Michel Butter en Guido Hartensveld overwegen verzoek om clementie

Michel Butter heeft zich vandaag moeten afmelden voor de marathon van Rotterdam. Een kuitblessure gooit roet in het eten. Een voorjaarsmarathon zit er niet meer in voor de marathonloper.

Kenia 2015 Michel Butter foto Losse veter IMG_2322

Butter kreeg enkele weken geleden last van zijn kuit terwijl hij op trainingsstage was in Kenia. Hij is onmiddellijk terug gevlogen om er naar te laten kijken. Behandeling en alternatieve training leken aan te slaan. ‘In eerste instantie heb je de hoop dat het met twee of drie weken aangepast trainen verholpen is, maar vanochtend was het duidelijk,’ aldus Butter’s trainer Guido Hartensveld. Butter zag zich genoodzaakt om een training op het gras af te breken. ‘Er stond vanmiddag al een afspraak met sportarts Peter Vergouwen gepland. Die constateerde een beschadiging op de MRI en het lijkt op een scheurtje diep in de kuit,’ aldus Butter’s trainer Guido Hartensveld.

Vergouwen heeft twee weken looprust voorgeschreven en daarmee is een fatsoenlijke voorbereiding op Rotterdam niet meer mogelijk. Ook Londen, twee weken later, komt te vroeg voor Butter.

Toch is de olympische droom nog niet helemaal vervlogen. Tot nu toe wilde Butter niet terugkijken op de luttele acht seconden die hij tekort kwam in een winderig Amsterdam verleden najaar. Op de vraag of zij de Olympische Spelen al definitief uit hun hoofd hebben gezet, antwoordt Hartensveld: ‘Het heeft ons tot nu toe niet bezig gehouden. We waren gefocust op de volgende marathon en wisten dat Michel nog een flinke stap kon maken richting Rotterdam. Die vraag dient zich nu wel aan. Er zijn wel een aantal zaken die in het voordeel van Michel Butter spreken. Zijn positie op de Europese ranglijst.’ Een verzoek om clementie van de keuzeheren is nu een serieuze optie voor Hartensveld en Butter.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Alex Bouwmeester

  Iemand kan vast wel opzoeken hoeveelste Butter staat op deze Europese ranglijst en hoeveelste Boonstra dat stond vier jaar geleden.

  Ik ben een beetje in dubio hiermee. Ik zou het lullig vinden voor Boonstra als Butter nu wel mee mag. Echter vond ik 4 jaar geleden dat Boonstra ook mee naar de Spelen had gemoeten (dat de limiet destijds te snel was). Ik vind de wind geen smoesje; dat stond helemaal niet zo zwaar, en op het ergste stuk had Butter nog gewoon een haas. Geen verzachtende omstandigheden dus. Ook is de limiet dit jaar al een minuut langzamer dan 4 jaar geleden…

  Echter vind ik ook weer dat landen gewoon 3 man/vrouw naar de marathon moeten sturen mits ze aan de internationale limiet hebben voldaan. Een Olympische marathon met 80 man/vrouw is minder interessant dan eentje met 200 man/vrouw, ookal doet een groot gedeelte niet mee voor de prijzen.

  Aan de andere kant ben ik ook weer van de ‘regels zijn regels’.

  Lastig lastig.

  Ongeacht hoop ik dat Michel hier bovenop kan komen en zich op kan laden voor een nieuw doel in zijn hardloopleven. Misschien nu doortrainen voor Rotterdam volgend jaar; de eerste Nederlander proberen te worden die daar onder de 2:10 loopt?

 • Limiet is limiet. Dat gold voor Boonstra en dus ook voor Butter. Vind lullig voor Butter maar juist vanwege Boonstra vind ik dat vast gehouden moet worden aan de limiet.
  Maar… Gebeuren rare dingen wat betreft voorkeursbehandelingen laatste tijd.

 • Van vormbehoud is hier helemaal geen sprake. Michel heeft slechts 1x onder de 2.11 gelopen en dat was in 2012. Dat is te lang geleden om voor de vormbehoud regel in aanmerking te komen.

