Leven ultralopers 16 jaar langer?

Australische onderzoekers beweren dat het lopen van ultralange afstanden je levensverwachting aanzienlijk kan verhogen. De onderzoekers beweren dat ultralopers tot wel 16 jaar langer leven. Voor de lopers onder ons die afstanden langer dan de marathon onbegonnen werk vinden is er volgens de onderzoekers ook nog een andere manier. Intervaltraining met hoge intensiteit zou namelijk hetzelfde effect kunnen hebben. Dit moet echter nog verder onderzocht worden.

11/12-05-2013 24 uur van Steenbergen WK 24-uur Steenbergen  Nederland Atletiek   Foto: Kees Nouws:

Volgens de onderzoekers zou dit komen omdat beide vormen van training het verouderingsproces van de lichaamscellen vertragen. Zij onderzochten hiervoor de zogenaamde telomeren, de uiteinden van de chromosomen. Die telomeren zijn van invloed op de veroudering van cellen. Hoe korter de telomeren, hoe sneller de cellen afbreken. Bovendien worden kortere telomeren in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Uit het onderzoek bij 67 ultralopers bleek dat de groep lopers die tussen de 40 en de 100 kilometer per week lopen telomeren hebben die gemiddeld 11 procent langer zijn. ‘Die 11 procent staat gelijk aan een 16 jaar langere levensverwachting,’ aldus onderzoeksleider professor Fadi Charchar.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • J.A.Lantink

    En dat bij een “omvang “van 40 tot 100 km per week. Kan je nagaan hoe mooi het vooruitzicht wordt als je serieus voor ultrawedstrijden gaat trainen. Je wordt dan een grote telomeer en zit dan straks met alleen maar 100-jarige collega ultralopers in huize Avond Rood ( wat niet het meest prettige vooruitzicht is)