Emotionele Jip Vastenburg: ‘Ik had al die uren op de fiets graag beloond zien worden’ [ + racevideo]

jip vastenburg EK amsterdam na de race

Jip Vastenburg werd vanavond achtste bij het EK in Amsterdam. Vastenburg kende een moeizame aanloop peridoe naar het EK omdat ze afgelopen maand fit genoeg was om haar eerste wedstrijden weer te lopen. Met slechts twee wedstrijden in de benen ging zij vanavond van start.

Vastenburg kon lange tijd mee in het groepje achter de Turkse Can maar moest op gegeven moment lossen. ‘Ik heb gekozen om mee te gaan maar ik ben echt te hard gestart. En dan krijg je steken en krampen en dan worden het een lange laatste drie kilometer.’

‘Misschien kom ik nog wat wedstrijdhardheid tekort maar ik had gehoopt dat al die uren op de fiets beloond zouden worden. Maar ik heb ales gegeven’. We spraken haar na afloop van de race.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Hulde voor de Turkse. Ze liep een Europees u23 record! Foto op European athletics was nog niet voor handen. Prachtig sportland Turkije.
  European athletics heeft nog geen foto, net ingevlogen uit Afrika. Zingt ongetwijfeld het Turkse volkslied uit volle borst mee.

 • Tja….fietsen is geen lopen en trainen is geen wedstrijd. .Een combinatie van te weinig specifieke training en te weinig wedstrijdhardheid denk ik. Maar ze is jong en heeft de toekomst. Succes toegewenst in Rio!

 • Met een iets vlakkere race had Jip dichter bij plek 7 kunnen eindigen. Mooi voor haar dat Moreira uitstapte, zodat de top-8 toch gehaald werd. Top-3 lijkt op dit moment nog niet realistisch.
  Dat vind ik zelf eigenlijk wel een geruststellende gedachte. Het geeft aan dat er wel degelijk wat kwaliteit rondloopt op de 10.000m. Het zou veel erger zijn geweest als Jip hier zomaar een medaille had gepakt. Hoeveel talent ze ook heeft, zo vanuit het niets zou dat òf iets zeggen over het niveau òf haarzelf verdacht maken. Juist haar zeer degelijke optreden nu geeft alle vertrouwen dat ze er gaat komen. Nu maar eens proberen eindelijk eens een jaartje heel te blijven. Blessures horen niet bij topsport!

 • @joop met 1 verschil dat door jou genoemde gevallen wel ander verhaal zijn dan de Kenianen die overal in Europa neerstrijken. Is Can een politiek vluchtelinge?

 • @Lopertje, nee, Can is waarschijnlijk geen politiek vluchtelinge, hoewel de politieke situatie in Kenia toch altijd nog een stuk hachelijker is dan Curacao, Ghana of Dominica (Florian). De helft van onze Nederlanders spreken ook na 10 jaar amper Nederlands…

 • @joop toch heeft Nederland maar enkele van deze gastlopers, waarbij er enkele vanwege de Nederlandse Antillen een binding met Nederland hebben, enkele wel degelijk vluchteling.
  Als je dan gisteren ziet bij de 100m een Turk 2e ziet worden, maar weet dat deze voorheen Jamaciaan gewoon voor Turkije uitkomt om dat hij in eigen land niet goed genoeg, dan ga je Turkije toch zien als import-land van tweederangs Kenianen/Ethiopiërs en jamacianen. Ze hebben al drie medailles en hoeveel daarvan zijn er ingekocht?
  Nogmaals de atleten van de Antillen hebben gewoon vanwege verleden Nederland en Antillen een nauwere band dan deze “Turken ” met Turkije.

 • Ach, wij waren gewoon eerder met “inkopen”: Antillen, Suriname, maar geen Dominica, Bermuda, Somalie of Ghaha, toevallig wel ons andere toppers. Als je uit Turkije komt kijk je daar toch weer wat anders tegen aan dan jij en ik. Het resultaat is sowieso hetzelfde: mensen wiens wiegje niet op jouw grondgebied heeft gestaan, komen toch voor jouw land uit en winnen medailles voor ons.

 • Even een paar van onze atleten die niet hier geboren zijn.
  Churandy, op en top Nederlander zowel afkomst als qua uitstraling, spreek uitstekend Nederlands. Vaandeldrager van de atletiek
  Hassan: Woont al heel lang hier, spreek prima Nederlands en is hier begonnen met hardlopen.
  Florant: Nederlandse Moeder en traint en woont bijna hele jaar in Nederland.
  Wij hebben redelijk veel atleten die van de Antillen komen, vrijwel allemaal spreken ze uitstekend Nederlands en zijn het niet gekocht / import atleten.
  Zoals die regelmatig uitkomen voor Quatar, Turkije en Bahrein.
  Wie hebben wij als import atleet, niemand zover ik direct kan bedenken.

