Abdi Nageeye over naturalisatie, doping en de marathon

Onlangs spraken we Abdi Nageeye uitgebreid in Nijmegen en plaatsten we al twee video’s van dit interview. Vandaag de derde en laatste video. Hierin vertelt Abdi zijn plannen voor de komende jaren op de marathon, geeft hij zijn visie over doping en het ontbreken van een goed systeem om dopingzondaars te pakken.

Abdi Nageeye ethiopie IMG_5172

Ook spreken we met Abdi Nageeye over het EK halve marathon in Amsterdam en zijn verwachten daar op de halve marathon. ‘Ik kijk erg uit naar het EK maar wat ik jammer vind is dat zoveel Kenianen en Ethiopiërs nu de Europese nationaliteit krijgen. Zo is Mike Kigen, een Keniaanse marathonloper die 2u06’loopt, onlangs door Turkije gekocht. Ik snap Kigen wel omdat 2u06′ in Kenia niet meetelt.’

Nageeye is zelf ook van Somalische afkomst, maar ziet zij situatie anders. ‘Ik kwam als kind hier naartoe, ben hier opgegroeid, heb hier op school gezeten en ben hier begonnen met lopen. Het verhaal zoals in Turkije ligt anders. Zij gaan naar Kenia en kopen deze jongens. Ze krijgen 4 of 5 duizend Dollar maandloon. Ik vind dat hier iets tegen gedaan moet worden want zeker ook de toeschouwer zullen langs de kant staan en denken ‘is dit een EK’?’

Een openhartig gesprek met Nageeye, die later dit jaar ook de marathon bij de Olympische Spelen zal lopen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>