Geoffrey Mutai en Leonard Komon starten in jubilerende Montferland Run

Leonard Komon 1 februari 2012 Foto Losse Veter

Aan de start van de 20e editie van de Pfixx Solar Montferland Run staan een aantal Keniaanse wereldtoppers. Zo is Geoffrey Mutai als winnaar van zeven grote stadsmarathons (waaronder Berlijn, Boston en 2x New York) een grootheid onder de marathonlopers, is Leonard Komon als tweevoudig wereldrecordhouder een hele bekende naam én is Abraham Cheroben de snelste dit jaar in de wereld op afstanden van 15 tot en met 25 kilometer. Deze toplopers starten op zondag 6 december om 12.00 uur in de wegwedstrijd over 15 kilometer, met start en finish in ’s-Heerenberg.

Leonard Komon
Leonard Komon is al de 10e wereldrecordhouder die vanaf de Slotlaan in ’s-Heerenberg vertrekt om het parcours-record van 42.25 minuten van Geoffrey Mutai (gelopen in 2012) te verbeteren. Komon maakte furore op de cross (zilver op het WK in 2008) en de baan, alvorens in 2009 de overstap te maken naar de weg. In 2010 liep hij twee wereldrecords. In de Singelloop in Utrecht noteerde hij over 10 kilometer 26 minuten en 44 seconden. Zeven weken later snelde hij in de Zevenheuvelenloop op de 15 kilometer naar 41 minuten en 13 seconden. Beide wereldrecords staan nog tot op de dag van vandaag. Na het zeer succesvolle jaar 2010 won Komon tot twee maal toe de Dam tot Dam-loop en in 2013 opnieuw de Zevenheuvelenloop.

New York Marathon
Geoffrey Mutai is dus nog altijd parcoursrecordhouder van de Montferland Run. Ook hij is bekend met Nederland, want hij won de marathon van Eindhoven in 2008 en 2009. Een jaar later werd hij tweede in de Rotterdam Marathon. In april 2011 verbaasde Mutai de hardloopwereld met een super-snelle 2.03.02 uur in de Boston Marathon; dat was destijds de snelste tijd ooit in een marathon gelopen maar die prestatie werd niet als wereldrecord erkend omdat het parcours van Boston niet aan de voorwaarden voor erkenning voldoet. Nadien won hij nog de prestigieuze marathons van New York (2011), Berlijn (2012) en opnieuw New York (2013). Ook na de New York Marathon van afgelopen zondag is en blijft Geoffrey Mutai (met 2.05.06, gelopen in 2011) de parcoursrecordhouder van deze populaire marathon.

Mutai brengt zijn trainingsmaatje Geoffrey Yegon voor het eerst mee naar Europa, zoals hij dat in 2012 ook deed met Dennis Kimetto (de huidige wereldrecordhouder op de marathon). Dat past ook binnen de traditie van de Montferland Run, omdat deze wegwedstrijd in de laatste maand van het jaar door vele aanstormende talenten vaak gezien wordt als een kans om door te breken. Tevens start de bijna 23-jarige Abraham Cheroben. Hij liep vorig jaar in Valencia een razendsnelle tijd op de halve marathon en ook in 2015 is deze Cheroben in wegwedstrijden ongekend snel. Hij is de huidige nummer twee op de wereldranglijst op de 10 kilometer en voert op de 15 kilometer, de 20 kilometer, de halve marathon en de 25 kilometer die wereldranglijst aan. Recent won Cheroben de Singelloop in Utrecht. Hij is er op gebrand om het parcoursrecord van Geoffrey Mutai aan te scherpen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>