Yohan Blake en Warren Weir aan de start bij NK atletiek

De Jamaicaanse topatleten Yohan Blake en Warren Weir doen eind deze week in het Olympisch Stadion van Amsterdam mee aan de NK atletiek. Blake en Weir hebben van de organisatie toestemming gekregen buiten mededinging mee te lopen op respectievelijk de 100 en 200 meter. De Jamaicanen nemen het op de sprintafstanden op tegen de Nederlandse recordhouder Churandy Martina.

YohanBlakeBrussel1135853_VI
(Foto: Orange Pictures)

Blake geldt na Usain Bolt als de snelste man op aarde op de 100 meter. De 25-jarige Jamaicaan liep in 2012 een persoonlijk record van 9,69 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaanse sprinter Tyson Gay. Alleen zesvoudig olympisch kampioen Bolt was met 9,58 ooit sneller. Blake werd in 2011 (Daegu) wereldkampioen op het koningsnummer, mede omdat Bolt toen vanwege een valse start was gediskwalificeerd. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik echt heel boos hierover. Wij gewonne atleten moeten zich aan de regels houden en er word strak aan die regels gehouden. De de mensen die hier verantwoordelijk zijn weten niet meer voor wie ze werken. Onderstaand stuk komt van de website van het nk. Een belangrijk argument voor deze aanpak is dat door het programmeren van kwalificatieronden ook meer atleten deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Zo kunnen meer verenigingen en sporters toewerken naar en deelnemen aan Nationale Kampioenschappen; daarmee is zowel de topsport als de breedtesport gebaat. Vier dagen NK Atletiek vermindert tevens de druk op de doorgaans overvolle zomerkalender. Tot slot willen we onze Nederlandse topatleten en –talenten meer ervaring op laten doen in het presteren op meerdaagse toernooien vergelijkbaar met EK’s en WK’s.

 • Ik weet het nog goed, een asielzoeker die 6.82 op de 60 liep mocht uiteindelijk, na heel lang zeuren bij de AU, starten op het NK. Er werd wel heel erg duidelijk gemaakt dat een finaleplek er ab-so-luut niet zou inzitten, want het was immers een NK.

  AU zou er goed aan doen om er gewoon een open NK van te maken. Ze maakt zichzelf volkomen belachelijk. Overigens net als met de screening, waar atleten op de deelnemerslijst blijven staan die al 3 jaar geen tijd meer gelopen hebben.

  Ik denk echter dat ‘men’ dit toestaat vanwege 1 reden; media aandacht en fondsenwerving voor het EK. Op zich wat voor te zeggen, maar verpak het dan beter. Nu kost dit verhaal 2 NL atleten een finaleplek, en dat zouden zomaar 2 atleten kunnen zijn die men straks wel weer nodig heeft om Churandy ook op de 4×1 te kunnen laten starten.

  De AU en duidelijkheid…het zal wel een utopie blijven.

 • Hoe gaat het nu met de overgang naar de volgende rondes? Dat gaat volgens mij ten koste van enkele Nederlandse atleten. Dat kan nooit de bedoeling zijn van een NK. Voor een paar toppers is het misschien leuk, wat extra concurrentie, maar voor het overgrote deel van de deelnemers voegt het weinig toe.

 • Roman Assmann

  Niet alleen voor de toppers is het goede concurrentie, maar voor het publiek is het natuurlijk ook hartstikke mooi om deze atleten in actie te zien. Als atleet vind ik het jammer dat hierdoor plekken van Nederlandse jongens ingenomen worden, als atletiekfan vind ik het prachtig zulke atleten te kunnen zien.

 • Volgens mij wordt er eind augustus een prachtig evenement in het olympisch stadion gehouden. De flame games, perfect evenement voor de Nederlandse Top om de strijd aan te gaan met de internationale top???

 • Inderdaad, wat Lucas zegt.

  Dergelijke inbrengen vertroebelen in mijn optiek een ‘echte’ NK finale. Daar horen ‘gewoon’ 8 heren te staan die strijden om het Nederlands Kampioenschap en niet 7 heren en één Jamaicaan. (BM) die mogelijk ook nog eens voor de Nederlanders uitloopt.

  Haal buitenlandse atleten maar naar andere wedstrijden binnen Nederland. Een voller stadion ga je hier sowieso ook niet door krijgen.. Een zwak staaltje van de AU.

 • Het beleid mbt buitenlanders is al jaren een punt ter discussie. Mijns inziens zijn er een aantal punten waar rekening mee moet worden gehouden:

  – Buitenlandse atleten die er een dopingschoring op hebben zitten voor het gebruik van verboden middelen of verboden methoden, moeten pertinent wordt geweigerd voor deelname aan het NK

  – Buitenlanders die het NK alleen zien als ‘voorbereiding’ op een groot toernooi, zoeken maar een andere wedstrijd.

  – Buitenlanders die in Nederland wonen en lid zijn van een Nederlandse atletiekvereniging moeten altijd mee kunnen doen aan de NK (onder dezelfde regelgeving als de NL atleten). Ze kunnen echter geen Nederlands kampioen worden (maar dus wel een Nederlander uit een finale houden)

  – Buitenlandse atleten die in aanmerking komen voor EK, WK, OS maar de limiet (nog) net niet hebben gehaald, moeten kunnen worden toegevoegd aan het deelnemersveld, ongeacht of dit betekent dat er een NL atleet uit de finale wordt gehouden.

  Waarom ik dat laatste zeg: het is in het verleden al meerdere malen voor gekomen dat ik ben gevraagd (door de bond(coaches) en/of door privé coaches) of ik wilde bemiddelen bij deelname aan de Franse kampioenschappen, omdat Nederlandse atleten op jacht waren naar limieten. Waarom zou je die deur dichtgooien voor NL door geen buitenlandse atleten meer toe te laten? Dat is een soort loyaliteit tussen bonden die je niet moet onderschatten!…

 • De AU schrijft in hun strategisch plan: “Als inspirerende coach weet de Atletiekunie wat haar leden bezighoudt en kan met kennis en verstand van zaken gericht informeren en ondersteunen. De Atletiekunie volgt de ontwikkelingen in de markt, verandert mee met haar leden en innoveert ten dienste van die leden. Op die wijze zorgt de Atletiekunie ervoor dat haar leden de meerwaarde van een professionele sportbond onderkennen.”

  Mij verbaast al jaren dat de leden van de AU op geen enkele wijze anders dan klagen, hier en op facebook, hun belangen verdedigen’