Meer spierafname met suikerrijk dieet

Hardlopen losse Veter IMG_5071

Door: Miriam van Reijen

Vanaf gemiddeld je 30e levensjaar neemt je spiermassa jaarlijks af. Je lichaam is minder goed in staat om eiwitten op te nemen en om te zetten in krachtige spiercellen. Ook daalt het gehalte testosteron, belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa. Door te blijven sporten, krachttraining toe te voegen en wat meer eiwit te eten is dit proces deels omkeerbaar. Recent dieronderzoek laat zien dat je nog iets kunt doen om de afname in spiermassa te beperken: je niet teveel te goed te doen aan suikers. Wil je jouw spieren behouden? Laat die koekjes en snoep dan liever staan.

Een dieet met 62% suiker
Behalve een verminderde gevoeligheid voor eiwit zijn er nog andere factoren die bijdragen aan een afname in spiermassa. Het gaat dan met name om ontstekingsprocessen in het lichaam en een toename van oxidatieve stress. De onderzoekers veronderstelden dat ook de inname van te veel suikers, met als gevolg een hogere bloeddruk, verminderde insulinegevoeligheid en overgewicht, bij zouden kunnen dragen aan een versnelde afname van spiermassa. Om dit uit te zoeken werden 120 muizen gedurende vijf maanden op vier verschillende diëten gezet. Een groep kreeg een dieet van 13% sucrose en 49% zetmeel van granen, een groep kreeg hetzelfde dieet maar dan in combinatie met een multivitamine (met onder andere de anti-oxidanten vitamine A en E en vitamine D, selenium en zink), een derde groep kreeg een dieet bestaande uit 62% sucrose en geen zetmeel uit granen en de vierde groep kreeg ditzelfde suikerrijke dieet maar dan met de multivitamine.

Suikerrijk dieet zorgt razendsnel voor afname spiermassa
Na vijf maanden bleek dat de muizen die geen zetmeel hadden gekregen en waarvan hun dieet voor 62% uit sucrose bestond, de grootste afname in spiermassa hadden. Het toevoegen van een multivitamine had geen invloed op deze grote afname. Gedurende vijf maanden van het onderzoek verloren alle muizen wat gewicht. Echter, de muizen die veel sucrose kregen gevoerd zagen amper een afname van de vetmassa. Een opvallend resultaat was dat het dieet rijk aan sucrose al na 48 dagen (± 1.5 maand) zorgde voor een verminderde spieromvang.

De onderzoekers keken zochten ook naar een verklaring voor de resultaten. Het bleek dat het suikerrijke dieet vooral een nadelige invloed had op de aanmaak van spiermassa (en minder effect op de afbraak van spiermassa). Ook zorgden de grote hoeveelheid suiker ervoor dat de muizen minder gevoelig waren voor insuline. Terwijl insuline juist erg belangrijk is voor spieropbouw en de bloedtoevoer naar spiercellen. Ten slotte zorgde het suikerrijke dieet voor een toename van ontstekingen in het lichaam van de muizen. En ook dit draagt bij aan verminderde spieropbouw.

Conclusie
Een dieet rijk aan (simpele) suikers zorgt ervoor dat het lichaam minder goed in staat is nieuwe spiermassa op te bouwen. De inname van multivitaminen kan dit proces niet omkeren. Wil je als ouder wordende atleet je afname in spiermassa beperken; dan lijkt het erop dat je ook beter je inname van snelle suikers beperkt.

Bron: Gatineau, E 2015. Chronic intake of sucrose accelerates sarcopenia in older male rats through alterations in insulin sensitivity and muscle protein synthesis. J Nutr 145:923-930

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>