Hamburg: Eliud Kipchoge wint bij debuut

Eliud Kipchoge
Foto: Losse Veter

Eliud Kipchoge heeft vandaag de marathon van Hamburg gewonnen. Het was de eerste keer dat de voormalig wereldkampioen op de 5.000m zich aan de marathonafstand waagde. De 28-jarige Keniaan won de wedstrijd in een tijd van 2:05.30 en verbeterde daarmee het parcoursrecord van de Ethiopiër Shami Dawitt. Hij liep een tijd van 2:05.58.

In totaal deden 15.000 lopers mee aan deze marathon.

uitslagen (officieus)
1. Eliud Kipchoge 2:05:30
2. Limenih Getachew 2:07:35
3. Lawrence Kimaiyo 2:10:27.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Michiel de Boer

  Wel winnen doe je wel met 2.05.30. Bedoel aan te geven dat ik nu debuut marathons zie van 2.05 zelfs 2.04 is het niet? Over het woord der woorden praat ik niet veel. dat is aan anderen:)

 • paul wernert

  Is het nou zo bijzonder voor iemand, die op de 10 km 26.49 heeft gelopen om 4 x 29.45 te lopen op een marathon?
  Wat dat betreft zou zo’n Kenenisa Bekele, als hij weer eens echt serieus aan de slag gaat, een marathon debuterend kunnen afleggen in een wereldrecord van 2:02! Een NL loper met 29.00 op de 10 km durf je toch ook wel op 2.13 te zetten, zonder daarbij aan het woord der woorden te denken. Rekenkundig keurig vergelijkbaar, en in fysiologisch, biomechanisch opzicht is er geen reden hiervan af te wijken. En zo er reden is om dat wel te doen, dan eerder ten gunste van zo’n Bekele.
  Dus zelfs van die 2.02. Kan zomaar 2.01 worden.

 • Maar het is toch wel bijzonder voor een ‘eerste’ marathon? Je hoorde toch altijd van trainers dat atleten moeten wennen aan zo’n marathon. Eerst een keer uitlopen en niet te veel denken aan een snelle tijd, want dat komt later wel, als je hebt geleerd hoe je zo’n marathon moet indelen.

  Zelfs Haile liep niet onder de 2.06 tijdens zijn debuut.

 • @Rene nee natuurlijk vindt je geen doping bij de Afrikaanse hardlopers – doping is alleen voor wielrenners ….,open je ogen en kijk naar de toename
  van dopinggevallen in de Afrikaanse atletiek. Bijvoorbeeld atleten die van een tijd van 2.12 uur op de marathon ineens naar een tijd van onder de 2.05 uur gaan, dus ook hier gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en komt niet alleen maar uit die lange slanke kuiten en het speciale eten.

 • Rene Godlieb

  Waar in die 3 regels van mij staat dat ik niet geloof in dopinggebruik bij de Kenianen? Waar het mij om gaat is dat Lourens de ballen niet heeft om te zeggen dat hij het ongeloofwaardig vindt en denkt dat deze atleet doping heeft gebruikt. Als hij reageert op deze site gaat het over doping. Hoewel ik weet dat er Kenianen op dopinggebruik zijn betrapt, ga ik wel met Paul Wernert mee. Er wordt gewoon veel sneller gelopen op 5 en 10km dus het uitgangsniveau is hoger.

 • Kipchoge heeft een pr van 26.49 op de 10 km en debuteert met een 2.05.30 op de marathon. Gezien de verschillen met de lopers achter hem, heeft hij het laatste deel van de race alleen moeten lopen.

  Snelste Nederlander op de lange afstanden, Kamiel Maase, liep 27.26 op de 10 km en debuteerde in 2.10.08 op de marathon.

  Dus een verschil van 37 seconden op de 10 km en een verschil van 4 minuut 38 op de marathon.

  Opvallend debuut dus! En dan ben ik het debuut van René Godlieb op de marathon nog vergeten….

 • Rene Godlieb

  Die zal ik nooit vergeten Lourens 😉 in topvorm, week vantevoren ziek, toch geprobeerd, maar het werd niets. Bleek achteraf bronchitis te hebben.

