6 alternatieve trainingsvormen bij winters weer

Winters weer staat ons de komende dagen op te wachten. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, krijgen we te maken met sneeuw en dalende temperaturen. Blijf je liever binnen met de kou of heb je misschien last van pijntjes? Een aanvullende trainingsvorm kan je lichaam versterken waarmee je bovendien andere spiergroepen aanspreekt. Wat zijn goede trainingsalternatieven?

Krachttraining voeding deel 3 Miriam van reijen

Krachttraining
Geen abonnement op de sportschool? Krachttraining kan prima thuis gedaan worden en is bovendien ook functioneel zonder gewichten. Rol een matje uit of pak een stuk vloerbedekking en ga aan de slag met het versterken van je spiergroepen. Door het uitvoeren van meerdere herhalingen achter elkaar zonder gewicht en weinig rust train je naast kracht ook het uithoudingsvermogen van je spieren. Vooral core stability is een gemakkelijke trainingsvorm om thuis mee aan de slag te gaan. Maar ook een circuitje waarin je diverse oefeningen afwisselt, zoals squats, lunges, burpees of jumping jacks, is een goede training. Warm wel altijd eerst op voordat je aan de slag gaat. Pak een springtouw of jog of dans op je plaats.

Spinnen
Ga voor de verandering eens de fiets op. Met een lesje spinning werk je aan je uithoudingsvermogen en verbrand je daarnaast heel wat calorieën. Deze vorm van duurtraining kan je goed combineren met een core stability training na afloop. Let wel op bij rug- en knieblessures; fietsen kan bij sommigen voor verlichting zorgen maar bij velen geeft het bij blessures juist meer klachten.

Crosstrainer
Je maakt op een crosstrainer een beetje dezelfde beweging als langlaufen. Op dit apparaat zijn veel verschillende spiergroepen aan het werk, zoals je schouders, armen, romp, heupen, billen en benen. Je kunt een uur lang hetzelfde tempo volhouden, maar dat wordt na enige minuten vrij saai. Kies voor een intervaltraining. Na elke twee minuten ga je dertig seconden zo hard als je kunt om vervolgens in de volgende twee minuten je hartslag weer omlaag te krijgen. Wel heb je om gebruikt te kunnen maken van de crosstrainer, net zoals bij spinnen, vaak een abonnement op de sportschool nodig.

Zwemmen
In het zwembad train je zo ongeveer als je spiergroepen in je lichaam. Baantjes trekken heeft een positieve invloed op je krachtopbouw en uithoudingsvermogen, zonder dat je de spieren, gewrichten en pezen te veel belast. Met zwemmen train je meer je boven- dan onderlichaam, dus een totale vervaging voor het lopen is het natuurlijk niet.

Yoga
Yoga is een perfecte manier om kracht en flexibiliteit te trainen. In het eerder verschenen artikel Hardlopen + yoga = balans staan de voordelen van yoga voor hardlopers uitgelicht.

Schaatsen
Laat je hardloopschoenen voor de verandering eens thuis en zoek een (overdekte) schaatsbaan op. Tijdens een leuke en ontspannen middag op de schaatsbaan train je diverse spiergroepen in je lichaam. Als je weinig op schaatsen staat, is de kans groot dat je wat last krijgt van spieren die je bij het hardlopen minder traint, zoals je liezen. Een beetje spierpijn is natuurlijk niet erg maar voorkom overbelasting en wissel je schaatsrondjes af met een kop warme chocomelk. En met chocomelk heb je meteen een goede hersteldrank in handen!

Add Comment RegisterBeantwoord

Connect with:

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>