Een marathon lopen onhaalbaar? ‘Iedereen kan het’

LéonievandenHaak_770_LV

Komend weekend is de 41ste marathon van Amsterdam. Voor veel mensen de reden om van de bank te komen en zelf ook te beginnen met hardlopen. Maar een marathon lopen, is dat eigenlijk voor iedereen weggelegd?
Ja hoor, zegt fysiotherapeut Maria Hopman. “Het is natuurlijk niet zo dat je zomaar een marathon kunt lopen, maar je hoeft echt geen perfecte conditie en een perfect lichaam te hebben als je besluit dat je het over een jaar wilt doen. Zo lang je geen grote lichamelijke problemen hebt en de tijd neemt bij het trainen, is die 42 kilometer goed te doen.”

500 kilometer rennen
Ultraloopster Léonie van den Haak is het daarmee eens. In 2007 liep ze voor het eerst de Dam tot Damloop, en nu heeft ze zich ingeschreven voor een hardloopwedstrijd van 500 kilometer. “Dat is natuurlijk een flinke afstand, maar eigenlijk is het heel makkelijk: je zet gewoon je linkerbeen voor je rechterbeen.” Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Totaal niet mee eens wat hier beweert word. Niet elk lichaam kan het aan de marathon. Er zijn zelfs hele goede lopers die al jaren trainen waarbij blijkt dat het niet lukt. 42 km is heel veel. En een halve is totaal niet te vergelijken met een hele voor een trimmer. Hoe vaak hoor je niet dat iemand besluit die nog nooit gelopen heeft, volgend jaar New York te gaan lopen en dan geblesseerd raakt en het toch niet gaat lukken.
  En dan al binnen 1 jaar als je nog nooit gelopen zou hebben ????? Ik denk niet dat ik ooit van deze fysio gebruik zal maken. Totaal onverantwoord.

 • Dus iedere loper kan het doen? Iemand zonder eerder sportervaring van zeg +/- 15o kg kan het ook. Lijkt me zoals Wim zegt totaal onverantwoord om dit te doen. Zelfs een halve marathon is dan al onverstandig.

  Ieder persoon is anders en dat een perfect lichaam niet hoeft is correct. Maar iemand met overgewicht die een marathon loopt is gewoon niet verstandig.

 • ” iemand besluit die nog nooit gelopen heeft, “….

  Ok. maar wat is daar de exacte definitie van?
  Heb zelf 23 j oostelijk top gehandbald, dat veld in de zaal is maar 40m… maar het is wel lopen….maar zeker geen marathon-type hardlopen, immers vrij explosief.
  Dus pas heel “laat” rond mijn 40e omgeschakeld naar het echte hardloper, eerste jaren in een zgn prestatiegroep op Papendal, later naar een echte wedstrijdgroep (maar toen geen marathons gelopen).
  Als “trimmer” ging de 1e marathon (R’dam) na 1 jaar en 3 maanden in 3:17…… dus wel iets langer dan 1 jaar…

  Zouden die 3 maanden extra zo belangrijk zijn, of moeten we toch wat preciezer in onze definities zijn mbt “nooit gelopen”…. wat stelt het lopen voor als je eerst wat anders gedaan hebt?
  Immers ben vast niet de enige die een overgang maakt van de ene sport naar de andere en heus niet alleen maar direct van de sofa af kwam.. zonder “gelopen” te hebben 😉

  • Het gaat er meer om Henk dat iemand nooit gesport heeft. Jij als handballer hebt dus wel veel gelopen en getraind. Al is het in een andere dicipline. Maar je zegt het zelf ook al. De 1e jaren heb je in een prestatieloopje om je lichaam ook te laten wennen aan het hardlopen. En dat is een goeie start. En ook vind ik dat je eerst maar eens lekker een 5 of 10 km moet gaan lopen. Daarna ga je als je daar plezier in hebt mischien kijken of langer ook leuk kan zijn. En sommige mensen moeten zich gewoon niet wagen aan de marathon omdat het zo perse moet. Lekker lopen is toch veel belangrijker en dat kan ook op de 5 en 10 km.
   Als je jezelf af gaat beulen op een marathon omdat het zonodig moet, dan is de kans ook groot dat het plezier weg is. Je ziet het maar al teveel gebeuren. En dat hoeft toch echt niet. WANT HARDLOPEN IS HEEL ERG LEUK. Maar doet het voor en met plezier.

