Het lenige brein: ‘Pijn is een perceptie en kun je beïnvloeden’

Je bent moe, je benen willen niet meer. Totdat je de bocht om komt en de finish voor je opduikt. Opeens blijk je er nog een laatste versnelling uit te kunnen persen. Die versnelling komt niet uit je benen, maar uit je brein. En die breinkracht kun je trainen, zo blijkt.

Michel Butter Schoorl NK titel 2016

Lang werd aangenomen dat het uithoudingsvermogen van sporters werd bepaald door uitputting van de spieren. Het idee dat we op het moment van uitputting stoppen omdat de spieren niet meer in staat zijn de kracht te leveren om door te gaan. Steeds meer onderzoek wijst uit dat we die aanname overboord moeten gooien. Die uitputting is namelijk niet absoluut. Het is een perceptie, oftewel een gewaarwording of een emotie, zo stellen verschillende onderzoekers. Net zoals honger of pijn. En als het ‘slechts’ perceptie is, dan zijn we in staat om die te beïnvloeden.

‘De manier waarop lopers hun staat van vermoeidheid ervaren is bepalend voor de uiteindelijke uitslag.’ Lees het volledige artikel met achtergrond en bruikbare tips voor je wedstrijden in het Losse veter magazine nummer 10, het actuele nummer dat nu in de winkels ligt of verkrijgbaar is via onze site.

Tip: Neem een jaarabonnement op het Losse Veter magazine voor slechts 29,95 Euro en ontvang Het Hardloperskookboek deel 2 gratis.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>