 • Bas van Dam

  Dit is natuurlijk heel vervelend maar wel een onderdeel van de marathon. Risico van op het randje trainen.

  Zelfs al geven ze hem een OS ticket moet je je afvragen of hij dan al hersteld is dus dat zal niet zomaar gebeuren.

  Ik zou zeggen, probeer je te plaatsen voor het EK in Amsterdam; ook een mooie wedstrijd zoals Bart ook zegt denk ik.

 • Martijn Jorritsma

  Ik ben hier heel erg voor.
  De VS gaat met 3 man, die allemaal in hun kwalificatie langzamer liepen dan Nageeye én Butter. De Duitsers hebben hun ‘superstrenge’ limiet van 2.12.15 verlaagd naar 2.14. En bij de Belgen gaan ook gewoon de beste drie.

 • Michel zal niet de enige atleet zijn die de limiet net aan zal missen. Voor alle andere atleten die de komende zomer de limiet net aan zullen missen zal de atletiekunie deze atleten ook mee moeten nemen naar Rio(wat nooit gaat gebeuren)

 • Merkwaardig, het gebrek aan echte kennis van de atletiek.

  Protocollen en regeltjes, ze schijnen allemaal belangrijker te zijn dan echte top atletiek.

  Want welke visie zit hier precies achter? Ik zou het niet weten. Wat is er namelijk mis om een team van 3 atleten te sturen? Je hebt namelijk in de breedte gewoon een heel mooi team van atleten die allemaal sub 2.11 kunnen lopen. Dat is punt 1.

  Dan komt nu punt 2. Hoe kan je nu.. na het missen van de limiet op marathon met 8 seconden, keihard vasthouden aan deze limiet? Dan heb je dus nauwelijks verstand van atletiek. Veel mensen hebben geen idee hoe zwaar topatletiek is, wat je er voor moet doen en hoe moeilijk dit is. Daarom heb ik soms zo’n hekel aan de wereld van trimmers en joggers, die zichzelf benoemen tot ware kenners. Dit is het type ‘ atletiekkenner ‘ die werkelijk niet weet, hoe moeilijk het is, om bijvoorbeeld op een 10 000 meter, 1 seconde per ronde harder te lopen.

 • @atleet
  dan hou je niet vast aan die limiet en laat je een loper die 8 seconden te kort kwam wel gaan. Wat als er dan een loper 10 seconden te kort komt? hem niet laten gaan of schuiven de grens dan maar weer 10 seconden op? zo schuift een limiet wel erg op.
  het is een aspect van topsport dat je soms iets net niet haalt. er zijn sporters die op duizendsten een gouden medaille miste, dat is sport. Ook het net niet halen van een limiet hoort daarbij.
  dat heeft niets te maken met een jogger zijn of geen kennis van atletiek hebben.

 • Alex Bouwmeester

  Het probleem, Atleet, is dat hoe leuk je jouw argumenten ook inpakt; het blijft een mening (waar ik het overigens mee eens ben).

  Je kan zeggen dat “Joggers en trimmers” hier schuldig aan zijn (en dat zijn ze ook) maar het zijn de op en top experts van de Atletiekunie (mogen wij dit aannemen?) die vier jaar geleden ook vonden dat 8 seconden te-langzaam-jammer-maar-helaas was.

  De commissie van de Olympische Spelen zelf heeft expres de limieten laag gezet, omdat zij zelf meer atleten aan de start willen hebben. Ik vind het een beetje egoïstisch van de Atletiekunie en het NOC-NSF om die wens van de Spelen zelf zonder overleg met de achterban maar ter zijde te schuiven en aan te houden aan het “Top 8 moet mogelijk zijn anders jammer maar helaas”. Stel je voor dat elk land dat deed. Olympische marathon met max. 16 deelnemers… Beetje jammer.

