Podium Amsterdam Marathon én Abel Kirui vastgelegd voor PWN Egmond Halve Marathon

19-10-2014 TCS Marathon Amsterdam Nederland Atletiek foto: Kees Nouws /

De PWN Egmond Halve Marathon heeft op zondag 11 januari een viertal Kenianen van absoluut wereldniveau aan de start staan. Bernard Kipyego, Lucas Rotich en John Mwangangi stonden alle drie op het podium van de TCS Amsterdam Marathon en maken nu hun opwachting in Egmond. Daarnaast start tweevoudig wereldkampioen op de marathon, Abel Kirui. De winterklassieker van Le Champion met het parcours over het strand en door de duinen staat garant voor een enerverende strijd tegen de elementen.

Kipyego maakte een opmars in Amsterdam door zijn eerste grote marathon te winnen. In lastige omstandigheden kwam de rising star tot 2.06.22 en brak met deze tijd zijn persoonlijk record. De 28-jarige Keniaan heeft daarnaast al een snelle halve marathon van 59.10 minuten in de benen. Een ander hoogtepunt uit zijn carrière is de tweede plaats tijdens het wereldkampioenschap halve marathon in 2009. De 24-jarige Lucas Rotich finishte op 19 oktober als tweede in Amsterdam en verpletterde zijn persoonlijk record op de klassieke afstand (2.07.18). De 24-jarige Keniaan heeft ook al eens onder het uur gelopen op de halve marathon en komt uit het crosscircuit, wat voordelig kan zijn op het glooiende parcours van Egmond. John Mwangangi is ondertussen een trouwe deelnemer aan de evenementen van Le Champion. Hij won in september al de Dam tot Damloop en eindigde daarnaast als derde tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Met zijn aanvallende loopstijl is de eveneens 24-jarige loper een aanwinst voor de PWN Egmond Halve Marathon. De altijd goedlachse Abel Kirui heeft misschien nog wel de beste papieren om te winnen in Egmond. De ervaren 32-jarige atleet werd tweemaal wereldkampioen op de marathon en heeft een zilveren Olympische medaille op de marathon op zak (Londen 2012).

De landgenoten gaan er gegarandeerd een boeiende strijd van maken. Maken zij de wedstrijd al hard op het strand of in de duinen? Of wordt het publiek beloond met een bloedstollende finale en wordt de overwinning beslist tijdens een eindsprint op de Boulevard Noord. In Egmond zal het niet om de tijd gaan, maar vooral om de winst. Het was in 2009 voor het laatst dat de PWN Egmond Halve Marathon een Keniaanse winnaar had. De afgelopen jaren werd de wedstrijd gedomineerd door de Ethiopische lopers. Het parcoursrecord staat op naam van Dawit Wolde (2012, 1.00.46). Als de omstandigheden meezitten, dan kan dit record nog wel eens uit de boeken gelopen worden.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>