Dafne Schippers weer een sub 11 maar opnieuw achter Elaine Thompson [video + uitslagen]

Dafne Schippers heeft haar seizoen in Brussel afgesloten met een tweede plaats op de 100m. Schippers noteerde een tijd van 10.97 en moest in Elaine Thompson opnieuw haar meerdere erkennen.

Thompson eveneens haar seizoen vandaag af. Zij noteerde 10.72 en liep daarmee voor de vierde keer dit seizoen onder de 10.80. ‘Eerlijk gezegd had ik dit jaar sneller willen lopen. Maar ik heb gewonnen en kan nu weer terug naar huis. Dit is een fantastisch seizoen voor me geweest. Ik loop al weken rond met een grote glimlach.’

Dafne Schippers: ‘Ik had een degelijke start maar op het middenstuk kon ik niet versnellen. Mijn hamstring speelde op. Maar ik ben blij met de manier waarop ik de race finishte en blij dat het seizoen nu klaar is.’

schippers brussel

Uitslag 100m vrouwen
1. JAM THOMPSON Elaine 10.72 =MR
2. NED SCHIPPERS Dafne 10.97
3. JAM WILLIAMS Christania 11.09
4. GBR HENRY Desiree 11.12
5. RSA HORN Carina 11.14
6. JAM FACEY Simone 11.23
7. USA TARMOH Jeneba 11.40
8. JAM MORRISON Natasha 11.64


LV 13 banner 13338087995465627042

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Over het jaar gezien kun je toch wel zeggen dat Thompson een klasse apart was op de 100m. Het zal voor de concurrentie (inclusief Dafne) nog een hele toer worden om enigszins in de buurt te komen de komende jaren. Op de 200m liggen mogelijkheden maar op de 100m zie ik dat niet meteen als Thompson heel blijft.

 • Als je maar 15 wedstrijden in een jaar loopt ofwel in totaal 5 minuten voluit per jaar loopt is er toch iets aan de hand op gebied van voorbereiding en begeleiding. Ondanks haar knappe tijd maakte ze een uitgebluste indruk.
  Door de selectieve manier van atletiek bedrijven zal deze sport nooit echt bij het grote publiek aanslaan.
  Dat komt tevens door de abominabele regie die plaatsvindt bij TV uitzendingen. Bij een twee uur durende wedstrijd zie je hooguit een half uur actieve sport en veel herhalingen, atleten die zich voor bereiden, atleten die weglopen, minuten lang worden atleten voorgesteld, onderbrekingen tijdens een spannene 5000 meter, etc. Dat leidt tot saaie TV met een hoge irritatiegraad.

 • @Willy

  Ik vind 15 wedstrijden nogal wat. Ik vraag me af of er iemand van de top 5 loopsters meer wedstrijden heeft gelopen. Volgens mij is het te veel. Bij elke wedstrijd komt een reis met eventuele jetlag, druk, de persco’s waar ze als wereldkampioen steevast moet opdraven, fotoshoots, sponsorverplichtingen en god weet wat allemaal nog meer!
  Waar het precies aan ligt is aan de staf rond Dafne. Zij zijn de insiders en de enigen die er echt goed zicht op kunnen hebben.
  Wij kunnen slechts kijken naar de feiten; in het eerste jaar met 100% focus op de sprint geen PR’s op de sprintnummers. Op de 100m een beste jaartijd in mei. Dit jaar in Zurich op de 200m met felle tegenstand een beste jaartijd van 21.86 als ik me niet vergis. In datzelfde Zurich liep ze in 2014 bij de EK 22.03 zonder concurrentie en met koud weer en tegenwind.

  Over die regie ben ik het helemaal met je eens. Verder vind ik dat er moet worden gesneden in het aantal huidige atletiekonderdelen en er enkele nieuwe meer spectaculaire onderdelen bij moeten komen.