  Stuur gewoon een team van 3. Khalid, Abdi en Michel hebben bewezen redelijk uit te voeten te kunnen op de marathon. Stuur ook gewoon drie dames heen; de top 3 loopt nog wel sub 2:35 en dat is redelijk verdienstelijk (en zeker beter dan de 2:42 oid. die staat als internationale limiet).

 • Marco Reggie

  Ik snap dat er limieten zijn, maar ik vind een wedstrijd leuker als er Nederlanders mee doen. Ik denk dat dit voor veel jeugd ook zal gelden. Waarom in de toekomst inderdaad niet de beste drie sturen? Jeugd kan er enthousiast van worden en ook gaan hardlopen. Het is alleen maar positieve exposure. Het zijn geen koekenbakkers die je naar een OS stuurt!

 • Herman Vrijhof

  Misschien moeten we maar eens heel simpel terug naar de basis. De internationale limiet. Dat die limieten voor de beste atletieklanden altijd haalbaar zijn, dat doet er niet toe. Dat je met drie atleten per land en per onderdeel veel subtop naar De Spelen haalt is eerder een voordeel (winnen is niet altijd belangrijker dan deelnemen..) dan een nadeel. Je zou de verdeelsleutel kunnen aanpassen. Het aanpassen van limieten door nationale bonden moet verdwijnen, hier gaat heel erg veel mis en riekt naar willekeur. Versober De Spelen en leg de nadruk veel meer op ‘promoten van sport’ i.p.v. telkens weer de overtreffende trap na te streven.

 • Het zou toch mogelijk moeten zijn om de limieten aan te passen. Zoals ook andere landen gedaan hebben. Merkwaardig dat de limiet hier strenger is dan in Duitsland. Dan Abdi, Butter en Choukoud en ook 3 dames. Mooie reclame voor nl atletiek

 • Trimmertje

  Limieten, hoe deze ook zijn opgesteld, zijn nou eenmaal nodig voor een eerlijke toewijzing. Of je de limiet met 1 seconden of 1 minuut mist doet dan niet ter zake. Daarnaast vind ik dat er om deze limieten heen, ruimte moet zijn voor de menselijke maat. Zo heeft Dafne Schippers -tig pogingen per jaar om bepaalde limieten te lopen en een marathonloper max 2. Voor iedere sporter is deelname aan de OS zo’n beetje het allerhoogste doel. Niet alleen sportief, maar ook commercieel zeer aantrekkelijk. In dat licht kan je nooit stellen, ach Butter… dan loop je toch het EK, ook mooi. Ja, niet dus! Ik vind dat een NOC/KNAU het recht niet heeft om de carrière van Butter zo cruciaal negatief te beïnvloeden. Limiet is limiet, maar wel met oog voor mens en prestatie.

 • En mogen wij uw status weten waarom u dat wel zou weten. Bent u bv een top atleet of een top trainer. Of bent u ook maar gewoon een loper die de 10 km in 34 minuten loopt (want voor Butter-begrippen bent u dan niet meer dan een recreant)

  kortom even de anonimiteit opheffen zodat wij deze opmerking naar waarde kunnen inschatten

 • Goh, in de basis alweer een discussie over het functioneren van de (beleidsbepalers van de) atletiekunie. En wij blijven maar blindelings volgen en ons alles laten welgevallen?

 • paul wernert

  Karel e.a.
  Limieten voor deelname aan de OS worden formeel bepaald door het NOC_NSF.
  De AU volgt voor deelname aan de internationale toernooien, waar zij de limieten zelf mag bepalen, b.v. EK en WK, al op vele onderdelen die van de internationale bonden, t.w. EAA, resp. IAAF.

 • dieweisse

  Alles draait om geld, de bobo’s zitten liever zelf drie weken in het heineken house en in een top hotel dan dat een top atleet als Michel Butter drie weken in een hotel zit voor een wereldprestatie.

 • Paul, maar wie komt er met voorstel over de hoogte van de limieten richting nocnsf? Volgens mij toch echt de AU en neemt nocnsf dit voorstel over in nagenoeg alle gevallen. Dus, nocnsf bepaalt, maar al het voorwerk komt van de AU. En dus gaat het ook nu weer (indirect) over het functioneren van de atletiekunie en/of de beleidsbepalers…

 • Ik ben ook voor clementie. Ik ga er dan van uit dat ook Miranda een geweldige marathon gaat neerzetten in Rotterdam en zij ook gewoon gestuurd wordt.

