Nationaal record van Anouk Vetter wordt mogelijk niet erkend

23rd European Athletics Championships - Day Four
foto: Getty Images via IAAF

Anouk Vetter won afgelopen weekend de Europese meerkamptitel. Zij verbeterde hierbij het nationale record van Dafne Schippers. Dat stond op 6545 punten. Vetter verbeterde dat tot 6626 punten. Maar het is de vraag of die prestatie ook als nationaal record de boeken in zal gaan.

Onze verslaggever René van Zee, die woonachtig is in Oostenrijk, vernam namelijk dat het Oostenrijks record van Ivona Dadic niet erkend wordt. Dadic pakte brons in Amsterdam, maar de Oostenrijkse bond heeft bevestigd dat de windmeting ontbrak bij de 200 meter op vrijdag. De reglementen schrijven voor dat dit noodzakelijk is om te komen tot een middeling van de windsnelheden bij verspringen, 100 meter horden en de 200 meter. De gemiddelde waarde mag niet hoger zijn dan 2,0 meter per seconde.

Anouk Vetter zat in dezelfde serie als Dadic, de enige serie waarin de windmeting ontbrak. Hierdoor is de kans groot dat ook haar record niet erkend zal worden. Hans-Peter Dries, voorzitter van de recordcommissie in Nederland, houdt echter nog een slag om de arm. Dries erkent dat hij op de hoogte is van het ontbreken van bepaalde gegevens, maar wil daar nog geen consequenties aan verbinden. ‘We hebben ook nog geen recordaanvraag binnen. We gaan eerst alle stukken op tafel krijgen en dan praten we verder.’

Het ontbreken van de windmeting zal overigens geen gevolgen hebben voor haar titel.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Curieus genoeg de fout dus van juist het groepje schavuiten dat 30 jaar geleden het contact met de atletiek is kwijtgeraakt, waar onder andere Hans-Peter Dries zeker ook toe behoort.
  En wie beslist erover? Juist. Ik houd mijn hart vast.
  Gelukkig zal dit record sowieso niet heel lang staan, maar toch!

 • Windmeting? Ouderwets, het klimaat verandert.
  Voor temperatuur of neerslag wordt ook niet gecorrigeerd.
  Net of je met enkel windmeting puntentotalen met elkaar kunt vergelijken.
  Een uitslag in een officiële wedstrijd moet altijd erkend worden!

 • Is het misschien een optie dat er gekeken kan worden naar de windmetingen bij de verspringfinale dames (starttijd 19:20) en dat er nog videobeelden zijn van de 200 meter serie en dat de windmeting tijdens de verspringpoging net daarvoor en net daarna (start serie 200 meter) gemiddeld kunnen worden of als het helemaal mee zit een verspringpoging die was tijdens de 200 meter serie?

 • Weia Reinboud

  Bij het hele verspringen zit één keer een wind van -3.8, dus zou dat +3.8 hebben kunnen zijn aan de andere kant van de baan. Dat is precies het maximum wat Anouk nog mocht hebben. Alle andere wind zat daar ver onder.

 • Nou laten we iets meetbaars vooral niet gaan inschatten (en is tot zo ver ik weet niet legitiem). Er is ergens geblunderd en als dat als gevolg heeft dat dit mooie Nederlandse record geen NR mag heten dan is dat helaas zo. Thiam is er ook nog steeds zuur van dat haar WR junioren niet zodanig in de boeken is gekomen. Maar het is wel een smet op de wedstrijd.

 • Thijs Ros

  Als je als atleet een foutje maakt word je keihard afgestraft of zelfs uitgesloten.
  Als je als official een foutje maakt, oeps sorry en wordt wederom de atleet gestraft…….. mooi principe toch?!?!

  Maar de regels zijn wel lekker gevolgd……. chapeau!!