Goede hardloopschoenen voorkomen geen blessures

hardloopschoenen hardlopen

Goede hardloopschoenen voorkomen geen blessures. Daar is althans geen wetenschappelijk bewijs voor. Veel blessures ontstaan omdat hardlopers te veel, te snel of te vaak trainen, ongeacht hun schoenen.

Dat concludeert sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen in zijn proefschrift. Fabrikanten hebben consumenten misleid met hun claims dat goede hardloopschoenen letsel kunnen voorkomen, stelt Bredeweg. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Leuk zo’n onderzoek, maar zeer beperkte conclusie die mijlen van de werkelijkheid staat.
  Eens met de bewering dat veel van de innovaties en technologieën die door de fabrikanten worden vermarkt voor een (heel) groot gedeelte bestaan uit gebakken lucht. Echter, het kiezen van een kwalitatief goede schoen die alleen maar ‘lekker zit’ werkt in de praktijk niet. Er is wel degelijk sprake van een ideale schoen voor iedere voet, en het ‘lekker zitten’ is daarbij slechts 1 factor die meespeelt. Naar mijn ervaring zijn dé belangrijkste factoren echter de manier waarop de voet icm een bepaalde schoen afwikkelt en de juiste schoen voor een bepaald lichaamsgewicht.
  Het sturen/afremmen (dus niet: weghalen/blokkeren) van pronatie is daarbij ook nog van belang, maar niet in die mate die sommige ‘schoenenboeren’ nog steeds voorstaan.

  De praktijk wijst uit dat mensen die ergens een ‘lekker zittende’ schoen kopen juist door die schoenen hun plezier in het lopen verliezen. Met een schoen die wel in het plaatje past zijn deze mensen vaak toch weer goed geholpen.

  Het verantwoord behouden van een iemands eigen looppatroon staat voorop!

 • Bas van Dam

  Allemaal een heel erg open deuren verhaal lijkt me zo. Natuurlijk voorkomen schoenen niet dat je blessures krijgt, dat is logisch zou Cruijff zeggen. Je zult altijd moeten trainen en oefeningen doen.

  En of schoenen wel of niet goed voor je zijn; de praktijk leert anders. En lekker zitten is deels afhankelijk van een type schoen.

  Overigens is mij nog nooit beloofd dat blessures/letsels voorkomen kunnen worden door schoenen.

 • Stefan IJmker

  Het ond,erzoek waar dit stuk op slaat is een review, hoofdstuk 2 uit zijn proefschrift: http://www.sportgeneeskundegroningen.nl/images/upload/File/Proefschrift%20Bredeweg%202014.pdf

  tja praktijkervaring en wetenschap, blijft een lastige combi.

  Ook al laat onderzoek zien dat er niet minder blessures zijn als je 3000 lopers wel of niet een op maat schoenadvies geeft (als % nieuwe blessures in beide groepen), dan nog geloven de praktijkmensen het niet. Want zij hebben een beter model dan de onderzoekers. Dit kan waar en onwaar zijn. Wetenschap kan iets zeggen over datgene wat onderzocht is. Klinkare onzin en briljante ideëen kunnen pas beoordeeld worden in vergelijkend onderzoek om te bepalen welke verklaring dichter bij de werkelijkheid (eventueel voor een bepaald specifieke groep mensen)

  Het moeilijke punt is nu wat geldt voor een individuele atleet. Dat is via de wetenschap nooit te zeggen, dit individu kan gemiddeld zijn maar ook een extreem geval en effecten zijn altijd variabel tussen verschillende personen. Echter in de praktijk moet je ergens mee beginnen met een gerede kans op “succes”. Evidence based kennis kan daar van toepassing zijn, evenals practice based kennis,,,etc

  oordeel zelf, maar weet de feiten