Eliud Kipchoge: ‘Het was belangrijk voor me om Rotterdam te winnen’

13-04-2014 ABN-AMRO Marathon Rotterdam Nederland Atletiek foto: Kees Nouws

Eliud Kipchoge won vandaag de marathon van Rotterdam in een tijd van 2u05’00”. Kipchoge, die een pr van 2u04’05” heeft, had zijn zinnen gezet op een nieuw parcoursrecord (2u0’4’27”) en dacht stiekem zelfs aan een tijd onder de 2u04′. Er was echter veel onrust bij de drankposten, er waren valpartijen en twee van de drie hazen waren er al na respectievelijk 12km en 17km uit. Hierdoor was alleen nog John Mwangangi als haas en zagen we Kipchoge al vroeg in de race op kop, zij aan zij met de haas. Nadat de kopgroep halverwege een tijd van 1u02’41” noteerde werd duidelijk dat het een moeilijk verhaal zou worden.

Het tempo ging omhoog en even leek het (bij 30km) dat het trio Kipchoge, Kipyego en Koech toch in de buurt gingen komen van het parcoursrecord. Maar kort voor de 35km viel het groepje uitelkaar. Kipchoge stond er alleen voor en verloor beetje bij beetje. Uiteindelijk rolde er een, nog steeds mooi,e tijd van 2u05’00 uit, maar de kopgroep heeft geen moment in de wedstrijd op het schema van het parcoursrecord gezeten.

Wij spraken Eliud Kipchoge na afloop van de race. ‘Ik realiseerde me niet dat we te langzaam liepen. Pas op 19km kreeg ik dat in de gaten en gaf ik aan de pacemakers aan dat het tempo omhoog moest. Maar ik ben blij met de overwinning en de tijd. ‘

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>