Jip Vastenburg en Khalid Choukoud aan start van jubileumeditie Dam tot Damloop

Bij de 30e Dam tot Damloop op zondag 21 september wordt het Nederlandse topveld aangevoerd door Jip Vastenburg en Khalid Choukoud. Beide lopers manifesteren zich op indrukwekkende wijze in de wegatletiek. Zowel Vastenburg als Choukoud wonnen de nationale titel op de halve marathon. Eerder dit jaar werd Vastenburg ook Nederlands kampioen op de 10 km en debuteerde Choukoud zeer sterk op de marathon.

JipVastenburg_99382_Zurich_468_OP

Het is voor Jip Vastenburg de eerste keer dat ze meedoet aan de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam. De baanatlete kwam afgelopen maand nog in actie op de 10.000 meter tijdens het EK in Zürich. De pas 20-jarige Vastenburg kwam een seconde tekort voor het brons (32.27,37), een bijzonder knappe prestatie in het Europese topveld. Haar plannen voor de toekomst zijn groot. Zo heeft de Apeldoornse haar zinnen gezet op een gouden medaille op de 10.000 meter tijdens het EK 2016 in eigen land en droomt ze van de Olympische marathon in Tokio in 2020. Ze richt zich daarom ook steeds meer op de weg. De alleskunner won het NK 10 km in Schoorl én het NK Halve Marathon in Den Haag. Organisator Le Champion verwacht dat ze bij de Dam tot Damloop lang met de Afrikaanse loopsters mee kan komen en misschien wel een gooi doet naar een podiumplek.

Khalid Choukoud heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende erelijst opgebouwd. De Hagenaar, die in Marokko is geboren, heeft dertien nationale titels op zijn naam staan. Net als Vastenburg kan Choukoud zowel op de baan als de weg goed uit de voeten. Een keelontsteking weerhield hem er echter van zich te kwalificeren voor de 10.000 meter in Zürich. Tijdens zijn debuut in Rotterdam kwalificeerde hij zich wel voor de marathon in een veelbelovende tijd van 2.10.52, maar hij vond dat de marathon in Zürich nog te vroeg voor hem kwam. Ondanks de ambities van Choukoud om in 2016 de Olympische marathon in Rio de Janeiro te lopen, heeft hij besloten zich de komende tijd eerst verder te verbeteren op de kortere afstanden. Choukoud loopt de Dam tot Damloop voor de tweede keer. In 2012 kon hij lang met de kopgroep meekomen en wist hij een goede tijd te noteren (47.08).

Kijk voor meer informatie over de Dam tot Damloop op www.damloop.nl.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>