Het lichaam van werelds snelste lopers

Getu Feleke okt 2013 foto losse veter IMG_5346

Dat de Kenianen hard kunnen lopen moge duidelijk zijn. Hoewel de 36 miljoen Kenianen slechts 0.5% van de wereldbevolking uitmaken, worden 66% van de top-20 beste tijden op afstanden tussen de 800 meter en de marathon bezet door Kenianen.

Door: Miriam van Reijen

De meeste kampioenen zijn Kalenjins. Een bevolkingsgroep waartoe 11% van de totale Keniaanse bevolking behoort waaronder ook Hilda Kibet en Lornah Kiplagat. Van de 56 snelste Kenianen op de marathon zijn er 48 Kalenjin (86%). Ook op de 800m (85%), 1500m (83%) en 5000-10000, (92%) zijn het vooral de Kalenjins die de dienst uitmaken.

Waarom zijn ze zo snel?
Al jaren trachten wetenschappers het Keniaanse succes te verklaren. Genetische, geografische en economische factoren zijn veelvuldig onderzocht. Een eenduidige conclusie is er nog geenszins. Een recente studie keek naar de antropometrie van Keniaanse top-marathonlopers. Hoe ziet het lijf van de gemiddelde top-Keniaan er uit?

Gemiddelde eindtijd: 2h07
Veertien Keniaanse marathonlopers werden uitgebreid gemeten en getest. Hun gemiddelde leeftijd was 27 jaar met een gemiddelde lengte van 171 en gewicht van 57.7 kilogram. Door wekelijks tussen de 180 en 220 kilometer te lopen kwamen ze aan een gemiddelde eindtijd op de marathon van 2h07 (±1m55). Van die 200 kilometer ging éénderde op een hoge intensiteit en tweederde op een lagere intensiteit. Alle 14 lopers behoren tot de Kalenjin-stam. In tabel 2 zie je de gemeten waarden van de lopers. De range laat zien wat de minimale en maximale waarde is onder de lopers.

tabel lichaam van de snelste lopers miriam van reijen

Morfologie
De onderzoekers gebruiken bovenstaande data om de lopers vervolgens in drie categorieën, in te delen, gedefinieerd door Carter en Heath: endomorf, mesomorf of ectomorf. Gemiddeld scoren de lopers het hoogst op het type ectomorf. Ectomorfen zijn over het algemeen lang en dun met een smal lichaam, dunne armen en benen, weinig lichaamsvet en slanke spieren. Dit somatype wordt, zoals ook duidelijk blijkt uit deze studie, in verband gebracht met een goed uithoudingsvermogen, flexibiliteit en lenigheid. Het minste punten scoren Keniaanse lopers op het type endomorf. Dit zijn mensen die worden omschreven als geblokt met een groot, rond lichaam, een kleine nek, korte armen en benen en een hoger vetpercentage. Endomorfen zijn vaak geen atleten en scoren slecht op fysieke testen. In figuur 1 zie je hoe verschillende bekende personen en sporters scoren op de verschillende types. (Bron afbeelding: mysomatotype.com)

Tabel overzicht 2 lichaam van de snelste lopers

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>