De tragedie in aanloop naar Wilson Kipsang’s wereldrecord

De een noemt het flow, de ander een tunnel, maar waar het op neerkomt is dat een topsporter zich moet kunnen afsluiten van de buitenwereld om optimaal te kunnen presteren. Om boven zichzelf uit te stijgen moet alle energie gebundeld en gericht worden op dat ene doel. Dat is ontzettend lastig, zo kan iedere topsporter je vertellen, en zeker als je plotsklaps geconfronteerd wordt met de harde realiteit door het leed van geliefden. Hoe ongelofelijk sterk de wil van topsporters op zo’n moment kan zijn tonen Miranda Boonstra en Wilson Kipsang.

Wilson Kipsang JI4_6825

Bijna iedereen in Nederland kent inmiddels de acht seconden van Boonstra, die paar tellen die haar weghielden van de Olympische Spelen in Londen verleden jaar. Maar wat bijna niemand weet is dat zij in aanloop naar de marathon van Rotterdam geconfronteerd werd met het nieuws dat zowel bij haar moeder als haar zus kanker was geconstateerd. Dat was in november 2011 en de atlete zag haar olympische droom in duigen vallen. 'Op dat moment wilde ik er niet eens meer aan beginnen. Uiteindelijk heb ik dat toch gedaan, mede omdat zij vonden dat ik mijn droom niet opzij mocht zetten.'

Boonstra pakte de trainingen op maar de geplande trainingsstage werd uitgesteld. 'Mijn moeder lag op dat moment op de intensive care dus er was geen moment dat ik erover dacht om te vertrekken.' Maar als haar moeder goed herstelt van de operatie gaat de knop om en vertrekt ze alsnog. ' Toen het goed ging was ik ook zo egoïstisch om de knop weer om te zetten. Als je je dromen en ambities gaat relativeren dan kun je nergens meer voor gaan want er zijn altijd ergere dingen in de wereld. Ik ben wel sociaal begaan maar ik kan me daar ook voor afsluiten als dat nodig is.' Haar moeder en zus zijn inmiddels genezen verklaard en ook al haalde Boonstra Londen niet, ze blijft haar olympische droom met dezelfde wilskracht en focus najagen die ze vorig jaar tentoonspreidde.

Eenzelfde verhaal gaat schuil achter een prestatie die we waarschijnlijk ook allemaal kennen, het wereldrecord dat Wilson Kipsang dit jaar liep in Berlijn. Een onwaarschijnlijke prestatie, zeker als je bedenkt dat hij enkele weken van tevoren geconfronteerd wordt met het bericht dat zijn zus zelfmoord heeft gepleegd. 'Zij was al langer depressief maar zoiets komt toch altijd onverwachts,' zo vertelt zijn Nederlandse manager Gerard van de Veen van Volare Sports. Wat opvalt is dat ook hij over een enorme wilskracht beschikt en op zo'n moment zijn focus niet verliest. 'Zijn zus liet vier kinderen achter. Hij twijfelde geen moment en nam ze op in zijn gezin. Dat vond hij zijn taak en dat geeft ook meteen zijn mentale kracht aan dat hij geen seconde twijfelde en direct zijn verantwoordelijkheid nam,' aldus Van de Veen.

De echte klap zal waarschijnlijk nog komen, zo denkt Van de Veen. 'De verwerking kan nu pas beginnen. Na zijn wereldrecord waren er tal van festiviteiten en verkeerde hij nog in een roes. Ik denk dat hij zich de komende weken pas de impact van alles zal realiseren.' De mentale kracht die hij afgelopen weken heeft getoond maken dat we in de toekomst nog mooie dingen van deze atleet gaan zien. 'Toen Usain Bolt onlangs verkozen werd tot atleet van het jaar vertelde hij me dat hij daar volgend jaar wil staan. En als hij iets in zijn hoofd heeft krijg je het er niet meer uit. Hij wil volgend jaar iets heel bijzonders laten zien.'

Dennis Kaspori en Vivian Ruijters leveren maandelijks een bijdrage aan het blad Runner’s World. Hierin beschrijven zij een aantal details die hen opvallen tijdens hun werkzaamheden voor Losse Veter. Deze bijdragen zijn nu ook terug te lezen op deze site. Dit is deel vijftien, gepubliceerd in het januari 2014.

Add Comment RegisterBeantwoord

Connect with:

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>