 • Ik denk niet dat het artikel bedoelt dat iédereen een marathon kan lopen. Nog mijn oma van 88, nog mijn broer met 150 kilos.

  Daar hebben zij ook helemaal geen trek in… waarom zouden ze!

  Wel zie ik in mijn dorp in Spanje dat een simpele ‘trimgroep’ langzaamaan de dorps-10k rent, daarna de kijkt hoe sommigen van ons de marathon lopen in Barcelona… en vrijwel iedereen valt er uiteindelijk voor en binnen 3÷4 jaar komen ze vol trots over de finish. Een paar rond de 3 uur, velen rond de 3u30-4u en anderen rond de 4h30-5u.

  Ik denk dat dat het idee is achter dit artikel, en ben het daar ook mee eens.

  Wim heeft gelijk dat als je bij 0 begint en volgend jaar naar NY wil gaan…dat de blessure bijna verzekerd is.

 • Wim: helemaal met je eens, houd het plezier erin wat je ook doet.
  Wat eigenlijk vaak jammer vind van dit soort artikelen is dat ze vaak zo generiek zijn, en je ziet ze dan ook om de zoveel tijd gerecycled worden in de hardloopbladen. Heb nu en tijdje een Losse veter abo, ben benieuwd… Meer opsplitsing in de diverse doelgroepen in zo een artikel zou prettiger zijn. Dan zijn er meer mensen die zich waarschijnlijk er in herkennen en dat is op zijn/haar beurt weer beter voor het hardloopblad (denk ik, imho….).
  Toen ik eenmaal als 43-iger bij de “echte”” GK-wedstrijdgroep groep kwam, had ik al besloten om de marathon achter me te laten. Je kunt er maar een beperkt aantal van per jaar lopen, als je echt het onderste uit de kan wilt halen. Terug naar alleen maar 3k/5k/10k en af en toe een 15k , eigenlijk zoals jij ook beschreef. Zoals verwacht kun je dan veel meer wedstrijden lopen (gem zeker 15/jaar) en met die keuze/gerichte aanpak komt de progressie, na een aantal jaren flink op gang (met mijn “eigen top” rond de 49j) dat geeft een extra kick & plezier.

  Maar ook voor jonge atleten is het veel beter om eerst die korte afstanden steeds beter te doen, de belastbaarheid geleidelijk op te bouwen, en toch ook daar loopplezier te hebben ipv meteen maar aan die marathon te gaan deelnemen en te denken dat dit de enige heilige graal is…..met het risico om fors geblesseerd te raken bij gebrek aan belastbaarheid….

  Nu 12j verder… rest mij nog steeds te genieten van mijn realistische bijgestelde jaardoelen, of ik moet nog eens een niet eerder gelopen afstand kiezen om er nog een “echt PR” te lopen.. 😉
  Blijf lopen en enjoy it!!!!

 • Het lastige en zware aan marathon lopen zit het meest in de voorbereiding.
  Afhankelijk van je niveau en ambitie zul je toch minimaal 3 keer pw moeten trainen.
  En dat soms door weer en wind. Een duurloop van 35km in je uppie is pittiger dan een marathon met 15000 lopers tegelijk. Dan is er het blessure gebeuren waardoor je bv een week of langer niet kunt lopen id voorbereiding. Of je gaat een beetje twijfelen in de weken vooraf. Kan ik het in bv 4 uur en heb ik hiervoor genoeg gedaan. En zo zijn er meer dingetjes te noemen die vnl in de periode zitten voordat je van start gaat:)

 • Herkenbaar.
  Als het kan: Zoek een loopgroep op (zelf ook gedaan) en loop die lange duurlopen tot 35 km samen… ik vond het een hele rijke ervaring om het zo te doen en… met veel plezier.
  Het allerbelangrijkste is: blijf inderdaad heel, op welk niveau je ook zit,. Dat icm zoveel mogelijk trainen als het lichaam/de omstandigheden /het ambitieniveau toelaten, werkten naar mijn ervaring altijd beter dan alleen maar harder trainen….. dat is vragen om een hoger risico van blessures.