 • Als 15 wedstrijden te veel is , wat moet ik me dan voorstellen bij de NBA waar de basketballers 3 wedstrijden in de week spelen en het hele land doorkruizen. En de wielrenners die zowel de Giro als de Tour rijden , los nog van alle klassiekers en locale wedstrijdjes. Het publiek wil de ” sterren” veel en langdurig zien en niet 15 keer per jaar. Dat vergt een andere instelling. Wel 12 x per week trainen en dan vervolgens een paar keer per maand aan een wedstrijd meedoen gaat er bij mij niet in. De topvoetbalclubs doen zowel verplicht mee aan de competitie als aan de CL. Waarom mogen de topatleten vrijblijvend meedoen aan de Diamond League , maar ook aan de Nationale Kampioenschappen? Het zal echt anders moeten! En dan vervolgens ook de regie op een geheel andere wijze voor de TV organiseren. Ik ben echter bang dat de atletiek vastgeroest is.

 • @Willie

  Wielrennen en hardlopen zijn 2 totaal verschillende sporten qua belasting. De spierschade die optreedt bij lopen heb je niet bij wielrennen of zwemmen.
  Marathonlopers lopen daarom hooguit 3 marathons per jaar en voor meerkampers geldt hetzelfde qua meerkampen.

  En trainen zul je toch moeten om goede tijden te blijven lopen. Door die belasting wordt er in en rond een wedstrijdperiode vrij weinig getraind waardoor de (baisis)vorm vroeg of laat wegvalt. Geen sport waar dat meer zichtbaar in is als in atletiek. Ik vraag me af of dit bij Schippers in Rio ook niet het euvel is geweest. Dan kun je wel zeggen dat je een stabiel seizoen hebt gedraaid maar een Olympisch seizoen moet een piek seizoen zijn!
  Op Usain Bolt kunnen we klagen en dat is voor een deel terecht gezien zijn weinige wedstrijden. Maar hij wint wel 2x goud en heeft dat piekseizoen wel.
  Hoe wil je trouwens deelname aan een CL of NK verplichten? Een blessure is zo gefaked hoor! Individuele belangen zijn anders dan ploegbelangen die bij voetbal, basketbal en zelfs wielrennen spelen.

  Neemt niet weg dat ik je voor een deel gelijk moet geven en me ook afvraag hoe voetballers en NBA basketballers het voor elkaar krijgen. Ze hebben wel brede selecties en kunnen veel wisselen maar dan nog.

 • Bas van Dam

  Weia, ik begrijp dat iedereen in de atletiek denkt dat dat de enige echte sport is en ook het zwaarste van allemaal. Voetbal, om maar een sport te noemen, is een sport waar ontzettend veel fysiek contact is en alleen al om die reden is het zwaar. Daarnaast is de sport voor haar tegenstanders net zo zwaar dus dat argument is ook vanuit die optiek onzin.

  Bij voetballers zijn het ook nog eens allemaal echte wedstrijden, Schippers heeft een aantal wedstrijden gelopen die nergens over gingen (wat bij voetbal vriendschappelijke wedstrijden zouden heten). Daarnaast hoefde ze ook nog eens niet mee te doen bij het NK dus ze is ook nog geholpen.

  Thompson is gewoon beter en over 4 jaar zijn er weer spelen.

 • Weia Reinboud

  Bas, het is niet wat ik vind maar wat aangetoond is, aan de hand van hartslag en herstel enzo. Bij andere individuele sporten als schaatsen, wielrennen en zwemmen, komt de hartslag minder hoog, is er minder spierschade en dus korter herstel. Daardoor kunnen ze ook dingen doen die in de atletiek niet kunnen, ’s ochtends een maximale prikkel in de training en dan ’s middags een wedstrijd.

 • De moraal van mijn verhaal is dat atletiek op de huidige wijze nooit het grote publiek krijgt die ze wel willen bereiken.
  1 de regie van de TV uitzendingen is heel matig. Als ik naar voetbal kijk zie ik 2 x drie kwartier actieve sport zonder interviews , zonder reclame. Kijk ik naar de IvD memorial dan is het meer voorstellen van de atleten, herhalingen ( ook van mislukte pogingen) , onderbrekingen met interviews, een lange voorbereiding van een sprong, het weglopen van de atleet wordt uitvoerig in beeld gebracht, etc. Ik ben 25 x live naar de IvD geweest en dat zit je op het puntje van de stoel omdat er van alles actief gebeurt in het stadion. Met dat uitgangspunt mort de regie gevoerd worden !
  2 er is ten opzichte van voetbal, wielrennen zowel nationaal als internationaal veel te weinig samenhang en veel te veel vrijblijvendheid. Op de NK,s kunnen de toppers wegblijven als het zogenaamd niet past in hun voorbereiding, maar ook in de samenstelling van de DL wedstrijden zit geen logisch verband. Welke sponsor is bereid daar veel geld in te steken ? Ja , allen voor de absolute toppers die je dan een paar keer per jaar mag zien.