 • paul wernert

  Ken je klassiekers Lou, Kamiel zou toen “slechts” hazen, maar liep wel door omdat het lekker (of zo… in marathonverband ligt dat toch wat anders dan bijvoorbeeld het verorberen van een moorkopje) ging. In elk geval kan je hieruit afleiden dat hij zich niet specifiek had voorbereid! Dus wat is hiermee de waarde van je vergelijking?
  Voor de rest van je opmerkingen zijn deze als vanouds niet serieus te nemen.

 • Eigenlijk wil ik niet op dit soort discussies reageren, maar ik kan het niet laten…..

  Eliud Kipchoge is gewoon een hele goede atleet en een prachtig mens. Hij doet geen rare dingen en heeft zijn carriere zorgvuldig uitgebouwd, samen met Patrick Sang en de mensen van GSC. Eliud gaat niet over een nacht ijs, ook niet bij zijn marathondebuut.

  Voordat bekend werd dat Eliud in Hamburg zijn debuut zou maken, hebben we geprobeerd Eliud vast te leggen voor Marathon Eindhoven. Helaas, hij wilde zich in het voorjaar al aan de marathon wagen. De 2.05 is niet zo verrassend voor een voormalig wereldkampioen en iemand die in 2011 nog 12.55 min indoor liep op 5000m en in 2012 59.25 min op de Halve Marathon.

  Ik sluit mijn ogen niet voor doping, al ben ook ik heel lang naief geweest. Maar haal toch aub niet steeds dit onderwerp erbij als iemand een prestatie levert van formaat.

  Het heeft ook geen enkele zin om zijn prestatie(s) te vergelijken met die van de Nederlandse atleten. Met alle respect, en ik wil niemand te kort doen, maar Eliud is een atleet van wereldklasse en dus van een heel ander niveau. Hoe jammer ik dat misschien ook vind, het is niet andere…….

  Respect voor Eliud, respect voor GSC en respect voor Hamburg Marathon: een topprestatie!

 • Natuurlijk is het een opvallend debuut! Onzin om te zeggen dat dit volledig binnen de lijn der verwachtingen ligt.

  @Paul Wernert: bij Kamiel slechts 3 minuten tussen debuut en PR, wat mij betreft kun je stellen dat hij een enorm sterk debuut had, dus Lourens’ vergelijking verliest daarmee niet aan waarde.

  Maar stel nu dat Kipchoge inderdaad alleen in 2u05 kon debuteren met behulp van doping, hoe zou hij dan die 26’49 hebben gelopen? M.a.w., ik vind het een doping-verdenking op basis van een PR op andere afstand een heikel punt.

  Feit blijft dat in 2002 voor het eerst onder de 2u05 werd gelopen (Tergat) en sinds 2010 een stuk of 30 keer een tijd sneller dan 2u05 is gelopen. Ik vraag me af of het participatie-argument (o.a. aangehangen door Stefan IJmker), nl dat er meer mensen op de marathon zijn gaan richten en er dus sneller wordt gelopen, ondersteund kan worden met statistieken. Dat zou volgens mij betekenen dat er honderden malen zoveel atleten nu op de marathon optimaal presteren t.o.v. 10 jaar geleden… Doping zou een alternatieve verklaring kunnen zijn, en daar mag toch best wel over gediscussieerd worden..?

 • Even voor alle duidelijkheid: ik heb het in deze discussie nergens over doping gehad. Ik stel alleen dat Kipchoge’s debuut op de marathon erg bijzonder is. Hij heeft in Hamburg heel hard gelopen en het laatste deel (vermoed ik) alleen.

  Nog iets over Kamiel Maase: een debuut in 2.10.08 en een pr van 2.08.21. Een verbetering van 1 minuut 47.

 • @Thijs F
  de jaren 70-80-90 stonden vol van dopinggebruik in het wielrennen.denk je dat het in de atletiek anders was?dus daarmee vergelijken is al onzin.
  in de tijd dat de Belgen en Nederlanders zo goed waren,toen waren er simpelweg geen Afrikanen.
  Doe zoals bij Nijboer vroeger, en neem al de afrikanen weg,dan is Butter ook wereldtop.
  er is nu gewoon zo hard gelopen om de laatste 10 jaar de afrikanen echt zijn beginnen lopen