Jos Hermens: ‘De marathon binnen twee uur lopen, dat moet kunnen’

Lange tijd leek het een onrealistische droom. Maar volgens atletenmanager Jos Hermens is het slechts een kwestie van tijd dat een atleet de magische barrière van twee uur op de marathon doorbreekt. Met andere woorden: 42 kilometer en 195 meter lopen, met een gemiddelde snelheid van 21,1 kilometer per uur. “Je hoeft maar twee of drie procent winst te boeken”, zegt Hermens. De organisatie van de marathon in Amsterdam hoopt dat zondag het parcoursrecord wordt verbeterd. Dat staat nu op 2.05.36. De stadsmarathon heeft geen ambities om de snelste ter wereld te zijn, Amsterdam wil vooral strijd tussen de atleten zien.  Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Persoonlijk denk ik dat “binnen de reglementen” die er voor het realiseren van marathontijden gelden. het zeker nog heel lang zal duren alvorens er een atleet in staat zal zijn de twee uur grens te slechten. Het wereldrecord dat nu op 2 uur, 02 min en ,57 sec. staat is al super scherp, als je er nog bijna 3 minuten moet afhalen is dat ruim 4, 2/10 seconde per kilometer ( en dat dus 42 keer!) Dan gaat “de wet van de verminderde opbrengst” een woordje meespelen.
  Helaas verwacht ik ( 66 jaar jong) dat ik het zelf niet meer mee ga maken dat de twee uur grens wordt getackeld, al hoop ik het natuurlijk net als elke liefhebber van harte dat ik het mis heb!

  Bert Vreeswijk

 • Herman Vrijhof

  Als de ‘GenRunners’ er over 20 jaar zijn dan is 2 uur zelfs een recreantentijd… , dan moet je twee klassementen gaan aanhouden!

 • Je ziet ook maar enkel het bovenwerk van het schoeisel. Waar ik mijn schoenen haal, die leveren aan toppers over heel de wereld en dikwijls ontwikkelen zij de zolen en zetten ze er een bovenwerk op van de athleet hun huidige sponsor.

 • Met gendoping en dat soort dingen is het zeker mogelijk. Maar laten we dat buiten beschouwing laten.

  Wat valt er aan winst te behalen qua parcours?
  Qua training?
  Qua talent?
  Qua concurrentie/hazen?
  Qua weer?

  Men zegt wel eens parcours van 21 km heen en 21 km terug en totaal vlak. Maar werkt dat? Is het niet beter voor de benen om af en toe een bochtje te hebben of een heuveltje? Plus, je wil toch schreeuwende toeschouwers?

  Training?

  Qua concurrentie, tja. Neem de 30 snelste lopers en laat ze samen starten. Neem ervaren hazen.

  Het weer? In Berlijn is het vaak erg goed. Kan het nog perfecter?

 • Je kunt ook een enorme semi overdekte ovale hal bouwen op 1 km hoogte. Een soort schaatshal maar dan groter. En elk jaar een WR poging organiseren. Je nodigt de beste afrikanen uit en laat ze in een treintje lopen met elke 500 meter van kop af.. In vele materiaal sporten is de grootste winst geboekt door de technologie. De mens is in 50 jaar tijd echt niet verder geevolueerd.