  Mijn hart gaat er al sneller van kloppen, hoe geweldig voor de atletiek zou het zijn als we Abdi, Michel, Andrea en Miranda gaan zien op de marathon in Rio!?

  Daarnaast verdiend Michel alle credits, iedereen realiseert zich wat een positieve energie hij kan uitstralen voor de Nederlandse atletiek, en wens ik hem veel succes met zijn herstel!

 • Bjorn Paree

  38 seconden erbij en Nederlandse beste 3 Marathon lopers gaan naar Rio als een sterk team. Hoop het al sinds oktober 2015 maar vrees dat het niet gaat gebeuren.

 • Titus Mulder

  Het blijft de eeuwenoude discussie en deze verandert niet zolang Nederland achterlijke limieten stelt voor deelname aan de OS. We zijn niet trots als sporters meedoen aan de olympische spelen..We vinden (althans de limietstellers) dat ze minimaal 8e moeten kunnen worden…Alleen jammer dat dit niet gebeurt bij andere sporten in Nederland. Ja zeggen ze dan. Bij bijv. de gymnasten kunnen ze als teamprestatie bij de laatste 8 komen. Nou, dan kan dus ook op de marathon. Butter, Naqeeye, Choukoud en Raaymakers kunnen bij de laatste 8 komen in het landenklassement. En hebben voldaan aan de internationale limiet. Dus……NOC…..geen discussie mogelijk

 • Ipv. mantra’s als “limiet is limiet” oreren, is het evident dat én Butter én ook Choukoud ( 26″ trager dan Butter in A’Dam en 2:10 in R’Dam) worden opgevist: Bij de mannen steken deze 3 er toch ver boven uit… Al weet je niet of een Khalid Choukoud, die zijn focus reeds verlegde naar het EK wel nog gemotiveerd is naar Rio te gaan? Maar welke atleet wil nu niet naar OS ?

 • paul wernert

  Karel, het NOC_NSF geeft aan hoe de AU de limiet mag uitrekenen. Dan komt daar in eerste instantie bv 2.09 uit en dan wordt er onderhandeld dat er een verzachtende omstandigheid hier is en daar en dan komt men uiteindelijk uit op bv 2.11.

 • Als de tijden van de afgelopen toernooien zouden worden genomen kom je op hele andere limieten dan wanneer de ranglijst op basis van door hazen en managers gestuurde grote stadsmarathons gebruikt…

 • Bas van Dam

  En dan hebben we natuurlijk ook nog eens de vergelijking met andere sporten! Judo heeft mensen die allebei in de wereldtop zitten en er mag er maar eentje, de voetbaldames missen op 1 doelpunt de kwalificatie. Daar is echt geen omweggetje meer.

  Atletiek is een individuele sport (volgens mij is de team medaille bij de OS nog steeds een IAAF medaille) dus je moet je individueel kwalificeren met een grote kans op medaille. Dat kunnen we vervelend vinden maar er zijn ook WK’s en EK’s om medailles te halen.

  Ik denk dat Paul het juist omschrijft. Heel vervelend voor Butter.

 • Titus Mulder

  Ja Bas, Als ieder land zo denkt hebben we 10 mensen op de olympische spelen staan per onderdeel. (waarvan 9 kenianen). Dat wil je dus?

 • Opmerking pas is typisch voorbeeld van “als je iets maar vaak genoeg blijft roepen dan wordt het vanzelf waarheid”. Je moet je individueel kwalificeren met een grote kans op een medaille is een “waarheid” verzonnen door NOC*NSF en overgenomen door sportbonden. Waarbij ik in het midden laat dat vertegenwoordigers van sportbonden daadwerkelijk hetzelfde denken dan wel omwille van “een goede naam krijgen, en wie weet een mooie vervolg carrière” dan wel “niet medailles worden toch niet gefinancierd” instemmen. Volgens mij zijn internationale evenementen ooit in het leven geroepen om de besten van diverse landen met elkaar te laten strijden corrigeer me maar als ik me vergis.

