Trailrunner Xavier Thévenard, kind van de Alpen

utmb-xavier-thevenard

Trailrunnen heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. In Nederland is het nog vooral een recreatieve sport. Maar in het buitenland is het ook een serieuze wedstrijdsport. In Nederland zijn de meest fanatieke trailrunners bijna allemaal masters maar in landen als Frankrijk en Spanje zie je steeds meer jonge atleten die in de bloei van hun leven kiezen voor trailrunnen als topsport. Een van hen is Xavier Thévenard, de pas 25-jarige Fransman die vorig jaar de Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) won, een trail over 168 kilometer rondom het Mont-Blancmassief waarbij bovendien nog eens 9600 hoogtemeters overwonnen moeten worden.

Thévenard is een kind van de Alpen. De Fransman groeide op in de bergen. ‘Ik hou ervan om in de bergen te lopen en dat landschap te ervaren. Als ik aan het trainen ben dan ben ik in volledige harmonie met de natuur. Ik wil dan altijd alleen zijn, om de euforie te voelen van het lopen en te genieten van het prachtige landschap.’ Zijn vader was ski-instructeur en Thévenard was al op jonge leeftijd verknocht aan de sport. Hij koos uiteindelijk voor de biatlon. ‘Het is een kleine sport en je moet al tot de absolute nationale top horen wil je echt als topsporter verder kunnen. Ik kwam net iets te kort en besloot als junior al te stoppen. Ik ging terug naar het crosscountry skiën en deed vier jaar geleden mee aan de Transju’trail. Het was een uitdaging en ik hou van uitdagingen. Het was de eerste keer dat ik langer liep dan 20 kilometer tijdens een wedstrijd. Ik werd uiteindelijk zevende. In 2010 won ik de CCC [Courmayeur Champex Chamonix, een trail over 100 kilometer, red.]. Dat ik die won was een openbaring. Het gaf me de overtuiging dat ik over de capaciteiten beschik om een goede trailrunner te worden.’

Tijdens die wedstrijd kwam hij in aanraking met het Franse Team ASICS Trail, waar onder andere ook Emmanuel Gault deel van uitmaakt. Dit team van fanatieke Franse trailrunners heeft een intensieve samenwerking met ASICS. Zij worden niet alleen gesponsord maar worden actief en intensief betrokken bij de ontwikkeling van alle trailproducten van ASICS. Thévenard maakt inmiddels ook deel uit van dit team. Lees verder in het Losse Veter Magazine

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>