Voorbeschouwing Betty Hofmeijer: Wint Kerron Clement Olympisch Goud in Rio op de 400m horden?

Betty Hofmeijer heeft een liefde voor sprint en de horden. Zij is een gerenommeerd coach en werkzaam bij Team Sotra. Voor Losse Veter vroegen wij Betty of ze een voorbeschouwing wilde maken voor de 400mh. Morgen kunnen we de series mannen 400mh om 16u35 Nederlandse tijd zien. Lees hieronder alles over de belangrijkste deelnemers in Rio op dit onderdeel.

Voorspellen van winnaars op een 400m horden is nooit eenvoudig. Zelfs de grootste favoriet kan met een misser(tje) op één van de 10 obstakels de winst verspelen. Het bekijken en volgen van deze fantastische discipline is daarom steeds interessant en ook spannend. Heel vaak schudt de laatste 100m met de horden 9 en 10 de boel nog eens lekker op waardoor het niet wordt wat het leek.

Een grote favoriet voor de winst van de gouden medaille lijkt er ook in Rio weer te staan! Weer, omdat USA atleet Kerron Clement zijn grootste triomfen zoals WK titels in resp. 2007 en 2009 alweer even geleden vierde; in 2013 en 2015 bereikte hij “slechts” een 8e en een 4e plaats. Maar geen wedstrijd zo groot als de Olympische Spelen en geen drive zo groot om daar de allerbeste te willen zijn. Dat geldt zeker voor Kerron Clement die in Rio opgaat voor alweer zijn 3e Olympische Spelen. Met de 2e plaats in 2006 in Beijing en de 8e in 2012 in Londen op dit toernooi, een ijzersterk persoonlijk record van 47.24 en een seasons best tijdens de Anniversary Games/Diamond League in Londen in juli jl. van 48.40 waarmee hij de ranglijst van deelnemende atleten in Rio aanvoert lijkt de 30-jarige atleet klaar om in Rio het hoogtepunt van zijn carrière te bereiken. Bij de jacht op het goud en het vooruitzicht van eeuwige roem zullen zijn vele jaren aan hordenervaring hem daarbij meer dan goed van pas komen.

Want uiteraard zijn er meer kapers op de kust om Clement van de hoogste podiumplek af te willen houden in een seizoen waarin er nog niet echt hard is gelopen. Een 47 ‘er is nog niet op de klokken gebracht. Dat betekent dat de strijd voor een startplek in de finale zeer enerverend zal zijn. Potentiële finalisten en medaillewinnaars zijn er in de persoon van bijv. Clements’ teamgenoot Michael Tinsley. Tinsley pakte in 2012 en 2013 zilveren plakken op resp. de OS van Londen en de WK in Moskou. Hij is met zijn 31 jaar en veel hordenervaring een horden loper waarmee rekening gehouden moet worden als kanshebber voor een medaille. Dat geldt ook voor Javier Culson. Ook hij is 31 en een atleet die thuis hoort in het rijtje van de combinatie succesvol en ervaren atleet. In 2011 was hij op de WK in Daegu 2e om een jaar later op de OS in Londen het brons op te eisen. In juli jl. eindigde Culson op de Diamond League in Londen vlak achter Clement met 48.63 als 2e waarmee zijn vorm voor meer in orde lijkt.

En wat doet de WK winnaar van 2015 in 47.79 uit Kenia, Nicholas Kiplagat Bett. Sneller dan 49.16 in mei jl. ging het nog niet maar alleszeggend is dat ook niet. Ook de nummer 3 van het WK in 48.17 Jeffery Gibson van de Bahamas kwam in 2016 met een sb van 48.96 nog niet tot grote hoogten. Maar op een toernooi als de Olympische Spelen gelden andere wetten: “wat kun je als het er echt toe doet”. Wat doet bijv. de EK winnaar van 2016 in Amsterdam en tegenwoordig voor Turkije uitkomende Yasmani Copello. In de series bracht de geboren Cubaan een tijd van 48.42 op de klokken. En laat Jehue Gordon uit Trinidad en Tobago met een pb van 47.69 en de wereldtitel van 2013 in Moskou op zak in Rio nog wat zien? En het mooist zijn natuurlijk nog verrassingen van outsiders. Is de Keniaan met de prachtige naam Boniface Mucheru Tumuti zo iemand? Met zijn 5e plaats op het WK 2015 in Beijing en een pr van 48.29 zou dat zo maar kunnen. Of doet toch de ervaren L.J. van Zijl en zilveren medaillewinnaar van Daegu in 2011 nog een keer gek. Of de Jamaicaan Annsert Whyte. Nog nooit was hij echt goed met een mooi resultaat op een toernooi maar op 29-jarige leeftijd met een sb van 48.66 wel in nagenoeg z’n beste vorm ooit.

Op donderdag 18 augustus gewoon om iets over 17.00u Nederlandse tijd kunnen we zien en beleven of de gouden medaille naar mijn favoriet Kerron Clement gaat, het zilver voor Nicholas Kiplagat Bett is en Boniface Mucheru Tumuti de bronzen medaille wint!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>