 • Gewoon net als bij het WK wielrennen: op basis van plaatsen in het landenklassement ploegen samenstellen van minimaal 1 en maximaal 5 lopers – en dan 300/400 startplaatsen verdelen. Bondscoach kiest de 3 besten / minst geblesseerden die voldoen aan de limiet die door het IOC en de IAAF zijn vastgesteld en gas op die lolly.

  Al dit limietengedoe is slecht voor de sport en maakt de druk op de atleet onnodig hoog (niet voor niets een kuitblessure opgelopen).

 • Bas van Dam

  Als de team wedstrijd Olympisch wordt is dit best een goed idee. Net als andere teamsporten 10-12 teams toelaten op basis van de beste tijden gelopen. Ook nog per continent, prima. Als Nederland dan met 3 atleten bij de top 3 van Europa hoort, kunnen we gaan.

  @A, we kunnen natuurlijk er van alles van vinden maar dit is de visie van het NOC*NSF. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het IOC de spelen niet te groot wil laten worden en eigenlijk liefst nieuwe sporten toe wil voegen (ten koste van bestaande sporten).

 • In Nederland heb je gedurende een periode van twee jaar de mogelijkheid om te voldoen aan de kwalificatie-eis. Dat is best luxe. In de USA, waar ze wel teams sturen, is er één mogelijkheid: de trial. Dan niet fit, einde verhaal. De limieten worden jaren vooraf vastgesteld, dan hoor je niemand, pas tegen het einde van de limiettermijn wordt er geaggeerd. Dat moet, als atleten en vervolgens de KNAU een ander beleid willen, overlegd worden met NOC/NSF, Dus voor de OS 2020 nu a beleid en limieten bedenken en daar vier jaar naar toe werken.

 • Een zeer klein gelukje bij een enorm persoonlijk ongeluk, maar misschien wordt Michel Butter nu co-commentator bij de Rotterdam marathon. Bij zijn vorige optredens heb ik al genoten van zijn kennis van zaken, inkijkjes in het leven van een marathon loper, wedstrijd inzicht, feitjen over de toplopers, etc. Dit jaar zou daar nog eens een zeer persoonlijke touch bij komen.

  Nogmaals, ik vindt het enorm jammer dat hij niet kan lopen en hoop dat hij alsnog naar Rio mag maar voor de TV-kijker kan dit één van de mooiste uitzendingen van het jaar worden.

 • Verhuizen naar België , is ook een optie Belgen zien hem mogelijk wel graag voor hun land lopen . Gevalletje Bart Veldkamp “schaats -Belg” .

  Kijken of de Nederlandse bond wakker geschud zal worden als Michel in zwart geel rood loopt …

 • @paul
  Wat een onvoorstelbare arrogantie en domheid ! Alsof je een topatleet of een toptrainer moet zijn om kennis van zaken te hebben. Vaak is zelfs het omgekeerde waar. Heel wat topatleten, daarin geholpen door hun ‘toptrainers’ zitten zwaar aan de dope. Domheid ? Alleszins. Kennis van zaken (over doping)? Dit moet nog blijken. De zware fouten van die ‘topatleten’ en hun ‘toptrainers, zijn niet op een hand te tellen, zoals overtraining, verkeerde wedstrijdtactiek enz. Wat heel vaak wel gezien en voorspeld wordt door personen die jij ‘niet naar waarde schat’.
  Gelukkig dat we jouw naam, Paul Toptrainer, wel kennen, Dit geeft je volledige legitimiteit.

 • @Paul Wernert: Zoef blijft in alle bescheidenheid die bij een toptrainer past op veel liever op de achtergrond 😉 De kans is echter groter dat hij als trainer nog nooit iets gepresteerd heeft, maar gewoon niet als klagende en mopperende betweter ontmaskert wil worden….

