Atletiekunie trekt Lidmaatschap van Verdienste Stalman en Vroemen in

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie heeft, naar aanleiding van recente dopingperikelen in het algemeen en meer specifiek naar aanleiding van de uitzending van Andere Tijden Sport d.d. 8 januari jl., opnieuw gekeken naar het beleid ten aanzien van het toekennen van het Lidmaatschap van Verdienste van de Atletiekunie.

22-01-2012 Abdijcross Kerkrade Nederland Atletiek   foto: Kees Nouws

Dit heeft ertoe geleid dat het bestuur heeft besloten dat leden van de Atletiekunie die doping hebben gebruikt, dan wel hiervoor veroordeeld zijn, niet in aanmerking komen voor dit lidmaatschap.

Om die reden wordt het Lidmaatschap van Verdienste van de Atletiekunie van zowel Ria Stalman als Simon Vroemen ingetrokken.

Nederlandse Records
Het bestuur van de Atletiekunie is eveneens van mening dat het record van Ria Stalman dient te worden geschrapt. Op dit moment zijn de volledige consequenties hiervan niet te overzien. Om die reden zal zij, ook in overleg met NOC*NSF, advies inwinnen bij een te installeren commissie hoe hiermee om te gaan. (persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Colin Bekers

  Misschien moeten de records van Vroemen dan ook maar geschrapt worden.
  Overigens een mooie passage in het interview met Erben Wennemars in LV magazine over Vroemen waar hij tijdens een marathon even bij liep. “Hij (Vroemen) vroeg hoe het ging en zei dat het bij hem lekker liep. Ja, zei ik (Wennemars), maar jij hebt andere middelen bij je. Hij was meteen weg.”

 • Hoe hypocriet kun je zijn. Joop Zoetemelk krijgt de trofee voor verdienste tijdens het sportgala, terwijl hij regelmatig op doping is gepakt en Ria , overigens nooit aangetoond dat ze doping heeft gebruikt, Volgens haar zeggen heeft ze testosteron gebruikt en zoals ze zegt in zeer bescheiden mate wordt nu geschrapt. Ikzelf werd in 1972 door een sportarts er al op attent gemaakt dat een snuifje testosteron tussen de series en halve finale het herstel zodanig zou bevorderen dat een finale plaats mogelijk was geweest. Ria en ook Simon hebben aangetoond dat je met jaren van keiharde training de top kunt bereiken. Alleen voor het bereiken van de absolute top hebben ze gebruik gemaakt van op maat gemaakt herstel bevorderende maatregelen die in 2016 niet meer gelden. Ria en Simon, jullie hebben altijd tegen de stroom ingeroeid en ik blijf jullie prestaties dan ook waarderen

 • Voor alle duidelijkheid. Ik blijf ze waarderen vanwege het tijdstip waarin ze hebben plaats gevonden, Zelfs een blind paard kan zien dat met name de prestaties in het discus nu niet meer worden gehaald. De insiider weet dat er in Kenia ook nauwelijks wordt gecontroleerd.

 • Frank Koopmans

  De records van Vroemen zijn niet in het geding, omdat hij die ruim voor hij betrapt werd heeft gevestigd. Dan moet hij eerst bekennen, en dat zie ik niet zo snel gebeuren šŸ™‚

 • Bijzondere wereld.
  Je dopet heel je leven en wordt bijvoorbeeld in een master wedstrijd waar je DNF was pas gepakt. Al je uitslagen blijven staan. Maar als je goed verlinkt wordt of toegeeft vanaf de pupillen alles gebruikt te hebben, maar nooit door die dommerds gepakt, dan nemen ze je je pupillen records nog af.
  Waarom moeten we de recordboeken afhankelijk maken van de eerlijkheid en openheid van dopers, of degenen die de moed hebben daar een handje bij te helpen?
  Dat je na een dopingschorsing terug mag komen is tot daar aan toe. Maar waarom zou je enige records moeten behouden als je de Olympische gedachte willens en wetens de nek omgedraaid hebt, ten koste van de waardering voor een ieder die ooit op jouw onderdeel uit kwam, zowel voor, tijdens als na jouw tijd?

  Wel bijzonder dat KNAU er zo lang over moest nadenken bij Vroemen, zou je denken? Ze hebben nooit nooit zelfs maar geprobeerd de indruk te wekken dat ze het hem niet te makkelijk wilden maken.

  In bondskringen verdien je respect als je gepakt wordt en je snavel houdt over je medeplichtigen. Daarmee toon je aan dat je een “echte” bent, geen watje. En daar word je eeuwig voor beloond, ook als je allang geen nummer meer opgespeld hebt gehad.

