken bij het wel en wee van de Nederlandse (top)hardlopers, je denkt dat je het allemaal beter weet. Dus waarom niet je verantwoordelijkheid nemen en met een groep atleten laten zien dat jouw aanpak werkt.
  De trainingsgroep van Honoré won bij de Warande bij de meisjes jun D, jun C, jun B, jun A en de sprintcross, plus nog een tweede Nederlandse bij de lange cross. Er is dus blijkbaar wel een groepsaanpak die werkt 😉

 • Dat wordt door mijn generatie de groepsaanpak “De jeugd kapot trainen” genoemd. Deze jeugdatleten halen de seniorenklasse meestal niet, Legio voorbeelden, ook uit het grijze verleden. Met een beetje serieus trainen moet je pas op je 17/18 beginnen om dan gemiddeld rond je 25ste top te zijn. Elke atleet mag mij om advies vragen, maar die zal nooit hetzelfde zijn. Natuurlijk ga ik uit van een bepaalde basisgedachte, maar nogmaals elke atleet heeft een eigen aanpak nodig en dat is afhankelijk van talloze factoren. Zo en nu stop ik weer even met de discussie, want ik ben druk bezig met de organisatie van een veldloop a.s. zaterdag. De tweede in een reeks van drie. Behalve afkraken en aan de wal staan, doe ik dus nog iets meer voor het hardlopen. De deelname is gratis, want ik betaal alles zelf.

 • @Jan,

  je begint nu over crossen.
  Het is wel een feit dat het volledige podium op de mannenmarathon in RIo en het volledige podium op de vrouwemarathon in RIo in 2014-2015 en 2016 geen enkele cross liep. Crossen is dus echt noodzakelijk?

 • Als je blessures wil voorkomen is crossen handig, daarnaast heeft de ene atleet wat meer talent voor crossen dan de ander(mijn ”deskundige mening”)

 • Ingrid de Z

  Opmerkelijk detail van iets wat mij al die jaren dat ik Sifan al volg opvalt: (het ongecontroleerde gebruik van) haar handen/armen. Daar is al die tijd weinig aan verbeterd. Nu noemt Sifan het zélf dat een trainer in Portland dit benoemt in de after-talk. Werkt dát “oog” enkel bij meer tijd & geld?

 • @Frank
  Farah vertrekt wel achteraan op een 5000 of 10000,dat is heel wat anders dan op een 1500 meter. Farah is tactisch supersterk en weet wanneer hij waar moet zijn op welk moment in de race. Dat is bij Hassan de laatste jaren wel anders gebleken.