 • Met de reactie van Henk eens. Is iets heel anders dan ‘ winkelen’ in Afrika. Hoop niet dat wij(NL) deze kant uitgaan. De 10.000m vond ik een trieste vertoning Evenals de 3000m steeple waar de Keniaanse Turk na het behalen van de 2e plaats knielend de Turkse vlag meerdere malen kuste. Niet wetende dat hij met zijn niet behaalde overwinning misschien wel weer het land uit moet? Of juist daarom die vlag zo kussen.
  Turkije en Rusland heeft vele Keniaanse atleten genaturaliseerd tegen een maandsalaris van enkele duizenden euro’s. Ze trainen in Afrika bij waarschijnlijk zeer betrouwbare coaches.
  Ik denk dat het naast de dopingperikelen een zeer slechte zaak is voor mn de lange afstanden. Misschien is het beter om geen EK’s meer te houden, maar jaarlijks een WK. Wel zou dit voor veel atleten erg jammer zijn,
  Dit winkelen vind ik toch iets heel anders als de door Henk genoemde NL atleten.

 • Haha, die Turkse steeplechaser aras Kaya liep naast Kenia ook al voor Rusland. Heeft straks nog nationaliteiten gehad dan stempels in zijn paspoort. Staan er straks tijdens OS 2020 op 10km alleen maar Kenianen en Ethiopiërs verdeeld over 10 landen aan de start?

 • Ik zou het als volgt nuanceren. Dat half Afrika, ingekocht door Europese landen, meeloopt met dit EK, is even slecht voor de sport dan doping. Voor alle duidelijkheid. Met half Afrika wordt niet bedoeld die atleten van Afrikaanse oorsprong die hier geboren zijn of hier als kind of jongere terechtgekomen zijn, perfect geïntegreerd zijn en fier zijn voor hun Europese land te lopen. Wel voor de talrijke Afrikaanse (sub)toppers die bvb voor Turkije (maar ook andere landen) lopen. Hetzelfde wat betreft die Afrikaanse atleten die voor een of andere oliestaat lopen, met een nieuwe naam. Dit voor WK of OS. Dan nog vaak gedopeerd, blijkt nadien. Dat de IAAF en het IOC dergelijke koehandel toelaten, is er ver over. En zal ook wel met geld te maken hebben. Misschien kan paul wernert er zijn vriend “sir” Coe over aanspreken tijdens de lunch.

 • Als de “Keniaanse” Can niet mee loopt in deze race (en 5km) krijg je een hele andere wedstrijd. waarschijnlijk een boemel race waarbij er pas later versnellingen plaats vinden. Jip is hiervan miz de dupe. Doordat Turkije zich volpropt met ingekochte atleten, krijg je gewoon geen oprecht EK. Ze (landen die misbruik maken van de situatie) verzieken hiermee het gehele toernooi en verprutsen het voor talent uit eigen land. Want waarom als atleet in Turkije hard trainen als je weet dat je toch niet wordt opgesteld. Ingekochte Kenianen etc lopen toch harder. Het was van Turkije een misselijk makende en walgelijke vertoning! zo ongelofelijk slecht voor de sport. Vrijwel iedereen op de tribune was blij als er een originele Europeaan won en een nepper het aflegde. Nog even en de Can`s …etc van Turkije cs worden uitgejoeld ipv toe gejuicht. En dat is zo jammer!

 • @Ivar: “een originele Europeaan”…. je bedoelt dan bijv.een Curacaoenaar? Turkije zag hoe de Nederlandse atletiek werd volgepropt met Ghanezen, Dominicanen, Surinamers, Antillianen, Marokkanen, Kenianen en Somaliers en besloten hetzelfde te doen…….dat kan natuurlijk niet…

 • @Rendier

  Maar die atleten van vreemde origine uit de landen die jij opnoemt, waren of zijn wel niet ingekocht door Nederland.
  Turkije en de oliestaten “kopen” gewoon toppers en subtoppers. Dat mag letterlijk geïnterpreteerd worden. De Afrikaanse landen van oorsprong en de bonzen van de IAAF worden letterlijk omgekocht om dit toe te laten. Toch wel een belangrijke nuance lijkt me.
  Om misbruiken tegen te gaan, zou elke atleet die plots voor een ander land wil opkomen, aanvankelijk enkel in nationale wedstrijden mogen uitkomen. Pas na 3 of na 5 jaar (dit laat ik nog in het midden) zou de gekochte en/of genaturaliseerde atleet voor de nationale ploeg mogen uitkomen.

 • Ze mogen best voor NL landen uitkomen op een WK. Maar waarom ook een EK als ze nieteens Europeaan zijn, geen enkele Europese taal spreken?

  Het ene land steekt veel geld in een systeem dat niet kan/mag falen in het afleveren van medailles na een jaar of 10 opleiding. Het andere land geeft verweg talenten een eerlijke baan. En dat is het voor dat soort atleten wellicht ook vaker dan niet.

 • @Cloxxki: khet kan geen kwaad op even na te denken voor je wat typt: “geen enkele Europese taal spreken” Ze spreken Engels, dat lijkt me een Europese taal.