 • Martijn Jorritsma

  @Haico: Duidelijk verhaal. Als iedereen iets doet wat duidelijk tegen de regels is, dan mag het gewoon! Geldt dat in alle gevallen? Dus ook als je met oud en nieuw op een plein staat in Keulen? Of als je als bestuurder van de FIFA of de IAAF geld krijgt toegeschoven?

  • Nee dan niet. Maar als ik een joint koop in een koffieshop dan mag dat officieel ook niet en dan vindt de overheid het toch goed. Op de stoep parkeren mag ook niet en toch doet iedereen in mijn straat het omdat er anders niemand meer langs kan. Dat vindt mijn wijkagent ook goed. Niet alles wat niet mag is verboden!

 • Martijn Jorritsma

  @Marko: Maar binnen de atletiek zijn er regels en grenzen waar je niet overheen kan en mag als je wilt meedoen voor de winst. Dat is juist het mooie en duidelijke van sport. En het maakt niet uit hoeveel mensen die regels aan hun laars lappen. Als je het niet volgens de regels doet (en die middelen waren in die tijd verboden) dan telt het niet. Punt uit. Je mag ook niet voortijdig uit de ring stappen, of halverwege het veld inlopen als je gaat werpen. Of bij de steeple de waterbak overslaan, omdat je nog eerder bij de finish bent. Zo moeilijk is dat toch niet? En als je het belangrijk vindt dat anderen zich ook aan die regels houden, dan is het raar dat iemand die de regels willens en wetens heeft overtreden nog steeds als uithangbord van je sport fungeert.

 • Het dopingprobleem in een notendop: Vroemen en Stalman hebben de boel belazerd en een bekende trainer als Haico Scharn heeft daar eigenlijk wel bewondering voor.

 • Allemaal leuk en aardig, maar het is allemaal schijn. prestaties, maar ook het intrekken van het lidmaatschap van verdienste. Immers de AU heeft ook geprofiteerd van deze mensen of niet. Daarnaast zijn er nu ook trainers die als atleet met de DDR hebben meegetraind, gestopt zijn naar OS en nu op hun facebook pagina een statement maken dat ze in het verleden Clean zijn geweest, Ja, met een stalen gezicht blijven ontkennen is ook schijn omdat ze hun activiteiten, ja ook voor de AU willen voortzetten

 • Dat is het nu net, heel dit gebeuren zijn vijgen na Pasen. De moment zelf hebben er andere mensen en organisaties en merken mee geprofiteerd en nu zijn enkel de betroken atleten de gebeten hond. Ze zouden zich beter richten op het heden dan op prestaties van vele jaren terug.

 • Klopt natuurlijk niet. Als je als (sport)autoriteit de misbruiken uit het verleden zo laat, dan heb je ook niet het gezag en de geloofwaardigheid om de huidige misbruiken aan te pakken.
  @Haico
  Je gaat er zomaar van uit dat Stalman maar ‘in heel bescheiden mate’ doping (in dit geval anabolica) gebruikt heeft. Omdat Stalman het nu zo zegt. Meer dan dertig jaar na de feiten. Als je meer dan dertig jaar gelogen hebt, zal je ook liegen over je dopingdosering. Onderzoek heeft uitgewezen dat als atleten al vrij jong, maar in geringe mate, doping gaan gebruiken, ze enerzijds geleidelijk de dosering, en anderzijds het aantal dopingproducten, gaan verhogen. Immers, ze ondervinden snel dat het effect van doping op hun prestaties inderdaad niet gering is. Het dopinggebruik blijven opvoeren kan natuurlijk niet. Er is het verhoogd risico om betrapt te worden (maar in de jaren 80 nauwelijks). Maar vooral, de nevenwerkingen en de impact op de gezondheid, worden steeds groter. En dat kan je aan sommige oudere ex-gebruikers merken.

  Het is natuurlijk ontmoedigend dat sommigen de misbruiken blijven goedpraten, en de effecten op de prestaties door dopinggebruik, blijven minimaliseren. Dat dit ook door (soms nog actieve) trainers gepropageerd wordt, is bijzonder zorgwekkend voor het huidige (top)sportgebeuren. Hopelijk denken jonge atleten tweemaal na vooraleer ‘in de leer te gaan’ bij dergelijke gewetenloze trainers.

 • Ik heb bewondering voor de manier waarop ze hebben getraind en hun doorzettingsvermogen . Voor het gebruik van doping ben ik zeker niet. Ik heb het alleen vergeleken met o.a. Joop ZoetemelÄ· en dan getuigt dit van meten met twee maten.