Marti ten Kate over de toekomst van de Enschede Marathon: ‘En nu?’

Marti ten Kate won zelf twee keer de Enschede marathon, waarvan één keer in 2u10’57”. Ook afgelopen weeekend was hij in Enschede van de partij, maar dan op de halve. Daar zag Ten Kate, die al in de jaren tachtig in Enschede liep, dat één van zijn favoriete evenementen aan het wegzakken is. Op Facebook schreef hij erover.

Gisterochtend toen het buiten nog koel was, keek ik op een gegeven moment naar drie TV zenders. Op TV Enschede (eerst zonder geluid) de Marathon van Enschede, op de NDR zag ik een debutant in de 2:05 lopen en op de BBC de Marathon van Londen waar ik de kopgroep halverwege door zag komen ruim onder het het schema Wereldrecord. Tweede helft wat minder en zo kwamen ze daar toch nog boven de 2:06 uit.

Net de uitslagen van de Enschede Marathon bekeken. Zorgenkindje blijft daar toch de Hele Marathon met slechts 416 finishers. Wel met de eerst drie in de 2:09, maar met nummer 9 Peter Bruinsma) al met 2:39 (voor Peter goed een week na Rotterdam, maar voor een Internationale Marathon natuurlijk niet top als er uiteindelijk slechts 31 atleten onder de drie uur finishen.

Waar dat aan ligt, geen idee. Kan niet aan het parkoers liggen, want dat is supersnel. Maar het is natuurlijk wel zo dat iedereen in het voorjaar vrijwel standaard kiest voor Rotterdam. En ook is de Halve Marathion in Enschede misschien wel een concurrent voor de Hele. Gisteren waren er 2379 finishers op de Halve en ook nog eens 1783 op de 10 km en 1388 op de 5 km. Mooie aantallen dus. Tezamen met de kids runs kwam men zo op 9500 deelnemers. Maar ja, die net 400 finishers finishers op de hele, da’s toch wel wat weinig.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Titus Mulder

  Marti, is het geen optie om de marathon van Enschede tegelijk te houden met de FBK games en deze te laten starten/finishen in het Stadion? De FBK games heeft zo weer volle tribunes, gezamenlijk budget en organisatie van internationaal topevenement. Finishen in het stadion met veel publiek is geweldig! En in de tijd dat de marathonners onderweg zijn een vermakelijk 2 uur durend topprogramma in het stadion zelf. De halve en 10 km zou je dan evt. in de voormiddag kunnen doen. Enige moeilijkheid is mogelijk de strijd tussen Enschede en Hengelo. Je kunt het dan ook de Twente Marathon noemen of de FBK marathon…Lijkt mij wel mooi!!

 • Erik Hopman

  @Titus, zoals bijna altijd sla je de spijker op de kop.
  Met deze strijd op kop had dit ook een goede marathon voor de Nederlandse toppers geweest.

 • denk je echt dat je meer volk gaat trekken Titus.
  wie wil er nu een marathon lopen eind mei(veel kans op te warm weer)en dan ook nog starten in de late namiddag. denk je dat er veel toeschouwers gaan wachten op de recreanten op de marathon. als de toppers binnen zijn ben ik ook naar huis dan

 • titus mulder

  Rene: heerlijk eindelijk een fan! zo belangrijk in het leven.

  Frank: het is maar een suggestie op de vraag. Ik denk dat je meer mensen gaat trekken en 2 evenementen hiermee kunt redden. Je kunt natuurlijk ook beiden laten sterven als je niets probeert.