 • Tedje van Arkel

  Butter en zijn trainer lijken een heus charme-offensief gestart (eerst DWDD en gisteren ook nog Radio 1). Maar of het hun zaak allemaal zoveel extra’s brengt, vraag ik mij (nu hardop) af. Tweemaal klonk het: ‘Maar limiet is toch limiet?’ en daarop volgde een stotterend, weifelend verweer in de trant van: ‘Eigenlijk vind ik dat ook en ik ben ook niet iemand die hard gaat roepen dat het anders moet maar ik vind gewoon dat ik op de Spelen thuishoor.’ Nu vind ik dat van mijzelf toevallig ook al heel lang. Al was het alleen maar omdat ik als een Eddie the Eagle-marathonstrompelaar veel publiciteit kan halen.
  Advies aan de TDR-crew. Omdat uw uitstraling in de media niet zo uit de verf komt (understatement), probeer het gewoon met goede argumenten bij bond en NOC.NSF (dat van die aangepaste limieten in omringende landen is wellicht effectief). Altijd leuk drie Nederlandse mannen (want dan moet die ander natuurlijk ook mee) in de OS-teamwedstrijd.

 • Ton Peters

  “dat van die aangepaste limieten in omringende landen is wellicht effectief”

  Dat argument lijkt me niet effectief, omdat de NOC/NSF-limiet nooit een relatie heeft gehad met de limieten in de ons omringende landen. Zelfs niet met de IOC/IAAF-limiet.
  Het uitgangspunt is: een reëel uitzicht op een top-8-klassering. En die top-8 (of beter: het uitzicht daarop) is sinds 2012 niet gewijzigd. Ook niet door het niet meedoen van Russen: zowel in 2012 als in 2008 eindigde de eerste Rus op een 14e plaats.
  Alleen als ook Kenia de toegang tot de OS ontzegd zou worden, is er grond om top-8 te verruimen tot top-10, met bijbehorende nieuwe limiettijd.

 • Over die top 8 doelen:
  in Londen was dat dit rijtje. .
  1 3113 Stephen Kiprotich UGA 2:08:01 .
  2 2304 Abel Kirui KEN 2:08:27 .
  3 2302 Wilson Kipsang Kiprotich KEN 2:09:37 .
  4 3225 Mebrahtom Keflezighi USA 2:11:06 .
  5 1226 Marilson dos Santos BRA 2:11:10 .
  6 2230 Kentaro Nakamoto JPN 2:11:16 .
  7 3368 Cuthbert Nyasango ZIM 2:12:08 (PB)
  8 1229 Paulo Roberto Paula BRA 2:12:17

  Op het wk in Beijing slechts 2.14.57 voor een achtste plek:

 • Onzinnige vergelijking: 1. op de Olympische marathon loopt men voor een plaats cq.medaille en niet voor tijd cq. bonus.
  2. de Olympische marathon wordt gelopen zonder je eigen hazen

  De veronderstelling of suggestie dat een atleet zijn beste tijd verbetert of evenaart in een dergelijke race is irreeel!

 • Die eerste uitslag is van de os Londen (beetje algemene kennis toch 😉 ), en gaat wel degelijk op. Het gaat er eigenlijk niet om of je snoeihard kan lopen in een geregisseerde race, die Kenianen halen hun tijden bij lange na niet. Snelle tijden zijn geen garantie voor een goed toernooi. Het is misschien wel belangrijker dat je een echte toernooiloper bent en ook als je alleen komt te lopen in de race nog steeds een hele goede wedstrijd weet neer te zetten en je persoonlijk besttijd weet te benaderen. Die lopers zijn er echt wel en heeft misschien wel een andere mindset in de trainingen nodig. Meb in Boston, Deelstra in Zürich.Maar ja, hoe stop je dat in een limiet,

 • @Harry:
  “Maar ja, hoe stop je dat in een limiet?”
  Misschien door minder strikte limiettijden te hanteren, zoals ook Duitsland, België, de VS en andere landen dat doen.