  Nog iets over de zwaarte van de sport. Wie kan mij uitleggen waarom je wel 12x per week kan trainen waarin ook zeer zware trainingen en maar 15 wedstrijden per jaar kan doen ?

 • @Weia

  Exact. Ik heb twee dagen achter elkaar in totaal 100k gefietst. Geen centje pijn! Polsslag ligt sowieso 15 tot 20 slagen lager dan bij hardlopen. En bv 2x 10k hardlopen 2 dagen achter elkaar wordt al flink problematisch met mijn oude botten 😉

  Verder treedt er bij de explosieve springnummers bv een piekbelasting van zo’n 7x je lichaamsgewicht op tijdens de afzet. Dan moet je dat niet te vaak enkele dagen achter elkaar doen wil je blessurevrij blijven..
  Zo’n Susan Kuijken traint regelmatig alternatief waarbij wel de beweging en het hart/longen systeem wordt getraind maar de belasting veel minder is. Ik denk dat we dat in de atletiek steeds vaker gaan zien.

 • Ik heb begrepen dat hoogspringers enkele malen per week tijdens de training vol uit op hoogte springen, soms zelfs hoger springen dan hun PR.
  Dat argument gaat dus m.i. niet op.
  Het zit bij de trainers en atleten tussen de oren. De doelstellingen moeten anders worden. Tenzij uiteraard men geen ambities heeft er een publiekssport van te maken.

 • Bas van Dam

  Weia, laat ik het eens anders proberen:

  Gisteren tijdens de Vuelta werd op een gegeven moment duidelijk dat Froome niet meer zou winnen van Quintana. Froome buigt het hoofd en laat Quintana de eer om als eerste over de streep te gaan (het ging niet meer om de etappe winst) en hij applaudisseerde. Dat is waar sportliefhebbers warm van worden. Schippers moet gewoon een keer zeggen dat ze zich het schompes heeft getraind maar dat Thompson gewoon beter was. Dan hoeft ze niet eens te applaudisseren.

  Dan laat ik het aan de wetenschappers of het rijden van de Tour, de Vuelta, het WK en de Olympische Spelen in 1 seizoen makkelijker is dan wat Schippers heeft gedaan.

 • Weia Reinboud

  Bas “Froome buigt het hoofd en laat Quintana de eer om als eerste over de streep te gaan (het ging niet meer om de etappe winst) en hij applaudisseerde. Dat is waar sportliefhebbers warm van worden. Schippers moet gewoon een keer zeggen dat ze zich het schompes heeft getraind maar dat Thompson gewoon beter was. ”
  Dat vind ik ook. Over Froome lees ik dan weer dat men het cynisch applaus vond… Dan is het nooit goed hè.

 • Ik denk dat Dafne en haar begeleiding al lang door hebben dat ze niet de juiste keuzes hebben gemaakt w.b.t. de trainingen van dit seizoen. Dat is pijnlijk, maar je moet verder.

  De overmacht van Thompson was zo groot, dat ze zich er wellicht wat sneller bij neer kan leggen.

 • Weia Reinboud

  Willy: “Wie kan mij uitleggen waarom je wel 12x per week kan trainen waarin ook zeer zware trainingen en maar 15 wedstrijden per jaar kan doen ?”
  Het is het verschil tussen 100% en een heel klein beetje minder. Die 100% haal je alleen in een wedstrijd. Met elk procentje minder kom je bij prestaties die je exponentieel vaker aankunt. Bij andere sporten met sprintjes (voetbal) of springen (basket- en volleybal) zorg je er vanzelf wel voor dat je in dat veiliger en minder belastende bereik komt.

 • Paul, kijk je naar de beste tijden dan zie je dat ze zich niet heeft kunnen verbeteren in 2016. Sterker nog, terwijl het verschil op de 100m slechts 0,02 sec. was, was het verschil op de 200m 0,25 sec. (2015 t.o.v. 2016). Dit ondanks het feit dat ze pas sinds vorig jaar zich specifiek op de sprint heeft gericht. De doelen waren toch om op de OS beter te presteren dan op het WK.

