Sifan Hassan gaat voor nieuwe trainingsaanpak

"IAAF World Indoor Championships - Day 3"
foto: Christian Petersen/Getty Images for IAAF

Sifan Hassan, die in maart van dit jaar nog een gouden medaille won bij de Wereldindoorkampioenschappen in Portland, heeft besloten een einde te maken aan de samenwerking met haar coach Honoré Hoedt. Hij begeleidde Hassan sinds 2012. Samen realiseerden ze haar internationale doorbraak in 2013. Hassan: “Honoré is een hele goede coach en we hebben samen een grote ontwikkeling doorgemaakt, hij heeft mij naar de wereldtop toe getraind. Ik heb nagedacht over de weg die ik moet volgen om in Tokyo 2020 voor de gouden medaille te strijden. Daarbij is het onvermijdelijk dat ik soms moeilijke beslissingen moet nemen. Ik heb de afgelopen jaren alles in het teken van mijn sport gesteld en wil dat voor de komende jaren opnieuw doen, maar er zijn ook veranderingen nodig.”

Hassan is van plan om langdurig in het buitenland te gaan trainen en is zich momenteel aan het oriënteren op een nieuwe trainingssituatie. De twee zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Hoedt: “Het is jammer dat we de successen niet samen kunnen vervolgen. Ik respecteer haar keuze, maar ben ervan overtuigd dat het huidige “Team Sifan“ the best of two worlds biedt: Nederlandse expertise in combinatie met Afrikaanse genen en hoogtestages.”

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • De coaches vallen bij bosjes de laatste dagen 😉
  Hier kun je toch wel stellen dat Hoedt haar naar de absolute wereldtop heeft gebracht. De blessure gooide voor Rio roet in het eten en het lijkt erop dat dit hem nu de kop kost.
  Ben benieuwd of ze onder een andere coach nog veel beter kan worden. Langdurig naar het buitenland dus…..
  Gokje; Nike Oregon Project en Salazar 😉

 • Peter Winkel

  Lekker negatief Stephan. Honore verdient beter. De tijd zal leren of Sifan al uitgeleerd was bij hem. Maar al te vaak blijkt en is gebleken dat atleten die te vroeg gaan ‘hoppen’ beter kunnen stoppen.

 • Herman Vrijhof

  Nu is het in de periode na een groot toernooi vaker zo dat atleten switchen. Dit jaar gebeurd dat naar mijn idee wel erg vaak. H.H. heeft een trackrecord dat door zijn collega’s nauwelijks te evenaren is. Ik ontkom er dan ook niet aan te vermoeden dat Sifan wel een zetje gehad heeft en de switsch niet geheel op eigen kompas is gmaakt. Overigens het allerbeste gewenst, geen misverstand daarover maar credits voor H.H. Sifan naar de wereldtop gebracht en dat zal niet altijd over een paadje van rozenblaadjes geweest zijn!

 • Het is niet vreemd dat atleten de laatste stap gaan zetten om tot maximale score te komen. Honore wil daaraan niet meewerken. Trainen in het buitenland zal waarschijnlijk Kenia of Ethiopië worden. Met behoud van uitkering of steun?

 • jogger@hotmail.com

  Je kan zeggen wat je wilt, maar tactisch lopen heeft hij hassan niet kunnen leren. Ook oa dennis licht stelde teleur op momenten dat het moest gebeuren.

 • paul wernert

  Ah Titus, is zij op haar 23e al toe aan de laatste stap? Waarmee je kennelijk bedoelt dat zij doping wil gaan gebruiken.
  Maar hoezo met behoud van uitkering of steun. Sifan zal toch wat zelf omzetten met start- en prijzengeld, bonussen etc.
  “Lekker”, dit soort insinuaties.

 • @Titus
  Ethiopie zal natuurlijk moeilijk worden. anders is je status van vluchteling bullshit als je terugkeert naar het land waar je moest vluchten

 • @jogger, zou toch niet zo vreemd zijn als het lijkt. Ze kan bij Getaneh Tessema gaan trainen, ooit een Ethiopische vluchteling en nu Nederlander. Traint in Ethiopië al jaren wereldtoppers op oa de marathon.

 • Ton Peters

  @Jogger,
  Ze zou niet de eerste atleet uit Ethiopië zijn die hier als vluchteling het Nederlanderschap verwerft, en vervolgens weer vrolijk naar Ethiopië terug gaat.

