René van Zee: De 44e Saucony Egmond Halve Marathon nader bekeken

DIRK8865_Egmond2016_770
foto: Dirk Laninga

De Saucony Egmond Halve Marathon is een van de meest interessante loopevenementen die Nederland rijk is. In het dorp Egmond staat heel het weekend alles in het tekenvan dit evenement dat al voor de 44e keer door LeChampion wordt georganiseerd. De Saucony Egmond Halve Marathon, waarbij lopers de keuze hebben tussen de halve marathon en de kwart marathon was met 17.000 deelnemers (13.300 op de HM, 3700 op de kwart marathon) snel volgeboekt. Egmond heeft een rijke geschiedenis door de vele sterke winnaars, waaronder Wilson Kipsang, Kamiel Maase, Wiliam Kipsang, Lornah Kiplagat, Greg van Hest, German Silva, Tegla Loroupe, Gerard Tebroke, Mari ten Kate enzovoort. Maar ook door het bijzondere parcours: deels over het strand en deels door de duinen. De Saucony Egmond Halve Marathon is beroemd en ook vaak berucht door de steeds veranderende en soms zeer moeilijke weersomstandigheden. In 2010 moest de wedstrijd zelfs worden afgelast.

door René van Zee

Ook dit jaar had Global Sports Communications, het management van Jos Hermens,dat verantwoordelijk is voor de elitelopers een sterk deelnemersveld samengesteld. Met Bernard Kipyego, Abera Kuma en Emmanuel Mutai stonden bij de mannen drie wereldtoppers aan de start. De drie musketiers van de Nederlandse marathontop (Nageeye, Butter en Choukoud) zouden voor een spannende strijd kunnen zorgen. Michel Butter is in voorbereiding op de Rotterdam Marathon, waar hij de olympische limiet wil lopen, die hij in Amsterdam op slechts 8 seconden (!) miste. Nagaeeye kiest als voorbereiding op de Spelen voor de Boston Mararathon. Niet zonder reden, want de Boston Marathon is een van de weinige topmarathons zonder hazen en dat komt Abdi in Rio ook tegen: een slimme keuze. Choukoud gaat zich in het olympisch jaar richten op de 5000 en 10.0000 meter. Het was voor de organisatie jammer dat Andrea Deelstra af moest zeggen. Het vrouwenveld was ook sterk bezet met Genet Yalew, Jackline Chepnegeno en Dibabe Kuma. De weersomstandigheden waren op de wedstrijddag zwaar. Op de eerst 7 kilometer ondervonden de lopers last van een sterke tegenwind, die de tijden later negatief zouden beïnvloeden.

DIRK8789_Egmond2016_770
foto: Dirk Laninga

mannen
De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Yekeber Bayabal (Eth) in 1.08.33, voor Bernard Kypyego (Ken), de tweevoudig winnaar van de TCS Amsterdam Marathon in 1.08.33 en derde werd Abera Kuma, die Egmond in 2013 won in 1.08.40. De Nederlanders deden het goed. Abdi Nageeye noteerde op de 21,1 km 1.09.02. Khalid Choukoud werd zesde in 1.09.24, Ronald Schröer negende in 1.10.16, en tiende Michel Butter in 1.10.48.

DIRK8663_Egmond2016_770
foto: Dirk Laninga

vrouwen
De vrouwen startten 9.17 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de mannen en de vrouwen. De vrouwen hadden meer last van de wind, na 17 km werden ze ingelopen. De Ethiopische Genet Yalew, de winnares van de Tilburg Ten Miles 10km in 30.58, werd eerste in 1.19.02. Haar landgenote Kuma werd 2e in 1.19.3. De Ethiopische Jackline Chepngeno werd derde in 1.20.34. Beste Nederlandse was Ruth van der Meijden, zij werd zesde in 1.23.12.

Reactie Jan Willem Mijderwijk (Event Manager Saucony Egmond Halve Marathon): „Ik ben zeer tevreden met de wedstrijd. We wisten natuurlijk dat het vandaag met de winderige omstandigheden niet om snelle tijden zou gaan. De groep bleef lang samen, maar na 7 kilometer, bij het ingaan van de duinen, barstte de wedstrijd los en viel de kopgroep uit elkaar en zagen we een prachtige wedstrijd. We hebben het parcours dit jaar veranderd waardoor we niet meer de eerste drie kilometer door Egmond liepen. We kunnen ons voorstellen, dat de bewoners van Egmond dit jammer vonden. We zullen moeten evalueren of de verandering ook succesvol was. In ieder geval is het extra lusje in de duinen selectief en van toegevoegde waarde.“

Reactie Gerard Nijboer (coördinator Loopevenementen): “De Saucony Egmond Halve Marathon is een prima en goed georganiseerd evenement.Het waren vandaag moeilijke omstandigheden. Op dit moment spelen de tijden geen rol en vormen geen graadmeter. Men hoeft nu nog niet in vorm te zijn. De Saucony Egmond Halve Marathon neemt een belangrijke plaats in in de volle loopkalender.”

Reactie Marja Bak: (liep in 1980 2.32.28 op de marathon): „Het was, gezien de weersomstandigheden, niet eenvoudig vandaag. Ik had de laatste week last van bronchitis gehad, maar wilde toch voor de 26e keer in Egmond meelopen. Ik heb het bewust rustiger aan gedaan“.

LeChampion is een grote sportorganisatie die maar liefst 80 loop-, wielren- en wandelevenementen organiseert. Ieder jaar nemen 200000 deelnemers aan een van de evenementen deel. Tot de loopevenementen die le Champion organiseert behoren ook de TCS Marathon Amsterdam en de Dam tot Damloop. Interim-directeur is Cees Pronk. Le Champion is ook medeorganisator van de Brooks 10km van het EK 2016 in Amsterdam.

uniek
Ieder jaar treffen aan de vooravond van de Saucony Egmond Halve Marathon een aantal trainers, atleten, oud-deelnemers, medewerkers, managers, wedstrijdorganisatoren en enige journalisten zich voor een gemoedelijk treffen in de bar van hotel Zuiderduin. Er wordt van gedachten over allerlei zaken die met de loopsport te maken hebben. Een unieke bijeenkomst die al jaren een traditie is en waar eenieder zich elk jaar op verheugd. Eerder op de avond vond ook de Kick Off plaats met lezingen en interviews voor de vele deelnemers, die op zaterdagavond reeds naar Hotel Zuiderduin waren gekomen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>