  Inhoudelijk lijkt haar start wat beter, maar is haar ontspanning/techniek op topsnelheid wat minder goed, wat ook juist de ‘verzwakking’ op de 200m zou verklaren. Hoewel het logisch dat ze probeert haar zwakke punten te verbeteren, lijkt dit teveel ten koste van haar sterke punt te zijn gegaan.

 • Willie: geef dan aan waar je het niet mee eens bent of ben je zo tevreden over de huidige TV uitzendingen en de geringe keren dat toppers tegen elkaar sporten in de atletiek ?

 • @Willy

  Ik wil er nog wel een dingetje over kwijt. Denk je echt dat het bij iedereen tussen de oren zit? Zou het in een sport die al meer dan 100 jaar op mondiaal niveau beoefend wordt bij ALLE trainers en atleten ALTIJD tussen de oren hebben gezeten? Zou er dan niet ééntje zijn die door die mentale blokkade (want dat is het toch?) heen breekt door harder train en, meer wedstrijden hoger springt dan de rest? Of zou er dan toch een fysieke barriere zijn die al regelmatig is opgezocht en te vaak is overschreden met alle gevolgen van dien?.

  De Italiaanse hoogspringer Tamberi staat me nog goed bij wat dit betreft. Veel wedstrijden gesprongen, europees kampioen en met 2.39m een grote kanshebber op goud in Rio. Helaas springt ie in de laatste wedstrijd vóór Rio zijn enkelband aan gort op 2.41m terwijl ie de wedstrijd op al lang gewonnen had.. Weg Rio, weg goud, weg eeuwige roem!

  https://youtu.be/LV6LDPTXY6A

 • Geert: je draait er om heen. In elke sport vinden ernstige en minder ernstige blessures plaats. Het gaat erom dat je binnen de atletiek weinig wedstrijden ziet met de ” grote der aarde” . Feitelijk alleen maar de WK,s en de Olympische spelen en dan nog alleen de finale. Er zou toch een competitie moeten zijn zoals de DL waar de atleten min of meer verplicht zijn deel te nemen! Vergelijk het met de Champions League voetbal waar de topploegen tegen elkaar uitkomen en de topvoetballers voor hun fans altijd opgesteld staan met uiteraard als uitzondering als ze geblesseerd zijn. Wat heeft een NK voor zin om heen te gaan als onze toppers niet komen omdat het niet past in hun voorbereiding. Dat vergt een andere manier van denken, maar ik ben waarschijnlijk roepende in de woestijn zoals dat ook geldt voor mijn ergernis bij de atletiekuitzendingen op de TV. Zelfs een vlakke etappe in de Tour is interessanter dan de uitzending van bijvoorbeeld de wedstrijd in Hengelo waar je continue geconfronteerd wordt met interviews, minuten lang voorstellen atleten, vijf herhalingen na een mislukte poging. Ik wil sport zien!
  Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een filmpje van de 100 meter van Dafne Schipper. Duurt circa 5 minuten terwijl de race 11 seconden duurt.

 • @Willy;

  Je hoort mij niet zeggen dat je analyse op zich geen hout snijdt. Ik heb hier kort geleden nog aangegeven dat ik zou willen dat de O.S. qua importantie wat minder zou worden en gelijk zou komen staan aan de WK’s. Absurd en zeer slecht dat in een sport slechts één maal in de 4 jaar het allerhoogste behaald kan worden. Maar nogmaals; hoe wil je individuele atleten verplichten om mee te doen aan DL’s of NK’s? Hoe bepaal jij of iemand “geblesseerd” is of niet? Teamsporten hebben andere belangen dan een individuele sporter in de atletiek.
  Daarnaast is het denk ik een financiële kwestie. Als de geldpot groter is zal een DL aan belangrijkheid winnen. Niets menselijks is een topatleet vreemd.Maar hoe genereer je meer geld in tijden die economisch moeilijk zijn?
  Een Usain Bolt lacht om het missen van 100.000 dollar prijzengeld bij de DL. Is peanuts voor hem!
  Het probleem zie ik ook wel maar de oplossing heb ik zo even niet.

  Over de snelheid van registreren van een atletiekwedstrijd ben ik het volledig met je eens.
  Dat moet wel veel beter kunnen.