 • @jogger
  Ik herinner met dat Mo Farah ook gewoon thuis ging trainen. Kan me vergissen. Kenners, corrigeer me ajb.

  Maar, Kenia of Ethiopië zal het wel worden inderdaad. Vooral omdat daar de juiste tegenstand bestaat. Dibaba lijk een goede setup te hebben daar dat is toch het mikpunt.
  Vast geen Duitsland, ondanks de nabijheid, expertise en bergen…

  Nadeel van Ethiopie/Kenia is dat als de IAAF en IOC verplicht worden consequent te zijn, mensen die daar wonen weleens hun ticket naar WK en OS kunnen verliezen als ze te weinig elders verblijven. Vraag maar aan de Russen.

  Als vrouw, kun je prima met regionaal niveau mannen trainen, lijkt me? Gewoon in Nederland vast prima trainingsgroepen te vinden met mannen die rond de 3’50-3’55 lopen? Lekker op zeeniveau. Snel herstel, hutsput en ontbijtkoek altijd voorhanden. Ik ken nog wel een gezellige trainingsgroep onder leiding van een kampioenenmaker, Gewoon in de Randstad, dus dicht bij de sponsoren.

  De groten van een generatie terug leken geen buitenland of hoogte nodig te hebben voor scherpe tijden. Waar zou dat door komen?

 • paul wernert

  Ah Titus, is zij op haar 23e al toe aan de laatste stap? Waarmee je kennelijk bedoelt dat zij aan de pilletjes moet.
  Maar hoezo met behoud van uitkering of steun. Sifan zal toch wat zelf omzetten met start- en prijzengeld, bonussen etc.
  “Lekker”, dit soort insinuaties.

 • paul wernert

  Overigens een slechte zaak dat Sifan Hassan weg gaat bij Honore Hoedt. Met de reportage van Wilfried de Jong in gedachte lijkt mij SH een sterk voorbeeld van een ontworteld persoon. Met een coach die daar begripvol, empathisch mee omgaat.
  Zonder hem kan zij zo alleen nog meer geïsoleerd raken.
  Daarnaast lijkt het er sterk op dat HH gestraft wordt voor een periode van beperkte training met dus in absolute zin tegenvallende prestaties als gevolg, die nota bene door SH zelf is veroorzaakt.
  Dat verdient HH niet.

 • @ paul Wernert. Ik denk dat dat de spijker op de kop is.
  @ Herman: Ik denk dat jogger niet zo onder de indruk is van het CV van Honore. Is daarmee een serieuze vraag. Ik ben ook erg benieuwd Hij heeft het volgens mij erg goed gedaan met Siffan. Maar ze is ook erg getalenteerd vermoedelijk.

 • @jogger: “Ethiopie zal natuurlijk moeilijk worden. anders is je status van vluchteling bullshit …” Je vergist je, want Sifan heeft niet de status van vluchteling; die is immers omgezet naar de Nederlandse status. Daarmee heeft ze dezelfde rechten om te gaan en staan als iedere Nederlander, ongeacht haar afkomst.

 • @Ingrid: even wakker worden in de realiteit: in sommige landen, bijv. Ethiopie, hebben legale status, wetten, regels of afspraken nu eenmaal wat minder betekenis dan hier. Het zal de man met de Kalshnikov een worst zijn…

 • @Ingrid,

  Ik weet dat bijvoorbeeld de Belg(Abdi Bashir) nog niet eens de grens over kan omdat het veel te gevaarlijk is voor hem. als hij zijn familie wilt zien,moet hij tot aan de grens van Somalie komen,en aan de grens kan hij zijn familie ontmoeten.
  Dan is het dus eenvoudig Ingrid
  iedereen vluchteling,andere nationalitiet en dan terug naar hun land om daar te trainen.

 • Titus… A-status bestaat uit twee delen: de Status en het stipendium (het ‘salaris’). De status houdt onder meer in dat ze gebruik kan maken van de medische faciliteiten, kan trainen op Papendal en deel uit maakt van de OS selectie (waar een aantal voordelen aanzitten). Daarnaast ontvangen atleten met A-status een stipendium die afhangt van hun leeftijd. Echter, als je als atleet veel start- en prijzengeld wint wordt je gekort in je stipendium. Ik verwacht dat Sifan zoveel verdient met wedstrijden dat ze helemaal geen stipendium ontvangt. Het stipendium wordt eigelijk gezien als een financiële ondersteuning als je van je (top)sport niet rond kan komen. Zodra je dat wel kan wordt het stipendium opgezegd