UMCG-sportarts: ‘Hardloopschoenen voorkomen geen blessures’ [video]

Goede hardloopschoenen helpen niet bij het voorkomen van blessures. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-sportarts Steef Bredeweg, waarop hij volgende week promoveert.

Volgens Bredeweg misleiden fabrikanten van hardloopschoenen consumenten met gezondheidsclaims. De arts zegt dat goede schoenen hardlopers slechts schijnzekerheid bieden, waardoor blessures juist in de hand worden gewerkt. Blessures ontstaan vooral door overbelasting: te ver, te snel en te vaak lopen. Ook eerdere blessures vergroten het risico op een nieuwe kwetsuur.

Kijk ook dit bericht

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Het ligt er natuurlijk maar net wat voor proefpersonen gebruikt zijn. Als je 2-3 keer per week traint zal het niet zoveel uitmaken wat voor schoen je loopt. Daarmee maakt het dus niks uit of je een goedkope of duurdere schoen gebruikt.

  Maar als je elke dag traint merk je toch echt wel een verschil bij wat voor schoen je traint. Wat natuurlijk ook samen gaat met loopstijl etc en het voorkomen van blessures. Dan gaat het er alleen nog om of de betere schoenen dan ook de duurdere zijn.

 • Ondergrond maakt bergen uit als je van je schoeisel verwacht dat het je stabiliseerd en dempt, omdat je het met je looptstijl zelf niet doet.

  Laten we gewoon eens heel eerlijk accepteren dat 99.9% van hardlopend NL gewoon loopt als kip zonder kop. En dat is een belediging voor de kip.
  Ga eens langs de kant van een stadsmarathon wachten op de buik van het veld, waar men 4-5 uur nodig heeft. Allemaal sporters die blijkbaar 42km aan kunnen. de elite van de sport waarin je respect vergaart mett de afstand die je loopt, niet met hóe je die loopt.
  De mensen die zich bij dat gestamp en gezwoeg niet blesseren, DIE zijn een promotieonderzoek waard! Hebben klaarblijke een onverwoestbaar gestel, dat ze zich te voet kunnen voort bewegen, 4 uur non-stop, en dan nog zo stom ook, zonder zich te blesseren. De schoenen ligt dat natuurlijk niet aan op dat niveau. Degenen die 3 uur lopen en veel geblesseerd zijn dragen diezelfde.

 • Het schijnt dat op 2 april het proefschrift is verdedigd en dat daar pittige vragen zijn gesteld. Ben best benieuwd wát die vragen zijn geweest. Én de antwoorden natuurlijk ook. Is daar óók enige media-aandacht voor geweest? Heb zelf niet 1,2,3 iets gevonden via de Google.
  Eigenlijk best ’n beetje vreemd dat ’n proefschrift uitgebreid in de media komt alvorens het verdedigd is. Dan lijkt het of het gestelde al écht zó IS.