Verplichte looprust voor Andrea Deelstra na ingescheurde spier en afgescheurde pees

Andrea Deelstra heeft een ernstige blessure aan het EK marathon overgehouden. De marathonloopster kwam daar als 13e over de streep in een nieuw persoonlijk record. Na de finish had ze echter zoveel last van haar voet dat ze in een rolstoel de pers te woord moest staan. Zelf dacht ze toen nog dat blaren de oorzaak van die pijn waren. Nu blijkt echter dat er meer aan de hand is. In die voet heeft ze namelijk een ingescheurde spier en een afgescheurde pees. De komende weken mag Deelstra niet lopen en de eerste drie weken zelfs niet fietsen.

Andrea Deelstra: ‘Drie weken voor het echte werk was dit een mooie race’

Op haar website meldt ze:’Tijdens de marathon, de laatste tien kilometers, had ik al veel pijn aan mijn rechtervoet. En naast de pijn kon ik ook m’n voet niet meer goed afwikkelen. Maar ja, ik was al zover en het ging nog zo goed, ik voelde dat m’n energie nog niet op was. Ik zette de knop heel snel weer, probeerde dat positieve en goeie gevoel weer te krijgen en weer om me heen te kijken. Dat lukte zo goed, dat ik de pijn wel voelde, maar pas na de finish echt in de gaten kreeg hoe heftig dit was.

Bij thuiskomst in Nederland ben ik naar de afdeling sportgeneeskunde van het Gelderse Vallei Ziekenhuis gegaan. Daar werd ik opgevangen door Petra Groeneboom (teamarts EK-ploeg) en Ingrid Paul (eigen sportarts). Na wat testjes en onderzoekjes werd er eerst en echo en later een mri-scan gemaakt, omdat ze door het vocht in de voet niet alles goed konden zien.

En toen kwam de uitslag. Dat was even schrikken. Het blijkt dat ik een ingescheurde spier heb en een afgescheurde pees. Niet gek dus dat ik pijn had. En ook niet gek dat m’n tenen niet meer wouden buigen en er zoveel vocht in m’n voet zat. In plaats van de geplande twee weken looprust, zal ik iets langer de loopschoenen in het rek laten staan’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>