Een gezond gewicht en toch diabetes?

Diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol worden vooral gezien als aandoeningen die gepaard gaan met een ongezonde levensstijl. Als sportende volwassene met een gezond gewicht denk je misschien dat jouw risico op deze ziekten vrijwel nihil is. Recent onderzoek laat echter zien dat ook jij geconfronteerd kan worden met deze aandoeningen. Gelukkig is er ook bekend wat je hier aan kunt doen. Wat blijkt: goede voeding speelt een belangrijke rol!

blessures

Door: Miriam van Reijen

Het metabool syndroom
Een aantal jaar geleden werd de term metabool syndroom gepostuleerd. Het duidt op een combinatie van aandoeningen die ook wel welvaartsziekten worden genoemd. Het gaat om onder andere diabetes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. In de meeste gevallen gaat het metabool syndroom gepaard met overgewicht. Echter, bij sommige mensen is het syndroom wel aanwezig maar is er geen sprake van een te hoog lichaamsgewicht. Als mensen hiermee te maken krijgen wordt dit MONW genoemd: metabool obesitas bij normaal gewicht. Het zou gaan om 14 tot 59% van de bevolking. Onderzoekers trachtten uit te zoeken welke andere factoren een rol spelen bij het voorkomen van de aandoeningen.

Vier voedingspatronen
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Kanker Centrum en Instituut voor Oncologie in Warschau, Polen. In totaal gaven 13172 mensen zich op om mee te doen aan het onderzoek. Van deze deelnemers was er bij 74% sprake van overgewicht en bij 0.44% ondergewicht. 2479 personen met een normaal gewicht (BMI 18.5 – 24.9 kg/m2) werden verder onderzocht. De deelnemers werd gevraagd precies te noteren wat ze dagelijks aten. Op basis hiervan werden vier voedingspatronen onderscheidden: 1) Een ‘gezond’ dieet bestaande uit veel groenten, fruit, magere zuivel en volkoren granen 2) Een vet-, vlees- en alcoholrijk dieet bestaande uit bewerkte vleessoorten, gefrituurde voedingswaren, vetrijke sauzen en alcohol, 3) Een visrijk dieet in combinatie met veel groenten en volkoren granen en 4) Een suiker- en vetrijk dieet grotendeels bestaand uit frisdrank, snoep en friet. Alle deelnemers werden gescoord op deze vier voedingspatronen. Zo kon een deelnemer zich bevinden in groep T1 voor dieet 1. Dit betekende dat deze persoon bij de 33% van de mensen hoorde die het minste uit dieet 1 consumeerden. T3 voor dieet 4 betekende dat deze personen bij de 33% hoorden die het meeste uit het 4e dieet aten. In onderstaande tabel kun je zien welke diëten gepaard gingen met het grootste risico op kenmerken van het metabool syndroom. Je ziet bijvoorbeeld dat 22.1 van de mensen die het minste aten uit dieet 1 last had van een abnormale glucoseconcentratie. Bij mensen die juist veel van dit dieet aten was dit slechts 15.4%.

gezond gewicht diabetes

Conclusie
Ook wanneer je een gezond gewicht heb loop je risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom. Je voeding speelt hierbij een grote rol. Door regelmatig vis en hele (volkoren) granen te eten en juist geraffineerde suikers, snoep en bewerkt vlees (zoals worst) te vermijden kun je het risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes verminderen.

Bron:
Suliga E et al 2015. Association between dietary patterns and metabolic syndrome in individuals with normal weight: a cross-sectional study. Nutr J. 14:55

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>